Revija Reporter
Slovenija

Strah pred izbruhi otrok: v slovenskih šolah na preži pred napadi

Biserka Karneža
1 541

14. maj. 2023 20:00

Deli na:

Šolski hodnik (fotografija je simbolična).

Bobo

Starši osnovnošolcev so zaskrbljeni in njihov strah je upravičen. Slovenska policija je zaznala visoko stopnjo identifikacije mladostnikov s strelskim pohodom 13-letnega učenca v Beogradu, zaradi česar je narasla tudi stopnja potencialne nevarnosti, da se kaj takšnega ponovi tudi v Sloveniji.

V dneh po strelskem pohodu beograjskega fanta so najbolj vznemirjeni starši klicali na šolo in spraševali, ali je mogoče, da nekaj podobnega stori kakšen izmed agresivnih učencev iz njihove šole in ali je mogoče, da bi kakšnega izmed njih prestavili na drugo šolo, je za Reporter povedala mag. Damjana Korošec, ravnateljica OŠ Fužine iz Ljubljane: »Med potencialnimi kandidati nikoli ne veš, pri kom bi lahko prišlo do eskalacije, hkrati se sprašujem, kako je mogoče, da je bilo takšno dejanje že kmalu zatem deležno okoli 45.000 všečkov na družbenih omrežjih.«



S kakšnimi konflikti se soočajo na OŠ Fužine, ki je dolgo veljala za eno izmed bolj problematičnih ljubljanskih šol?

Kaj je mogoče najti v šolskih torbah in kako se odzivajo starši, ko njihovi otroci dobijo vzgojni ukrep in izvedo, da je neprimerna dejanja otrok obravnavala policija in center za socialno delo?
 
Kakšne ukrepe v primeru resnih kršitev predlagajo na OŠ Trnovo, kjer je ravnateljica mag. Đulijana Juričić?

Zakaj se je več mesecev reševal problem premestitve problematičnega učenca v Vzgojni zavod Planina in zakaj bi po prepričanju ravnateljice mag. Verice iz OŠ Savsko naselje nujno moralo priti do premestitve?

Dr. Matej Rovšek, ravnatelj Centra Janeza Levca iz Ljubljane, je pojasnil, kaj se o slovenski šoli razkriva v mednarodnih raziskavah, kar bi nas moralo zelo skrbeti?

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24