stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Stranke za razrešitev Erjavca

Deli na:

Odzivi na napoved premiera Boruta Pahorja kažejo, da bodo tri koalicijske stranke SD, LDS in Zares najverjetneje podprle njegov predlog za razrešitev Karla Erjavca. Vodje poslanskih skupin omenjenih strank, pa tudi Erjavec, so prepričani, da razrešitev še ne bi nujno pomenila razpada koalicije, a dodajajo, da je vse odvisno od poslancev DeSUS.

Odzivi na napoved premiera Boruta Pahorja kažejo, da bodo tri koalicijske stranke SD, LDS in Zares najverjetneje podprle njegov predlog za razrešitev Karla Erjavca. Vodje poslanskih skupin omenjenih strank, pa tudi Erjavec, so prepričani, da razrešitev še ne bi nujno pomenila razpada koalicije, a dodajajo, da je vse odvisno od poslancev DeSUS.

Vodja poslanske skupine SD Bojan Kontič je glede Erjavčeve usode za STA povedal, da se bodo v stranki o tem odločali na seji poslanske skupine v četrtek, sam pa sicer ne vidi velikih zadržkov, da predloga predsednika vlade ne bi podprli.

Erjavčevo razrešitev morajo po njegovem podpreti tudi zato, ker so bili kritični, ko nekdanji predsednik vlade Janez Janša v prejšnjem mandatu na podoben predlog računskega sodišča ni razrešil takratnega okoljskega ministra Janeza Podobnika.

V poslanski skupini Zares bodo po besedah vodje Cvete Zalokar Oražem Erjavčevo razrešitev podprli. Slednje bodo, kot je dejala, storili predvsem zaradi vseh afer, v katere je Erjavec vpleten, in zaradi njegovega slabega vodenja okoljskega resorja.

V poslanski skupini LDS se bodo po besedah vodja Boruta Sajovica o podpori Erjavcu še odločali, sam pa bo, kot je napovedal, Erjavčevo razrešitev podprl.

V SLS so prepričani, da bi moral Erjavec sam odstopiti, tudi sicer pa gre po mnenju njenega predsednika Radovana Žerjava za zadevo, ki so si jo "v koaliciji zakuhali sami". V SNS bodo razrešitev podprli, v SDS pa se v zvezi s tem za STA niso želeli izreči.

Istočasno z vprašanjem, kako se bodo na Pahorjev predlog odzvale parlamentarne stranke, se je danes pojavilo tudi vprašanje, kako bi morebitna razrešitev vplivala na samo koalicije. V koalicijskih strankah so večinsko prepričani, da razrešitev še ne bi nujno pomenila razpada koalicije, a ob tem v SD in Zaresu dodajajo, da bo na koncu vse odvisno od poslancev DeSUS.

Erjavec je sicer glede koalicije po današnjem sestanku predsednikov koalicijskih strank pri Pahorju povedal, da v primeru, da ga bo državni zbor razrešil, svoje stranke stranke ne namerava povleči iz koalicije, saj za to po njegovem "ni nobene potrebe".

V DeSUS, ki je tudi po besedah vodje poslanske skupine SD Kontiča ključna stranka za to, kaj bo v prihodnje s koalicijo, naj bi se sicer po besedah vodje strankine poslanske skupine Joška Godca o Pahorjevi potezi izrekli v prihodnjih dneh.

Vodja poslanske skupine SD Kontič upa, da jim bo v koaliciji kljub morebitni razrešitvi Erjavca uspelo doseči dogovor o nadaljnjem delovanju. Meni namreč, da manjšinska vlada oziroma vlada, ki bi imela v parlamentu pičlo večino, v času, ko je treba izpeljati pomembne strukturne reforme, ni dobra.

Podobnega mnenja je tudi Cveta Zalokar Oražem, ki pravi, da je v tem trenutku na preizkušnji predvsem poslanska skupina DeSUS. Ta bo po njenem morala razmisliti, kaj pomeni njihov obstoj v koaliciji in kaj pomeni delo njihovega predsednika kot ministra za okolje in prostor, ob tem pa poslanka upa, da bo prevladal razum.

Borut Sajovic meni, da razrešitev Erjavca ne bi nujno pomenila tudi razpada koalicije, saj, da je "domet te koalicije bistveno večji".

Politični analitik Miro Kline predlog za razrešitev Erjavca vidi kot prvo pravo premiersko odločitev, ki pa "se je rojevala predolgo in prišla prepozno". Vlada po njegovem tudi sicer nujno potrebuje temeljitejšo rekonstrukcijo, zato bi moralo po njegovem odstopiti še več ministrov, "vsaj dva ali trije, mogoče celo štirje".

Predavatelj na novogoriški Fakulteti za uporabne družbene študije Matej Makarovič ocenjuje, da gre pri predlogu za politični obračun znotraj koalicije, saj si je Erjavec znotraj sedanje vlade "vsekakor nabral določene zamere med koalicijskimi partnerji".

Delovanje koalicije v prihodnje bo po njegovem odvisno zlasti od DeSUS, "saj brez njenih petih poslancev koalicija ostane brez parlamentarne večine".

Erjavca sicer lahko razreši državni zbor na javnem glasovanju z večino opredeljenih glasov, takoj nato pa lahko predsednik vlade poslancem predlaga novega kandidata za ministra. Predsednik vlade mora ministra predlagati v desetih dneh, vodenje ministrstva pa lahko prepusti drugemu ministru ali pa ga vodi sam. Lahko pa se tudi zgodi, da državni zbor Erjavca ne razreši, v tem primeru pa bi ostal na ministrskem položaju.