sveča Svet24.si

V hudi nesreči pri Jesenicah umrl 25-letni voznik

evropska unija, evropske volitve Svet24.si

Dolgoletni evropski komisar opozarja na nujne ...

1711376183-dsc0361-01-1711376151675 Necenzurirano

Direktorju bolnice so morali podrejeni delati ...

fake news mediji lazne novice pf Reporter.si

V slovenskih medijih ostajamo samo še mazohisti, ...

jordan cigara Ekipa24.si

Pa to je noro! Neverjetna vila Michaela Jordana, ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

ekipa ilek stuhec Ekipa24.si

Kaj je narobe? Slovenci bežijo v tujino! Jih doma...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Stranke med kandidacijskimi postopki za evropske volitve o imenih še molčijo

Deli na:
Stranke med kandidacijskimi postopki za evropske volitve o imenih še molčijo

Foto: Bobo

Parlamentarne stranke so sredi postopkov evidentiranja kandidatov za evropske volitve, a jih večina še molči o predlogih in favoritih za nosilce liste. Prva naj bi postopke evidentiranja kandidatov s koncem oktobra končala NSi, v nekaterih strankah pa bodo predloge zbirali še prihodnje leto. Tako tudi PS, ki ima doslej evidentiranih 45 kandidatov.

Največja vladna stranka PS, ki se bo na evropske volitve podala prvič, je opravila prvi krog evidentiranja kandidatov za evropske volitve. Članice in člani stranke so doslej predlagali 45 kandidatov za listo, na kateri bo osem kandidatov. Odločitev o nosilcu ali nosilki liste in o sestavi liste bo sprejeta v prihodnjem letu. Vse dotlej pa so še možni predlogi za kandidate, so pojasnili v stranki.

Delovna skupina, ki bo skrbela za aktivnosti PS, povezane z evropskimi volitvami, je sicer v zaključni fazi priprave predvolilne strategije. Po neuradnih informacijah naj bi se prva mesta na kandidatni listi PS obetala ministru za obrambo Romanu Jakiču, državni sekretarki v kabinetu predsednice vlade Tamari Vonta ter poslancem Meliti Župevc, Janji Klasinc in Petru Vilfanu.

Se pa PS še vedno, vsaj formalno, ni pridružila nobeni politični skupini na evropski ravni. Odločajo se med S&D in Alde.

Iz SDS so sporočili, da so že poleti odprli postopek za evidentiranje kandidatov za volitve v Evropski parlament. Do kdaj bo postopek potekal, niso pojasnili.

Evidentiranje kandidatk in kandidatov SD za evropske volitve pa bo potekalo do 15. januarja. Kandidatno listo bo potrdilo predsedstvo SD, predvidoma do spomladi prihodnje leto. Znano je že, da se bosta obe njihovi evropski poslanki, Tanja Fajon in Mojca Kleva Kekuš, ki sta tudi podpredsednici stranke, prihodnje leto znova borili za glasove volivcev.

Sočasno s tem procesom so v slovenski SD na širši evropski ravni sodelovali tudi pri izbiri skupne kandidatke ali kandidata zavezništva evropskih Socialistov in demokratov za novo predsednico ali predsednika Evropske komisije. V S&D so nedavno kot prva evropska politična skupina doslej za ta položaj izbrali sedanjega predsednika Evropskega parlamenta Martina Schulza, sicer Nemca.

V NSi bo evidentiranje kandidatov potekalo do 31. oktobra. Do tega datuma lahko občinski in regijski odbori ter zveze in gibanja v NSi predlagajo kandidate. Končno listo kandidatov za volitve v EP pa na predlog predsednice NSi potrdi izvršilni odbor stranke, so sporočili iz NSi. O imenih molčijo, a je pričakovati kandidaturo sedanjega evropskega poslanca Lojzeta Peterleta, ki si želi še tretjega mandata v Evropskem parlamentu.

V stranki DL potekajo za zdaj le neformalni postopki evidentiranja kandidatov. Iz stranke so sporočili, da bodo uradni postopek evidentiranja kandidatov za evropske volitve bo DL izvedli predvidoma do konca leta, ko bo imenovan tudi volilni štab. Listo kandidatov bo potrdil svet DL.

Poleti so sicer v DL, ki ji je podpora javnosti po večini javnomnenjskih anket zdrsnila precej pod parlamentarni prag, poudarili, da bodo na evropskih volitvah nastopili z najmočnejšo kandidatno listo. V javnosti so se tako pojavila tudi namigovanja, da utegne biti nosilec liste prav predsednik te koalicijske stranke Gregor Virant.

A v DL zdaj pojasnjujejo, da je Virant v tem trenutku povsem osredotočen na delo in naloge, ki jih izvaja kot minister za notranje zadeve in tako ne razmišlja o kandidaturi na evropskih volitvah.

V SLS je postopek evidentiranja kandidatov za volitve poslancev v Evropski parlament v teku, zato lista kandidatov SLS, vključno z nosilcem ali nosilko, še ni oblikovana. SLS si bo prizadeval oblikovati listo takšnih kandidatov, ki bodo lahko v Bruslju naredili največ dobrega za Slovenijo, saj stranka ocenjuje, da se bo v prihodnje v Bruslju žal še več odločalo o Sloveniji kot doslej, so navedli v stranki.

Volilni štab SLS bo listo kandidatov predstavil organom stranke predvidoma v drugi polovici novembra.

Medtem pa se v DeSUS še niso niti odločili, ali bodo samostojno nastopili na evropskih volitvah. Te odločitve ne nameravajo sprejeti, dokler ni proračun za prihodnji dve leti pod streho, je za STA povedal generalni sekretar te stranke Branko Simonovič. Čas za odločitev imajo po njegovih besedah do konca leta.

Je pa prvak DeSUS Karl Erjavec na novinarski konferenci v petek povedal, da na evropskih volitvah ne namerava kandidirati.