stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Stop za agitatorje, ki težijo volivcem na Gospodarskem razstavišču

Deli na:
Stop za agitatorje, ki težijo volivcem na Gospodarskem razstavišču

Predčasno glasovanje na referendumu o vodah. - Foto: Bobo

Državna volilna komisija danes popoldne v protokolarnem objektu Brdo razpravlja o glasovanju volivcev v karanteni in izolaciji na državnozborskih volitvah, ki bodo, kot zatrjuje predsednik republike Borut Pahor, 24. aprila.

DVK obravnava tudi predlog člana Draga Zadergala (SDS), zaposlenega v kabinetu predsednika vlade. Med drugim ga je zmotilo vzdrževanja reda na volišču in območju volišča na predčasnem glasovanju na Gospodarskem razstavišču. Šlo je za lansko referendumsko glasovanje o zakonu o vodah. Tokrat se je v Ljubljani predčasno prvič glasovalo na eni lokaciji, udeležba je bila množična, kar je nakazovalo padec zakona.  

Kot je v predlogu DVK zapisal predstavnik SDS Zadergal je na Gospodarskem razstavišču »prihajalo do zelo agresivne agitacije organiziranih skupin, ki so nagovarjali volivce vse do vstopa v halo za glasovanje«. To je »relativno hitro saniralo tako, da so z varnostniki agitatorje odstranili do dveh zunanjih vhodov pri ograji. V neposredni bližini volišča je to res zagotavljalo mir pred agitatorji, vendar so agitatorji vseeno lahko nadlegovali prihajajoče volivke in volivce na zunanji strani dveh vhodov.«



Volišča določijo okrajne volilne komisije, kar pomeni, da morajo določiti tudi določen prostor okoli tega objekta, ki spada pod volišče in s tem tudi pod prepoved agitacije, zato Zadergal predlaga, da se »navodila za okrajne volilne komisije in standarde določi tako, da se od primera do primera po presoji volilnih komisij kot prostor okoli tega objekta določi ves prostor, kjer lahko agitatorji vplivajo na prihajajoče volivke in volivce (vplivni prostor) oziroma kjer je jasno, da gre lahko oseba samo na volišče.« Na primeru Gospodarskega razstavišča bi to po mnenju člana kabineta vladnega predsednika pomenilo, da se razširi tudi na ves pločnik ob ograjah.

Služba DVK, ki jo vodi Dušan Vučko se z Zadergalom strinja: razlaga, kaj se šteje za volišče naj se dopolni tako, da bo zmanjšana možnost agitacije na samem volišču, oziroma v neposredni bližini objektov, kjer se volišče nahaja.