stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Stavka je končana

Deli na:

Stavka v delu javnega sektorja, ki je bila od prejšnjega tedna zamrznjena, je zdaj tudi končana. Po mnenju generalne sekretarke vlade Helene Kamnar je sporazum o reševanju stavkovnih zahtev, ki prinaša konec stavke, dosežek za obe strani. Z njim bo omogočeno nadaljevanje socialnega dialoga, ne povzroča pa finančnih obveznosti, pravi Kamnarjeva.

Stavka v delu javnega sektorja, ki je bila od prejšnjega tedna zamrznjena, je zdaj tudi končana. Po mnenju generalne sekretarke vlade Helene Kamnar je sporazum o reševanju stavkovnih zahtev, ki prinaša konec stavke, dosežek za obe strani. Z njim bo omogočeno nadaljevanje socialnega dialoga, ne povzroča pa finančnih obveznosti, pravi Kamnarjeva.

Kot je povedal vodja stavkovnega odbora 21 sindikatov javnega sektorja Dušan Miščević, so se dogovorili za reševanje odprtih vprašanj in po njegovem na obeh straneh obstaja pripravljenost, da jih dokončno uredijo. Med njimi je omenil tista glede položajnega dodatka, dežurstev, anomalij v plačnem sistemu, pa tudi vprašanja v zvezi z napredovanji.

Glede odprave plačnih nesorazmerij za zdaj dogovora še ni. Sindikati bodo namreč do prihodnjega četrtka pri svojih organih oz. članstvu preverili pripravljenost na podpis dogovora o ukrepih na področju plač in aneksa h kolektivni pogodbi za javni sektor. Slednji zdaj predvideva, da bi izplačilo tretje in četrte četrtine odprave plačnih nesorazmerij zaradi zaostrenih razmer preložili na dve zaporedni leti, ko bo gospodarska rast presegla 2,5 odstotka.

Miščević je sicer ponovil, da je pravica do tretje četrtine odprave plačnih nesorazmerij za javne uslužbence nastopila s 1. oktobrom in da pričakujejo, da bo novembra ob oktobrski plači tudi upoštevana. Če temu ne bo tako, pa imajo po njegovih besedah javni uslužbenci možnost, da to pravico izterjajo po sodni poti.

Kamnarjeva po drugi strani napoveduje, da bodo tretjo četrtino odprave plačnih nesorazmerij izplačali v letu zatem, ko bo gospodarska rast presegla 2,5 odstotka, in sicer brez poračuna za nazaj. To je stvar aneksa h kolektivni pogodbi, ki v tem trenutku še ni podpisan, računajo pa, da bo podpis zagotovilo zadostno število reprezentativnih sindikatov.


Oba dokumenta bosta lahko začela veljati le, če ju bo podpisalo vsaj 15 reprezentativnih sindikatov javnega sektorja. Vlada pa se je po besedah ministrice za javno upravo Irme Pavlinič Krebs zavezala, da v prihodnjem letu ne bo enostransko posegala v politiko plač v javnem sektorju, seveda če bosta oba dokumenta obveljala.

Do četrtka bo vlada zaustavila objavo in vročitev odpovedi kolektivnih pogodb za javni sektor. Če bo drugi teden dogovor sklenjen, pa bo umaknila tudi tožbo, ki jo je vložila na sodišče. Ta namreč ne bo več potrebna.

Vodja pogajalske skupine dela sindikatov Janez Posedi težko ocenjuje, ali bo podpise za aneks prispevalo zadostno število sindikatov, a glede tega ni optimističen. Po njegovih besedah ocenjujejo, da je besedilo predloženega aneksa bistveno popravljeno, vsaj v delu, ko gre za vezavo odprave nesorazmerij na 2,5-odstotno gospodarsko rast.

Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj je izpostavil zavezo vlade, da se bo v prihodnjem letu odpovedala vsem nadaljnjim posegom v sistem plač v javnem sektorju. Zdaj predloženi aneks je po njegovih besedah izboljšana verzija tistega, ki ga je pet sindikatov konfederacije podpisalo že konec avgusta. Po njegovi presoji bo pri članstvu konfederacije razmislek enak, kot je bil že takrat.