Revija Reporter
Slovenija

Starši sporočajo šolnikom in vladi: Otroci ne smejo biti žrtve vaših pogajanj

STA

15. feb. 2018 6:00

Deli na:

V Zvezi aktivov svetov staršev Slovenije še nimajo podatkov o tem, ali je bilo zaradi včerajšnje stavke v vzgoji in izobraževanju kaj zapletov pri sprejemanju otrok v šole in vrtce.

Do zahtev zaposlenih se ne želijo opredeljevati, predsednik zveze Anton Meden pa poudarja, da žrtve pogajanj med vlado in sindikati ne smejo biti otroci.

Kot je za STA povedal Meden, morajo to, ali so zahteve zaposlenih v vzgoji in izobraževanju upravičene ali ne, razčistiti tisti, ki so za to pristojni in poklicani. "Vsekakor pa si za vse zaposlene v Sloveniji, ne samo učitelje, želimo, da bi bili za pošteno delo pošteno plačani," je dejal.

Sami menijo, da žrtve dialoga oziroma nedialoga med vlado in sindikati ne smejo biti otroci. En dan stavke po prepričanju Medena otrok najverjetneje ne bo posebej prizadel, se mu pa ne zdi ravno pošteno, da bi morali učenci odpadli pouk nadomeščati v soboto. "Zato bi bilo verjetno treba najti nek drug način nadomeščanja odpadlega pouka," je dejal.

Včeraj je namreč zahteve po višjih plačah s stavko izrazilo okoli 40.000 zaposlenih v vzgoji in izobraževanju, okoli 20.000 pa se jih je zbralo na protestnem shodu v središču Ljubljane.