stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Stranke vlagajo kandidatne liste za EU volitve, Brščič le s štirimi kandidati (FOTO)

Deli na:
Stranke vlagajo kandidatne liste za EU volitve, Brščič le s štirimi kandidati (FOTO)

Domovinska liga je vložila kandidatno listo za evropske volitve - Foto: Bobo

Stranke pred prihajajočimi volitvami v Evropski parlament v zadnjih dneh hitijo vlagati kandidatne liste na DVK. Rok za vložitev se namreč izteče v petek, ko bo uradno stekla tudi volilna kampanja. Danes so tako kandidature vložili LMŠ, SDS+SLS, NSi, SAB in DOM.

Šarec napovedal umirjeno in ne pretirano drago kampanjo

Predsednik LMŠ Marjan Šarec in kandidati LMŠ so na Državno volilno komisijo s 1289 podpisi podpore danes vložili kandidatno listo za evropske volitve. Šarec je napovedal umirjeno in ne pretirano drago kampanjo, predvsem pa je treba po njegovih besedah državljane prepričati, da je vredno glasovati, saj so druge alternative EU zelo slabe.

Šarec je namreč v izjavi novinarjem po vložitvi kandidature opozoril na nizko volilno udeležbo na zadnjih evropskih volitvah. Rezultata tudi tokrat ni želel napovedati, je pa dejal: "Če zdaj nimamo poslancev v Evropskem parlamentu, bo vse, kar bo več od tega, uspeh."

Ocenil je, da bo veliko odvisno od kampanje in udeležbe, predvsem pa morajo ljudje prepoznati, kdo so tisti, ki si v Evropi želijo spremembe in prinašajo novosti. Edina prava anketa bodo volitve 26. maja, vse dogajanje v vmesnem času pa je po Šarčevem mnenju morda dobro za komentatorje, "da niso brez dela".

Ob tem Šarec ne pripisuje posebnega pomena vprašanju razmerij v vladi po evropskih volitvah, saj jih ne morejo primerjati z državnozborskimi, na podlagi katerih je bila sestavljena vlada. Tako ne pričakuje, da bi se zaradi rezultata v vladi začela večja trenja, kot so "že morda kdaj bila". Tudi vprašanja kandidature za komisarja po Šarčevih navedbah še niso odpirali, saj da je treba počakati na rezultate.

LMŠ se na volitve podaja pod sloganom Zmoremo doma. Zmoremo v EU. "Ljudje so nas spoznali in vidijo, kako delamo. Tako bomo delali tudi v EU, če bomo uspešni na volitvah," je dejal.

Nosilka liste Irena Joveva verjame v listo in v vsakega kandidata. Trdno je prepričana, da je kandidatna lista vrhunsko sestavljena z vidika potrebnih sprememb v EU in njenih institucijah. "Veliko se govori o izkušnjah. A tisti, ki o tem govorijo, so že preizkušeni in čas je za nove vzorce," je še dejala v izjavi.

Tudi tokrat ne bodo imeli zunanjega organizatorja kampanje, je povedal Šarec. V kampanji ne nameravajo porabiti pretiranih sredstev, o številki pa prvak LMŠ ni želel govoriti.

Na listi LMŠ so poleg Joveve še Klemen Grošelj, Edis Rujović, Tina Heferle, Jasna Ružicki, Luka Kočevar, Justina Erčulj in Rudi Spruk.

Foto: Bobo - Irena Joveva in Marjan Šarec sta vložila kandidatno listo LMŠ.

SDS in SLS vložili skupno kandidatno listo

Skupno kandidatno listo sta danes vložili SDS in SLS. Kot je v izjavi za medije dejal nosilec liste Milan Zver, se za sedež v Evropskem parlamentu potegujejo kakovostni kandidati, ki bodo poskrbeli za prepričljivo zmago.

Poleg zdajšnjega evropskega poslanca Zvera, ki je bil že na volitvah leta 2014 vodilni kandidat SDS, so na listi še evroposlanki SDS Romana Tomc in Patricija Šulin ter evropski poslanec Franc Bogovič iz stranke SLS. Na evropske volitve se podajajo tudi nekdanji mariborski župan Franc Kangler, vidna članica SDS Alenka Forte, Davorin Kopše in Alja Domjan iz podmladka SDS.

