sveča Svet24.si

V hudi nesreči pri Jesenicah umrl 25-letni voznik

motorist, bruselj, sredinec Svet24.si

Ujeli predrznega fantoma, ki je policistom vestno ...

1711376183-dsc0361-01-1711376151675 Necenzurirano

Direktorju bolnice so morali podrejeni delati ...

jankovic praznik ljubljane Reporter.si

Poglejte, kdo vse se je prišel poklonit ...

rogaska Ekipa24.si

Sporno poslovanje slovenskega prvoligaša pod ...

Jerneja in Marko, Poroka na prvi pogled Njena.si

Je strast med Markom in Jernejo ugasnila?

luka doncic dallas oklahoma pm Ekipa24.si

'Pretepeni' Dončić po težko prigarani zmagi ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Stop za LPP - prenehajte vohljati za uporabniki Urbane

Deli na:

Informacijski pooblaščenec je Ljubljanskemu potniškemu prometu (LPP) prepovedal zbiranje in hrambo podatko o času, kraju in liniji vstopa za vse potnike, ki prevoz plačajo s kartico Urbana. LPP te podatke zbira, čeprav za njihovo obdelavo nima pravne podlage.

Informacijski pooblaščenec je Ljubljanskemu potniškemu prometu (LPP) prepovedal zbiranje in hrambo podatko o času, kraju in liniji vstopa za vse potnike, ki prevoz plačajo s kartico Urbana. LPP te podatke zbira, čeprav za njihovo obdelavo nima pravne podlage.

LPP mora tako na podlagi odločbe pooblaščenca prenehati zbirati in iz vseh svojih zbirk osebnih podatkov izbrisati lokacijske podatke vseh potnikov, ki za prevoz uporabijo oziroma prevoz plačajo z mesečno splošno vozovnico, mesečno šolsko vozovnico, mesečno upokojensko vozovnico, mesečno splošno vozovnico s 50-odstotnim popustom in brezplačno terminsko vozovnico z ali brez časovne omejitve (neprenosljive terminske vozovnice), so sporočili z urada informacijskega pooblaščenca.

Pooblaščenec je v inšpekcijskem postopku še ugotovil, da do obdelave osebnih podatkov prihaja le pri kartici Urbana zelene barve, ki je imenska in neprenosljiva, medtem ko kartico Urbana rumene barve posameznik lahko uporablja povsem anonimno. Pri uporabi kartice Urbana zelene barve pa LPP obdeluje tudi lokacijske podatke uporabnikov te kartice.

Pooblaščenec je ugotovil, da podjetje nima podlage za obdelavo lokacijskih podatkov niti v zakonu niti v osebni privolitvi uporabnikov, niti ni obdelava teh podatkov potrebna za izpolnjevanje pogodbe med potnikom in prevoznikom.

Pooblaščenec je podjetju LPP v odločbi naložil tudi, da mora prilagoditi delovanje validacijske naprave, tako da se ob validaciji na monitorju te naprave ne bo več izpisoval podatek o vrsti uporabljene terminske vozovnice na način, ki vsakemu naključnemu potniku omogoči seznanitev s tem podatkom.

Pooblaščenec je LPP naložil tudi dopolnitev kataloga zbirke osebnih podatkov o uporabnikih ljubljanske enotne mestne kartice Urbana tako, da bo ta vseboval tudi navedbo pravilne pravne podlage za obdelavo osebnih podatkov, navedbo vseh vrst osebnih podatkov, ki jih obdeluje v zbirki in predvsem določno navedbo roka hrambe osebnih podatkov v tej zbirki, naložena pa mu je bila tudi ustrezna dopolnitev pogodbe o pogodbeni obdelavi osebnih podatkom s podjetjem Ultra.