benifer Svet24.si

Zvezdniški par "Bennifer" tik pred razhodom

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000 Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

kmetijaa11 Njena.si

Kmetija: Novi tekmovalci vas bodo prikovali pred ...

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Štirinajst sirskih državljanov zaprosilo za azil v Sloveniji

Deli na:
Štirinajst sirskih državljanov zaprosilo za azil v Sloveniji

Foto: Bobo

V Centru za tujce v Postojni je trenutno nastanjenih 26 tujcev, med njimi tudi 14 sirskih državljanov, ki so jih policisti pred tednom dni prijeli blizu Lendave pri nedovoljenem prestopu državne meje in jih v torek neuspešno poskušali vrniti na Madžarsko. Slednji so danes zaprosili za mednarodno zaščito, je povedal vodja Centra za tujce Jože Konec.

Kot je pojasnil, bo po prevodu njihovih pisnih vlog, ki so v arabskem jeziku, o njihovi prošnji odločalo notranje ministrstvo.

V centru po njegovih besedah sicer nastanijo tujce, ki so nezakonito v Sloveniji in jih policija ne more takoj odstraniti iz države. "Naša naloga je, da te tujce sprejmemo, jih oskrbimo in nastanimo ter izvedemo postopek vračanja. To pomeni, da ugotovimo istovetnost tujcev, pridobimo dokumente in jih odstranimo iz države," je danes na predstavitvi centra povedal njegov vodja.

"Načeloma se v postojnskem centru ne nastani prosilcev za mednarodno zaščito, razen izjemoma, če ministrstvo za notranje zadeve določenim tujcem omeji gibanje," pa je pojasnil namestnik vodje centra Andrej Casar.

Letos so do konca avgusta v centru sprejeli 309 tujcev, povprečna doba bivanja pri njih je 17 dni. "Čas bivanja tujcev v Postojni je odvisen tudi od tega, koliko so pripravljeni sodelovati v postopkih," je dejal Konec in dodal, da so trenutno v centru državljani Somalije, Maroka, Alžirije, Sirije, Bosne in Hercegovine in Brazilije.

V Centru za tujce je na voljo do 300 postelj za tiste tujce, ki bodo imeli omejeno gibanje. Če bodo potrebe še večje, lahko na hitro poskrbijo še za dodatnih 100 namestitev.

"Tujcev nikoli ne vračamo prisilno v države, kjer bi bilo njihovo življenje ali svoboda ogrožena, ali v države, kjer bi lahko bili izpostavljeni mučenju ali nečloveškemu ravnanju, saj nam v teh primerih zakon o tujcih izrecno prepoveduje njihovo prisilno odstranitev iz Slovenije," je še povedal Konec.

Tisti izmed tujcev, ki imajo s seboj denar, morajo za nastanitev v centru prispevati po 20 evrov na dan, je pojasnil Konec. Vendar jih večina tega denarja nima ali pa ga porabi za druge namene, zato je bivanje tujcev v Postojni večinoma na stroške državnega proračuna.

Nekateri tujci zaprosijo za mednarodno zaščito in jih po pridobitvi preselijo v ljubljanski azilni dom. Tam lahko prebivajo šest mesecev in ta čas še trikrat podaljšajo, po dveh letih pa zaprosijo za začasno prebivanje v Sloveniji.

Drugi se odločijo za prostovoljno vrnitev v svojo ali katerokoli drugo državo po svetu, naše oblasti jim pomagajo urediti vse potrebne dokumente, uredijo prevoze do izbrane države. Ob tem lahko pridobijo do 2500 evrov pomoči, s katero si zagotovijo pogoje za nastanitev (najem stanovanja) ali začetek kakšnega posla (odprtje delavnice ali kaj drugega). Denar je zagotovljen iz evropskega sklada, je še povedal Konec.