"Prepričan sem v prepričljivo zmago, ker je lista izjemno kakovostna tako po strokovni plati kot tudi v političnem smislu," je dejal Zver. Z listo po njegovih besedah računajo na vsaj na štiri poslance.

Kot je Zver dejal že ob predstavitvi liste, v predvolilni kampanji pričakuje težek in napet boj, saj je EU pred pomembnim časom, kjer je pod vprašajem tudi eksistenca. Po njegovem prepričanju morajo evropski državljani tokrat izvoliti tiste stranke, ki bodo ohranile EU skupaj. "Čakajo nas odločilna leta za ohranitev EU kot take, kot je bila spočeta. Kot velik mirovni in demokratičen projekt," je napovedal.

Zver pa je danes v odgovoru na novinarsko vprašanje glede konkurence na desnici ocenil, da je desnosredinski pol manj razdrobljen, nič pa ne kaže, da bi se leva sredina kaj bolj konsolidirala. Zato imajo po njegovih besedah na prihajajočih volitvah izhodiščno prednost desnosredinske stranke.

Foto: Bobo - SDS in SLS sta vložili kandidatno listo za evropske volitve - nosilec liste je Milan Zver.

NSi na evropske volitve s ciljem vrniti zaupanje v EU

Kandidati NSi za volitve v Evropski parlament so danes na Državno volilno komisijo (DVK) vložili kandidatno listo. Njena nosilka Ljudmila Novak je ob tem v izjavi za medije poudarila, da je njihov cilj vrniti zaupanje v EU. Predsednik NSi Matej Tonin pa je dejal, da nameravajo krepiti slovensko identiteto v Evropi in si prizadevati za močno Evropo.

"Na listi smo izkušeni kandidati, tudi z evropskimi izkušnjami, zato vemo, da Evropa v teh prelomnih časih potrebuje izkušene politike. Tiste, ki bodo delovali konstruktivno, povezovalno in ki bodo iskali rešitve za prihodnost," je opozorila Novakova. Dodala je, da so v NSi že do zdaj dokazali, da znajo "delati konstruktivno in tako, da je dobro za prihodnost Slovenije in za prihodnost EU".

Na novinarsko vprašanje, kako v NSi dojemajo konkurenco na desnem polu slovenske politike pri volitvah v Evropski parlament, pa je pozdravila dejstvo, da je tudi na desnici alternativa.

"Naši kandidati poosebljajo našo politiko in naša prizadevanja, to je, da je Evropo potrebno graditi na dialogu in povezovanju," pa je poudaril Tonin. Po njegovih besedah so volivcem ponudili energično in preverjeno kandidatno listo, ki ima znanje in tudi vizijo. Dejal je, da so v tej točki nekoliko drugačni od drugih list.

"Mi si ne želimo razbijati Evrope, mi ne želimo graditi na sovraštvu in strahu, mi želimo graditi na upanju in povezovanju. To je ključna usmeritev, ki se je bomo držali v prihodnjem mesecu volilne kampanje," je napovedal. Dodal je, da bo mogoče kandidate NSi v času kampanje srečevati "širom po Sloveniji, kjer se bodo povezovali z ljudmi in skušali duh slovenstva prenesti tudi v Bruselj".

Na evropski listi NSi so štiri kandidatke in štirje kandidati. Novakovi na listi sledijo Jožef Horvat, Lojze Peterle, Iva Dimic, Mojca Erjavec, Katja Berk Bevc, Franci Demšar in Žiga Turk. Listo je NSi vložila s podpisi sedmih poslancev.

Foto: Bobo - Matej Tonin in kandidati NSi prihajajo vložit kandidatno listo za evropske volitve

DOM s štirimi kandidati

Kandidati stranke DOM - Domovinska liga so na Državno volilno komisijo danes vložili kandidatno listo za evropske volitve. Na slednji so štirje kandidati na čelu s predsednikom stranke Bernardom Brščičem, sledi mu Lucija Šikovec Ušaj. Brščič kandidate ocenjuje za odlične ter meni, da bodo zanje glasovali tisti, ki jim je mar za Slovenijo in Evropo.

