primer Trenta Svet24.si

Zaslišane prve priče, Janša pravi, da gre za ...

supet-luna, sankt-peterburg Svet24.si

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

848456_280-yapi Necenzurirano

Na drugem tiru se zapleta: Turki v težavah, kaj ...

marta kos henri geaz emporium pl Reporter.si

Marta Kos s soprogom iz Švice že kupuje kostime ...

doncic Ekipa

Šestič zapored! Odlično pripravljeni Luka s ...

David Niven v filmu Očaranost (1948) Revija Stop

Gentleman klasičnega Hollywooda

miha butara 24 mm Ekipa

Proračun bomo podvojili, to je ogromno za ...

Slovenija

Stožice so "simbol kršenja pravic in dostojanstva delavcev"

Deli na:

Poslanski skupini SDS in SNS zahtevata sklic izredne seje DZ, na kateri bi obravnavali financiranje projekta športnega parka Stožice s strani bank v večinski državni lasti v času kreditnega krča v Sloveniji. Ljubljanski župan Zoran Janković za to še ne ve. Kot pravi, pa je to njihova pravica, a zaradi svojih interesov s tem mnogokrat delajo škodo.

Poslanski skupini SDS in SNS zahtevata sklic izredne seje DZ, na kateri bi obravnavali financiranje projekta športnega parka Stožice s strani bank v večinski državni lasti v času kreditnega krča v Sloveniji. Ljubljanski župan Zoran Janković za to še ne ve. Kot pravi, pa je to njihova pravica, a zaradi svojih interesov s tem mnogokrat delajo škodo.

Kot so v SDS zapisali v današnjem sporočilu za javnost, poslanski skupini predlagata, da bi DZ na seji s sklepi pozval vlado, naj pripravi pojasnilo, kako so lahko oziroma bodo banke v večinski državni lasti financirale "finančno sporen projekt izgradnje športnega parka Stožice v času kreditnega krča, ko mnogim perspektivnim malim in srednjim podjetjem posojil ne odobravajo in ta zaradi tega celo propadajo".

Obenem bi vlado pozvali, naj pripravi poročilo o finančnih posledicah izgradnje športnega parka Stožice za davkoplačevalce in stabilnost finančnega sistema, če so oz. bodo ta projekt financirale banke v večinski državni lasti. V poročilu naj navede tudi, ali bodo oz. so posojila za izgradnjo športnega parka Stožice zavarovana v okviru državne jamstvene sheme za podjetja.

Poslanski skupini še opozarjata, da je pereč problem v Sloveniji, predvsem pa pri projektu športnega parka Stožice, plačilna nedisciplina, zato naj bi DZ na izredni seji pozval vlado k ukrepanju za izboljšanje stanja na tem področju.

"Gradnja športnega parka v Stožicah postaja tudi simbol kršenja pravic in dostojanstva delavcev. Kršitve teh pravic so v primeru tega projekta zaradi politično postavljenega roka za dokončanje projekta, s katerim si župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković obeta vnovično izvolitev za župana, in slabe finančne konstrukcije projekta, še posebej številčne, hude in izstopajoče. Zato te kršitve DZ še posebej obsoja," so zapisali v sporočilu.

Kot je na današnji novinarski konferenci dejal Janković, s tem še ni seznanjen. SDS pa po njegovem mnenju tako ali tako ne počne drugega v tej državi, kot da vodi parlamentarne komisije, zahteva izredne seje in vlaga nesmiselne ustavne obtožbe. "Mislim, da v teh svojih kratkoročnih interesih mnogokrat delajo škodo," je poudaril župan.

Preden zahtevajo izredno sejo, bi bilo po njegovem mnenju dobro, da preberejo zakon in za mnenje vprašajo dekana ljubljanske pravne fakultete Rajka Pirnata ter preberejo tudi javno naročilo, ki ga je Mestna občina Ljubljana izvedla, in pogodbo, ki jo je podpisala.

Ob tem je Janković dejal, da se bo v četrtek z veseljem udeležil zaslišanja pred parlamentarno preiskovalno komisijo, ki se ukvarja z gradbenimi posli in ki ji predseduje Alenka Jeraj (SDS). Pred komisijo bo v četrtek prav tako zaslišana direktorica Vegrada Hilda Tovšak. Kot pravi župan, ne ve, zakaj ga vabijo na zaslišanje in kaj ga bodo spraševali. "1. april je čisto primeren za komisijo SDS v parlamentu," je dodal.

Poslanec SDS Andrej Vizjak je zahtevo za sklic izredne seje podrobneje predstavil na novinarski konferenci. Ob tem je izpostavil, da ima občutek, da pri presoji tega projekta ne gre zgolj za ekonomske temveč tudi politične razloge, s čimer bi po njegovem mnenju omogočili Jankoviću, da izpolni predvolilno obljubo.

Sprašuje se o prioritetah države pri financiranju. "So to zgolj politične prioritete, v tem primeru Jankoviću, obenem pa se zanemari celo kopico drugih. Gotovo je Športni park Stožice potreben in pomemben projekt, je pa vprašanje, ali lahko država nadomesti izpad finančne konstrukcije," je dodal. Ob tem je pojasnil, da naj bi v finančni konstrukciji v tem projektu zmanjkalo okvirno 150 milijonov evrov.

SDS zahteva tudi uvrstitev točke, povezane s kreditnim krčem in jamstvene sheme v povezavi z gradbenimi podjetji na sejo komisije za nadzor javnih financ. "Iz poročila, ki nam je bilo dostopno, je 25 odstotkov vrednosti denarja iz jamstvene sheme šlo gradbenim podjetjem. Obenem pa je vse več gradbenih podjetij v težavah," je poudaril Vizjak. Ker ni videti konca tem težavam, bi bila lahko to tudi obremenitev davkoplačevalcev, ker so se postavili kot porok oz. jamstvo za ta najeta posojila.

Janković je ob zadnjem ogledu stadiona v Stožicah sredi marca napovedal, da bo stadion končan 30. junija, takrat pa naj bi tudi že imeli uporabno dovoljenje. Junija naj bi bila zgrajena tudi Titova cesta, ki bo povezovala kompleks stadiona z rondojem Tomačevo. Odprtje trgovskega centra je predvideno oktobra 2011.