Revija Reporter
Slovenija

Sta škof Andrej Saje in mufti Nevzet Porić lobirala pri ministrici Asti Vrečko?

Ivan Puc
16 1.173

18. jul. 2023 15:04 Osveženo: 15:12 / 18. 7. 2023

Deli na:

Predsednik SŠK in novomeški škof Andrej Saje

Šimen Zupančič

Ministrica za kulturo Asta Vrečko se je s predsednikom Slovenske škofovske konference škofom Andrejem Sajetom konference sestala 10. maja na prošnjo SŠK v zvezi z mnenjem, ki ga je Cerkev dala v javni obravnavi novele zakona o verski svobodi. Še isti dan je v isti zadevi sprejela tudi muftija Islamske skupnosti Nevzeta Porića. Zakon, vlada ga je pred mesecem poslala v državni zbor, bo zmanjšal prispevek za socialno varnost verskih delavcev s 100 na 60 odstotkov; prispevki znašajo 466 evra, po novem pa bodo znašali 279 evra. O srečanju ministrice s škofom in muftijem ministrstvo ni poročalo.

Namen visokih predstavnikov dveh verskih skupnosti je bil nedvoumen: prepričati ministrico za kulturo v opravičenost svojih stališč glede načrtovanih sprememb zakona, ki gredo njim v škodo, zato bi lahko šlo za lobiranje, ki bi ga bilo treba prijaviti KPK, pravi nekdanji predsednik Komisije za prepričevanje korupcije Boris Štefanec. Ministrstvo se sicer sklicuje na javno obravnavo kot delu zakonodajnega postopka priprave in sprejemanje predpisov. Po zakonu o verski svobodi ministrstvo kot pristojni organ opravlja nalogo obveščanja registriranih cerkva in verskih skupnosti o predpisih, drugih aktih in ukrepih, ki zadevajo njihovo delovanje ter organizira razgovore in srečanja njihovimi predstavniki.

Namen visokih predstavnikov dveh verskih skupnosti je bil nedvoumen: prepričati ministrico za kulturo v opravičenost svojih stališč glede načrtovanih sprememb zakona, ki gredo njim v škodo, zato bi lahko šlo za lobiranje, ki bi ga bilo treba prijaviti KPK, pravi nekdanji predsednik Komisije za prepričevanje korupcije Boris Štefanec.

Nekdanji predsednik KPK Štefanec pravi, da javna obravnava ni predstavitev stališč v kabinetu ministrice; javnost pri tem ni bila prisotna. Javna obravnava lahko denimo poteka na odboru za kulturo, ali na okrogli mizi, kjer sodeluje javnost (novinarji). Štefanec noče s tem kategorično trditi, da je ministrica kršila zakon o integriteti in preprečevanju korupcije. Ne vemo namreč o čem in kako so se menili. Nenazadnje zakon glede lobiranja ni dovolj jasen, omogoča več razlag. Načeloma pa seveda velja, da kar je javno, ni lobiranje. Ponovimo, obiska škofa Sajeta in muftija Porića pri ministrici Vrečko nista bila javna, o njih javnost ni obvestilo ne ena in ne druga stran.

»Sam sem bil pri predsedniku vlade Robertu Golobu pri ministrici za kulturo Asti Vrečko, nato sem bil sam še dvakrat na pogovorih s svetovalci v kabinetu predsednika vlade – vendar je zelo težko doseči kakršenkoli napredek,« je dejal predsednik SŠK in novomeški škof Saje na pogovornem Goriškem večeru konec maja v Novi Gorici in s tem razkril srečanje z ministrico. »Politiki so prijazni in za dialog, a se konkretno nič ne premakne,« je takrat pripomnil Saje.