petelin, Glööckler Svet24.si

Gasilci kokota Glööcklerja rešili pred loncem

psički Svet24.si

V avtomobilu prevažal 30 psičkov

borut petek Necenzurirano

Sin novega lastnika Panvite z Borutom Petkom kupil...

mark breznik-saso radej Reporter.si

56.532 evrov: to je rekorder po zaslužku med ...

jordan cigara Ekipa24.si

Pa to je noro! Neverjetna vila Michaela Jordana, ...

matic in katja 2 Njena.si

Matic: Nad Katjo nikoli nisem izvajal nasilja

ekipa ilek stuhec Ekipa24.si

Kaj je narobe? Slovenci bežijo v tujino! Jih doma...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Štefanec: Nekateri nimajo niti toliko integritete, da sprejmejo pošto državnih organov

Deli na:
Štefanec: Nekateri nimajo niti toliko integritete, da sprejmejo pošto državnih organov

Foto: Bobo

Nova vlada ima priložnost, da po 20 letih zatiskanja oči iz svoje sredine izloči neprimerne politike, meni predsednik KPK Boris Štefanec. Kot pravi, živimo v času, ko posamezniki nimajo niti toliko integritete, da bi sprejeli pošto državnih organov; aroganca do državljanov se je razširila tudi na imenovanja na položaje v mednarodnih institucijah.

V poslanici ob današnji 10. obletnici ustanovitve Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) je Štefanec na novinarski konferenci poudaril, da je bil boj proti korupciji v minulem desetletju vse prej kot enostaven, komisija in zaposleni pa da so kljub vsemu vzdržali pritiske politike in prebrodili viharne čase.

Kot je pristavil, bo treba poiskati pravo politično voljo za boj proti korupciji, ki bo vključevala boj tudi v lastnih vrstah, potrebna bo tudi znatno višja stopnja integritete delovanja javnega sektorja, zlasti najvišjih uradnikov in funkcionarjev.

"Dejstvo je, da živimo v času, ko pri nasprotju interesov, klientelizmu in nepotizmu ne gre za obrobne primere posameznikov, ampak v času, ko najvišji funkcionarji na državni in lokalni ravni redno in - lahko bi rekli že praviloma - postavljajo zasebni interes pred javnega. Ko ne premorejo niti toliko integritete in spoštovanja do pravne države in državljanov, da bi sprejeli pošiljke državnih organov, ampak s spretnimi manevri ovirajo in zavlačujejo delo temeljnih institucij pravne države," je bil oster Štefanec.

Kot je še dejal, smo se v minulih letih ob zaključku mandatov vsakokrat soočali s kadrovanjem neprimernih kadrov na visoke položaje v javni upravi in državnih podjetjih, v zadnjem obdobju pa se je aroganca do državljanov razširila tudi na imenovanja na položaje v mednarodnih institucijah.

Politika, ki dopušča takšna imenovanja ali je pri tem celo aktivna, po besedah Štefaneca ravna v nasprotju z javnim interesom. Z imenovanjem "nekredibilnih, neprimernih in neizkušenih posameznikov na pomembne položaje v mednarodnih institucijah" namreč postavlja zasebni interes teh posameznikov in njihovih strank pred ugled Slovenije v tujini in pred kakovostno sodelovanje.



S temi izjavami se je Štefanec očitno navezal na trenutno najbolj aktualen primer nekdanje premierke in kandidatke za evropsko komisarko Alenke Bratušek. KPK namreč preiskuje postopek izbire slovenskega kandidata za evropskega komisarja.

Namestnik predsednika KPK Igor Lamberger je pojasnil, da so Bratuškovi osnutek ugotovitev posredovali v skladu z zakonom. Ker Bratuškova ni dvignila pošiljke v danem roku, so v soboto opravili izročitev v poštni nabiralnik. Od takrat dalje teče rok sedmih delovnih dni, ko se Bratuškova lahko izjasni o navedbah v osnutku.

Z utemeljeno prošnjo Bratuškova lahko zaprosi za podaljšanje roka za še sedem delovnih dni, ob čemer v senatu KPK ne želijo špekulirati, kaj bi bili lahko upravičeni razlogi za to.

Zastopanje Bratuškove v postopku pred KPK je sicer minuli teden prevzela odvetniška družba Čeferin, kjer so KPK zaprosili za posredovanje omenjenega osnutka. Dokumenta še niso prejeli, Štefanec pa zagotavlja, da bodo dokumentacijo posredovali v nekaj dneh.

Zavrnil je tudi kritike, da na KPK delajo prepočasi. "Primer Alenke Bratušek je prioriteta za KPK. Še kako se zavedamo interesa javnosti, a delamo v okviru rokov," je dodal Štefanec.