Poleg Brščiča in Ušajeve sta na kandidatni listi stranke DOM še Norma Korošec in Marko Oblak. Kot je v izjavi za medije po vložitvi kandidatne liste povedal Brščič, je njihov cilj vstop v Evropski parlament. Prepričani so, da je vedno več državljanom jasno, da sta Slovenija in Evropa na napačni poti, DOM pa po njihovih ocenah ponuja alternativo za Slovenijo in Evropo.

"26. maja bo 'debela gospa zapela'. Nikomur ne bomo jemali, za nas bodo glasovali tisti, ki jim je mar za domovino, za Slovenijo. Tisti, ki verjamejo, da je naloga slovenske države skrb za varnost in blaginjo slovenskih državljanov, ne pa migrantov," je prepričan Brščič. Računajo še na tiste, ki vidijo Evropo Evropejcev, in ne Evropo multikulturalizma in globalizma.

"Tisti, ki želijo ohraniti Slovenijo kot domovino Slovencev in Evropo domovino Evropejcev, bodo resno premislili, ali dati glasove obstoječemu bruseljskemu kartelu oz. njihovim predstavnikom v Sloveniji, ali pa se bodo odločili za alternativo, za DOM," je še ocenil nosilec liste.

Napovedal je gverilski tip kampanje in izpostavil, da je njihova prednost alternativna platforma, ki jo zastopa parlamentarna skupina Evropa narodov in svobode. Ob tem je izpostavil po njegovem mnenju razmeroma dobro sestavo kandidatne liste s "prepričljivim socialnim kapitalom". To bodo dopolnili s proaktivno vlogo na socialnih omrežjih ter uporabili tudi klasičen način oglaševanja, med drugim s plakati.

Evropske volitve so sicer prvi večji projekt pred kratkim ustanovljene Domovinske lige.

Foto: Bobo - Alenka Bratušek in Angelika Mlinar sta vložili kandidatno listo SAB za evropske volitve.

V SAB ob vložitvi kandidature poudarjajo pomen volitev

Stranka SAB je danes vložila kandidatno listo za volitve za evropski parlament. Predsednica stranke Alenka Bratušek je ob tem poudarila pomen volitev za Evropsko unijo. "Želimo si, da bi se čim več ljudi udeležilo teh volitev, ker je Evropa v tem trenutku na pomembnem razpotju," je dejala.

Tudi nosilka kandidatne liste Angelika Mlinar je izpostavila pomen volitev. "Te volitve so zelo odločilne za to, ali bo Evropski parlament ostal proevropski ali ne. To lahko odločijo samo volivke in volivci, tudi v Sloveniji. Upam, da bo tokrat volilna udeležba višja kot na prejšnjih volitvah," je povedala. Upa na pravičen in zanimiv predvolilni boj.

Mlinarjeva je sicer koroška Slovenka in trenutna avstrijska evropska poslanka liberalne stranke Neos v vrstah Alde, ki pa bo tokrat kandidirala v Sloveniji. "Dajem svoje izkušnje in vse, kar mi je na voljo, na voljo volivkam in volivcem tokrat v Sloveniji," je povedala.

Pojasnila je, da bi lahko na teh volitvah kandidirala tudi v Avstriji. "Jasno je, da če bi se odločila, da bi kandidirala za svojo stranko v Avstriji, da bi bila glavna kandidatka. Ampak sem se odločila, da tega ne bom storila," je dejala.

Bratuškova pa je izpostavila njene izkušnje. "Sem vesela in ponosna, da je Angelika nosilka naše liste in da bo s svojimi izkušnjami, odločnostjo, znanjem, povezavami, ki jih ima v Bruslju, lahko ogromno naredila za našo državo," je povedala.

Rok za vložitev kandidatnih list na DVK se sicer izteče v petek, ko bo uradno stekla tudi kampanja pred evropskimi volitvami.

V prihodnjih dneh bodo z vložitvijo kandidatnih list sledile še druge stranke in liste. Med njimi bo SD, ki mora še potrditi svojo kandidatno listo. Medtem pa v Levici še zbirajo podpise volivcev, s katerimi bodo vložili svojo kandidaturo.