Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Štefančič jo je v pogovoru z Žižkom odnesel bolje od Golobiča – z dvema porcijama ribje juhe v gulagu

Deli na:
Štefančič jo je v pogovoru z Žižkom odnesel bolje od Golobiča – z dvema porcijama ribje juhe v gulagu

V dvorani Kinodvora sta se leta 2011 soočila predsednik Zares Gregor Golobič in filozof Slavoj Žižek. - Foto: Bobo

Bilo je pol leta pred izrednimi volitvami leta 2011, ko so v Zares v dvorani Kinodvora pripravili pogovor njihovega ustanovitelja Gregorja Golobiča s filozofom Slavojem Žižkom. Moderiral ga je Stojan Pelko, poznejši funkcionar v stranki Alenke Bratušek. Golobič je dober mesec pred tem odstopil kot visokošolski minister vlade Boruta Pahorja, sprožil je vladno krizo, h kateri je nato veliko dodal še poraz pokojninske reforme na referendumu.

Svetovno znani filozof Žižek se je v nekdanjem kinu Sloga postavil v vlogo Josipa Visarionoviča Stalina, ki zaslišuje Nikolaj Ivanoviča Buharina in ga pošlje v gulag. Podobno vlogo je prevzel pred dnevi tudi v Slovenskem mladinskem gledališču; ob boku bodočega mandatarja Roberta Goloba – vsi trije so se že stoje poslavljali – je v gulag poslal tudi voditelja Studia City Marcela Štefančiča.

»V nedeljo so v gulagu dobili nekoliko boljšo juho, v kateri je bila tudi ribja glava,« je pred številnim občinstvom Kinodvora že pred enajstimi leti razlagal pop zvezdnik svetovne filozofije. Z odgovori Golobiča ni bil zadovoljen, zato mu je pred koncem pogovora, posvečen je bil 20-letnici samostojnosti Slovenije, zapretil: »Danes boš dobil samo en krožnik juhe!«Žižek je, kot rečeno, šalo uporabil še zaa voditelju Studia City. »Ko bomo na oblasti, boš po najinem posredovanju (ozrl se je na Goloba) – iz naše pisarne v Moskvi bomo klicali na upravo gulaga – v nedeljo dobil dva krožnika boljše juhe.« Štefančič jo je odnesel bolje od Golobiča – z dvema porcijama ribje juhe.

Marcelu Štefančiču je Žižek dal vedeti, da je svoje delo že opravil in da bo z oddajo Studio City treba narediti nekaj novega; ni dosmrtni predsednik kot Tito. »Kristusovih triintrideset let je bilo dovolj zate.«

Zaščitni znak Zares Z na ozadju platna Kinodvora je bil takrat že Ž. Z besedami Golobiča: »Prišli smo do ž, x in y sta rezervirana za novo stranko.« Bomo torej spet priča novemu eksperiment z novo politiko? To naše takratno vprašanje je dobilo odgovor deset let pozneje.

Žižek, dober poznavalec teoretske psihoanalize, ki je Janšo v mladinskem gledališču označil za paranoičnega histerika in ne za pravega voditelja avtoritarca, ni ostal pri gulagu. Marcelu Štefančiču je dal vedeti, da je svoje delo že opravil in da bo z oddajo Studio City treba narediti nekaj novega; ni dosmrtni predsednik kot Tito. »Kristusovih triintrideset let je bilo dovolj zate.«

Spominjamo se še zamenjave voditelja Sivih celic igralca Pavleta Ravnohriba. Ni se lahko pomiril, ko mu niso podaljšali pogodbe. Priljubljeno mladinsko oddajo je vodil med letoma 1993 in 2016. Bil naj bi, smo lahko brali na kakem portalu, v nemilosti vodilnih zaradi nekaterih svojih nazorov, predvsem pa angažiranja v referendumski kampanji proti sprejemu novele zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. Kakorkoli, a njegovi nasledniki so se z mladostjo in energijo izkazali. Podobno bi lahko veljalo tudi za Studio City.