zdravnik Svet24.si

V Sloveniji kronično primanjkuje družinskih ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

sumi stanovanje xx Necenzurirano

Omejitev AirBnB brez stanovanjske politike je le ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

Rod Stewart Odkrito.si

FOTO: Rod Stewart ujet v Ljubljani: “Resnično ...

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Stranke iščejo najboljše rešitve za dober izid na EU volitvah, možna še presenečenja

Deli na:
Stranke iščejo najboljše rešitve za dober izid na EU volitvah, možna še presenečenja

Foto: Bobo

V Evropski parlament si želi vsaj 16 strank, društev ali posameznikov, obenem pa se tri mesece pred volitvami kažejo možnosti povezovanj. O skupni listi se pogovarjata NSi in SLS, potekajo tudi pogovori o morebitnem sodelovanju strank, ki sodijo v Alde. Predvolilno kampanjo in morda volitve tokrat utegne zaznamovati referendum o arhivski noveli.

Ideja za skupno listo slovenskih pripadnic Alde še ni zamrla

V PS so se po letu tehtanja odločili za pridružitev k evropskim liberalcem. Stranka je v fazi priprave za izvedbo kampanje. Za zdaj imajo okoli 25 soglasij h kandidaturam, a postopek evidentiranja kandidatov še ni zaključen. Tako v PS ne dajejo izjav glede sestave liste, o kateri bodo odločili predvidoma konec marca ali v začetku aprila. Jasno pa je že, da bi predkazenski postopek, v katerem se je znašel obrambni minister Roman Jakič, slednjega lahko oddaljil njegove politične ambicije v Evropi.

V PS ne dajejo izjav niti glede morebitnih pogovorov za sodelovanje z aktualnim evropskim komisarjem Janezom Potočnikom, ki se ga je že omenjalo kot aduta na listi PS, čeprav Potočnikova kandidatura za poslanca po neuradnih informacijah iz Bruslja ni verjetna. Priprave PS sicer za zdaj kažejo na njen samostojni nastop na volitvah, neuradno pa se mnogim v PS zdi povezovanje politične sredine smiselno.

Članica Alde je tudi DL, ki prav tako (še) ne izključuje možnosti povezovanja. Ima sicer več kot 50 evidentiranih kandidatov, a o prihodnjih korakih stranka še ni razpravljala. Bo pa prihodnji teden redno zasedal izvršni odbor DL, kjer bodo zagotovo spregovorili tudi o tem. Tudi prvak DL Gregor Virant še ni odločen, ali bo kandidiral, a se bolj nagiba k temu, da ne.

Nosilec liste LDS bo, če bo nastopila samostojno, dosedanji evropski poslanec Jelko Kacin. Celotna lista pa še ni znana, saj je to odvisno tudi od pogovorov o morebitni skupni listi strank, ki so naklonjene Alde, je za STA pojasnil predsednik LDS Tone Anderlič. Ocenil je, da bodo pogovore zaključili do konca meseca. Potočnik je po njegovih besedah kot nosilec liste zaželen in bi to bila dobra rešitev.

Na volitve bo šla tudi stranka Zares, čeprav so se razšli z aktualnim evropskim poslancem iz njihovih vrst Ivom Vajglom. V stranki je soglasje h kandidaturi dalo okoli 25 potencialnih kandidatov, liste pa še niso dorekli. Tudi pri njih namreč še ni jasno, ali bodo nastopili samostojno ali na morebitni skupni listi, so pojasnili v stranki.

Po neuradnih informacijah se sicer predsedniki omenjenih štirih strank intenzivno pogovarjajo o povezovanju, česar naj bi si želeli tudi v Alde.

Vajgl bo medtem na volitvah nastopil s samostojno listo, na kateri pa bodo tudi kandidati predstavnikov upokojencev. Vajglu je že napovedal podporo DeSUS. Prvak te stranke Karl Erjavec in predsednica Zveze društev upokojencev Slovenije Mateja Kožuh Novak sta v začetku tedna z Vajglom podpisala tudi memorandum o programskem sodelovanju na evropskih volitvah.

Pogovori SLS in NSi o skupni listi še niso zaključeni, SDS in SD samostojno

NSi je kot prva že sporočila, da bo tudi tokrat šla na evropske volitve na čelu z aktualnim poslancem Lojzetom Peterletom. Ni pa še padla odločitev, ali bo na volitvah nastopila skupaj s stranko SLS. Pogovori med strankama še potekajo.

