Aleksander Lukašenko Svet24.si

KGB o dronih iz Litve, Lukašenko na zahod ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Sum konflikta interesov na ministrstvu: nov zakon ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Štajerski tajkun izsiljuje Korošce

Deli na:

Tajkun Janez Škoberne se je zapletel v še eno korupcijsko zgodbo. Preko svojega Cestnega podjetja Maribor (CPM) želi v roke dobiti državne gozdove v Mežiški dolini in v njih razširiti svoj peskokop. Škoberne, ki je bratoma Šrot pomagal pri neuspelem lastninjenju Pivovarno Laško, želi doseči spremembo namembnosti varovalnih gozdov v okolici peskokopa v Žerjavu, čigar lastnik je preko svoje družbe CPM - Gradbeni materiali.

Tajkun Janez Škoberne se je zapletel v še eno korupcijsko zgodbo. Preko svojega Cestnega podjetja Maribor (CPM) želi v roke dobiti državne gozdove v Mežiški dolini in v njih razširiti svoj peskokop. Škoberne, ki je bratoma Šrot pomagal pri neuspelem lastninjenju Pivovarno Laško, želi doseči spremembo namembnosti varovalnih gozdov v okolici peskokopa v Žerjavu, čigar lastnik je preko svoje družbe CPM - Gradbeni materiali.

Že tako onesnaženo Mežiško dolino, kjer gre skozi Mežico vsak dan več kot sto tovornjakov peska, ki vsebuje težke kovine, na kar sta z javnim pismom ministru za okolje in prostor, Roku Žarniću, opozorila župan Mežice Dušan Krebal in župan Črne na Koroškem Janez Švab, tokrat ogroža nova pobuda Cestnega podjetja Maribor - Gradbeni materiali. To podjetje, ki je v lasti štajerskega tajkuna Janeza Škoberneta, lastništvo podjetja povezuje z bratoma Šrot, nekdanjim predsednikom uprave Pivovarne Laško Boškom Šrotom ter celjskim županom Bojanom Šrotom, se zelo zanima za prisvojitev državnih gozdov na tem območju. Tako je Cestno podjetje Maribor - Gradbeni materiali, ki ima v Žerjavu v Mežiški dolini peskokop, na ministrstvo za okolje in prostor julija letos poslalo pobudo, da se spremeni uredba o varovalnih gozdovih za več parcel zaradi širjenja peskokopa.

Če bi ministrstvo za okolje izdalo soglasje za širitev peskokopa, s čimer bi bila Mežiška dolina še bolj onesnažena, bi bilo to povsem v nasprotju z odločitvijo države, ki na leto namenja kar milijon evrov za sanacijo Mežice, Črne in Žerjava. Za zdaj se to še ni zgodilo, a obstaja utemeljen sum, da bi se lahko. Kot je opozoril poslanec SDS Miro Petek, je bila glede širitve peskokopa v Žerjavu »v igri kar lepa korupcijska zgodba.«

Takoj po vlogi Cestnega podjetja Maribor za spremembo parcel, na katerih je gozd razglašen za varovalni gozd, je območna enota Zavoda za gozdove Slovenj Gradec dala negativno mnenje, a se je le teden kasneje zgodilo nekaj nenavadnega. Kot navaja Petek, so si parcele na terenu ogledali mag. Robert Režonja, vodja sektorja za gozdarstvo z ministrstva za kmetijstvo, tam zaposlena svetovalka Marjetka Jošt ter mag. Robert Robek, predstavnik Gozdarskega inštituta Slovenije.

Njihovemu obisku je sredi počitnic sledilo medresorsko usklajevanja, kjer se je nato na pobudo Mladena Berginca z ministrstva za okolje in prostor sprejelo sklep, s katerim je bilo kljub negativnemu mnenju gozdarjev dovoljeno zbrisati varovalne gozdove. S tem je bila dana možnost za širjenje peskokopa Cestnega podjetja Maribor - Gradbeni materiali. Zato je poslanec SDS Miro Petek na ministra za okolje in prostor Roka Žarnića ter ministra za kmetijstvo Dejana Židana že naslovil poslansko vprašanje, v njem pa ju je poleg predstavitve problematike povprašal, ali bosta »preprečila to sramotno kupčkanje z varovalnim gozdom v ekološko degradirani Mežiški dolini.« Hkrati ju je pozval, da na podlagi dostopne dokumentacije proučita, kakšni interesi so bili v ozadju postopka, s katerim bi bilo omogočeno širjenje peskokopa na območje varovalnih gozdov, in ali je imel morda kdo izmed vpletenih za to ravnanje obljubljeno nagrado.

Minister za kmetijstvo Židan je tokrat neverjetno pohitel z odgovorom in zagotovil, da bodo upoštevane le tiste pobude, ki bodo imele pisno soglasje zavoda za gozdove. Dal je vedeti, da sporna uredba še ni bila sprejeta, saj je ni podpisal: »Zagotovo bomo pogledali, za kaj gre, ampak definitivno imate mojo zavezo, da se bo odločalo o uredbi samo na podlagi strokovnih kriterijev.«