evropski parlament Svet24.si

Evropski poslanci ob plači upravičeni do ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

zoran jankovic PL Reporter.si

Omrežje velike mestne družine: To so pripadniki ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

super-par, indira-ekić, matic Njena.si

Indira Ekić potrdila, da bo postala mamica

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Štefanec kot Klemenčič: Znova nad Janšo, pa če lahko ali ne

Deli na:
Štefanec kot Klemenčič: Znova nad Janšo, pa če lahko ali ne

Foto: Bobo

Predsednik Komisije za preprečevanje korupcije Boris Štefanec je napovedal ponovljen nadzor nad premoženjskim stanjem predsednika SDS Janeza Janše. Vrhovno sodišče je namreč prejšnji teden odpravilo poročilo prejšnjega šefa KPK Gorana Klemenčiča o premoženjskem stanju predsednikov političnih strank v delu, ki se nanaša na Janšo.

Senat Komisije za preprečevanje korupcije je sklenil nadaljevati nadzor nad premoženjskim stanjem predsednika SDS Janeza Janše, je na današnji novinarski konferenci sporočil predsednik komisije Boris Štefanec. Vrhovno sodišče je namreč odpravilo zaključno poročilo o premoženjskem stanju predsednikov političnih strank v delu, ki se nanaša na Janšo.

Janšev odvetnik Franci Matoz sier opozarja, da je vrhovno sodišče poročilo o nadzoru Janševega premoženjskega stanja odpravilo in ne razveljavilo, zato Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) ne more voditi ponovljenega postopka. "To enostavno pomeni, da so vse navedbe KPK v zaključnem poročilu odpravljene kot nezakonite," pravi Matoz.

Janša je pred dvema letoma, ko je bilo poročilo objavljeno, sprožil upravni spor, po dvakratni zavrnitvi na prvostopenjskem sodišču pa je vrhovno sodišče razsodilo, da je KPK z izdajo poročila posegel v Janševe ustavne pravice, saj mu osnutka prej ni poslal v izjasnitev. S tem je bila Janši kršena ustavna pravica do enakega varstva pravic.

Ponovno objavljamo izjavo Francija Matoza:

    Glede na različne interpretacije posledic odločitve Vrhovnega sodišča RS, ki je z sodbo odpravilo zaključno poročilo KPK v delu, ki se nanaša na gospoda Janeza Janšo v javnosti,  sem kot pooblaščenec dolžan poudariti nekaj nespornih dejstev, ki izhajajo iz te sodbe:
    - sodišče je zaključno poročilo odpravilo in ne razveljavilo, kar pomeni, da  zaključno poročilo ne obstaja več, saj je odpravljeno za nazaj. To enostavno pomeni, da so vse navedbe KPK v zaključnem poročilu odpravljene kot nezakonite;
    - sodišče je zaključno poročilo odpravilo zaradi ugotovljenih kršitev zakona ( ZIntPK ) , ki so istočasno pomenile  tudi nezakonit poseg v ustavno pravico
       iz 22.člena Ustave RS in ne zaradi "procesnih napak";
    - sodišče v sodbi ugotavlja, da je KPK pri nadzoru premoženjskega stanja funkcionarjev prekoračila svoja pooblastila oz.ravnala v nasprotju z pooblastili, ki  jih ima v 45.členu ZIntPK;
    - sodišče je v upravnem sporu ugotavljalo zakonitost akta in ravnanja KPK in ugotovilo nezakonito ravnanje KPK;
    - sodišče zaključnega poročila ni razveljavilo in vrnilo KPK v ponovno odločanje, kar pomeni, da ponovljenega postopka KPK ne more voditi.
     
    Pri vsem tem, pa nas izredno preseneča stališče nekdanjega vodstva KPK z gospodom Klemenčičem na čelu, da za " zaključnim poročilom stojijo", saj to pomeni, da stojijo za nezakonitim ravnanjem in za nedopustnim posegom v ustavne pravice gospoda Janeza Janše. Naravnost zaskrbljujoče pa je to ob dejstvu, da sta dva člana bivšega senata doktorja pravnih znanosti in bi jim moralo biti znano, kaj pomeni dokončna ugotovitev, da sta z svojim ravnanjem krišila temeljne človekove pravice.