Predsednica NSi Ljudmila Novak je v petek dejala, da tehtajo argumente za in proti in tudi na terenu predstavljajo te možnosti. Svet stranke bo na koncu odločil o usmeritvi, izvršni odbor pa bo potrdil listo. Po ocenah Novakove bo vse znano nekje do sredine marca.

Po navedbah SLS so pogovori z NSi v polnem teku in se bodo nadaljevali prihodnji teden, ko se bo predvidoma SLS odločila, ali nadaljuje priprave za samostojni nastop ali nastop z NSi. Sicer pa tudi v SLS priprave na volitve intenzivno potekajo. Stranka ima že evidentirane kandidate za samostojno listo, organi SLS pa o listi in nosilcu še niso odločali, so pojasnili za STA.

V SDS so glede priprav na volitve še vedno skrivnostni. Neuradno je slišati, da bo nosilec liste dosedanji poslanec Milan Zver, na listi naj bi bila zopet tudi Zofija Mazej Kukovič, nekateri pa ugibajo o kandidaturi Dimitrija Rupla.

Je pa SDS več pozornosti v zadnjih tednih deležna zaradi aktivnosti za referendum o arhivski noveli, ki bi utegnil biti - če bodo zbrali dovolj podpisov zanj - skupaj z volitvami poslancev v Evropski parlament. Nekatere stranke so tako že ocenile, da gre SDS za mobilizacijo volivcev.

V SD pa je soglasje h kandidaturi oddalo okoli 30 možnih kandidatov. Pri izbiri za listo bodo upoštevali več kriterijev, med drugim morajo biti kandidati člani stranke. S kampanjo bodo počasi začeli, je že minuli teden napovedal prvak SD Igor Lukšič, ki je tudi sam oddal soglasje h kandidaturi. Ali bo nosilec liste, se še ne ve, jasno pa je, da bosta na listi zopet sedanji poslanki Mojca Kleva Kekuš in Tanja Fajon.

Na volitve "stari mački" in tudi novoustanovljene stranke

Za mesta v Evropskem parlamentu se bo potegovala tudi sicer evrokritična SNS. Okvirni nabor kandidatov že imajo, listo pa še pripravljajo in podrobnosti za zdaj ne razkrivajo, je za STA dejal predsednik SNS Zmago Jelinčič, ki bo tudi na čelu liste.

Na volitvah bo - samostojno - zagotovo nastopila tudi stranka SMS - Zeleni, a predsednik stranke Igor Jurišič ne želi govoriti o nosilcu in vrstnem redu na listi, dokler o tem ne razpravlja in odloči svet, ki je predviden za prvo polovico marca. "Povem lahko le, da se povezujemo z okoljskimi organizacijami iz civilne družbe in obstaja velika možnost, da bodo te tudi zastopane na naši listi," je navedel za STA.

Nedavno ustanovljena Solidarnost pa si želi povezovanja s programsko sorodnimi strankami oziroma gibanji. Eden od treh predsednikov Solidarnosti Uroš Lubej je za STA dejal, da imajo predviden sestanek z Združeno levico. Pod tem imenom so namreč skupen nastop na volitvah že napovedale zunajparlamentarne Demokratična stranka dela, Iniciativa za demokratični socializem in Stranka za trajnostni razvoj Slovenije - TRS.

"Pametno bi bilo, da se povežemo, a dokler se ne sestanemo, je nemogoče reči, koliko je ta možnost realna," je dodal Lubej. V stranki bi se sicer želeli sestati tudi z društvom Verjamem, a je predsednik slednjega Igor Šoltes za STA zatrdil, da dokončna odločitev o tem, ali bo društvo sploh sodelovalo na evropskih volitvah, še ni sprejeta.

Stranke ali posamezniki lahko v ponedeljek začnejo zbirati podpise za kandidaturo

Volitve v Evropski parlament bodo 25. maja, roki za volilna opravila pa začnejo teči v ponedeljek. Državna volilna komisija bo že v torek sprejela navodilo za delo okrajnih volilnih komisij in volilnih komisij volilnih enot, rokovnik za izvedbo volilnih opravil, sklep o določitvi uradne prazne glasovnice ter sklep o določitvi oblike in vsebine glasovnice za izvedbo volitev.