pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

marjetka in rudi Njena.si

Poroka na prvi pogled: Rudi in Marjetka, ko ju ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Stožice se podirajo kot hiša iz kart

Deli na:

Dodelitve evropskega denarja stadionu v Stožicah je pripeljala do kriminalistične preiskave, ki jo vodi Nacionalni preiskovalni urad. Vedno več dejstev govori za to, da se je projekt Stožice vnovič znašel v politični aferi.

Dodelitve evropskega denarja stadionu v Stožicah je pripeljala do kriminalistične preiskave, ki jo vodi Nacionalni preiskovalni urad. Vedno več dejstev govori za to, da se je projekt Stožice vnovič znašel v politični aferi.

Vladna služba za lokalno samoupravo je o kršitvah pogojev javnega razpisa – ministrstvo za šolstvo je gradnjo stadiona sofinanciralo z 9,4 milijona evrov  – poročalo Evropski komisiji. Ta je od nje že lani jeseni zahtevala pojasnila na podlagi zapisov v medijih. Minister za šolstvo in šport Igor Lukšič je bil zaradi razpisa lani jeseni neuspešno interpeliran. V SDS in SNS so mu očitali, da je bil razpis prilagojen sofinanciranju športnega parka Stožice.
Poročilo je za Evropsko komisijo spisala direktorica urada za kohezijsko politiko Mateja Čepin. Očitno ne brez posledic za svojo uradniško kariero. Še prejšnji torek je ministrica za lokalno samoupravo in razvoj, Duša Trobec Bučan, njeno strokovno mnenje zagovarjala pred napadom ljubljanskega župana Zorana Jankovića, dan pozneje (potem ko jo je obiskal še premier Borut Pahor) pa ji je dejala, da si lahko poišče drugo službo. Ministrica je priznala, da ji je to res svetovala in zagotovila, da ima zato »zelo utemeljene razloge« ter da je »šlo za sum več nepravilnosti«. Katere, kani še pojasniti, Čepinova pa je za nacionalno televizijo v sporočilu zapisala, da namernih nepravilnost v uradu gotovo niso naredili, »če pa je prišlo do kakšne napake, sem zanjo pripravljena prevzeti polno odgovornost in smiselno bi se mi zdelo, da bi me ministrica o tem vsaj obvestila. Tako pa ne vem, česa sem obdolžena in kaj naj bi po njenem mnenju naredila narobe.«
Zoper kaj se je pregrešila visoka uradnica? Janković je na petkovi novinarski konferenci še enkrat podvomil o namenih in ciljih »docela nekompetentne« ministrice za lokalno samoupravo. Če bo zahtevala povrnitev sredstev, je prepričan, da jih bodo po sodišču dobili nazaj. Ker je bila v času dodeljevanja sredstev sekretarka na ministrstvu in ni videla nobenih napak, jo je vprašal: »Kaj pa so takrat delali, če so zdaj ugotovili napake? Kakšno potezo bo potegnila, če in ko bo ugotovljeno, da je vse pravilno? Bo rekla, oprostite, jaz tega nisem podpisala, to je mnenje strokovnih služb? To je neodgovorno in neprofesionalno dejanje ministrice.«

 Janković še pravi, da pri tako zahtevnem objektu, kot so Stožice, gradbeno in uporabno dovoljenje izdaja ministrstvo za okolje in ne upravna enota. Ve, da začasno uporabno dovoljenje po formi ni enako uporabnemu dovoljenju, je pa edino možno. Smisel začasnega dovoljenja je, da se v tem času opravijo določene meritve. To začasno dovoljenje v celoti in popolnoma nadomešča uporabno dovoljenje, je prepričan Janković.

Služba vlade za lokalno samoupravo je v poročilu, ki je povzročilo toliko razburjenja, ugotovila kršitev enega izmed pogojev javnega razpisa, to je pridobljeno uporabno dovoljenje. Ker ga upravičenec še nima – ima zgolj odločbo o poskusnem obratovanju, ki ni enakovreden dokument uporabnemu dovoljenju – je bila predlagan popravek v višini desetih odstotkov izplačanih sredstev s strani ministrstva za šolstvo in šport. Kršena bi bila lahko še dva pogoja javnega razpisa: pogoj zaprte finančne konstrukcije in velikost projekta pod 45 milijonov evrov. Če bodo mnenju vladne službe pritrdili na ministrstvu za finance, to pomeni stoodstotno vračilo sredstev. Pravila za vračanje evropskih sredstev določajo: če se nepravilnosti ugotovijo pri upravičencu, denar vrne upravičenec, to je Mestna občina Ljubljana. Če pa ugotovijo sistemsko nepravilnost, sredstva vrača odgovorna ustanova, v tem primeru ministrstvo za šolstvo in šport. Na ministrstvu so se že konec marca oglasili uslužbenci Nacionalnega preiskovalnega urada in Policijske uprave Ljubljana.