GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Šrot prodal Kolonel

Deli na:

Tržaško podjetje Iniziative Generali 96 naj bi v ponedeljek kupilo podjetje Kolonel, ki je v stoodstotni lasti Atka-Prime oziroma Boška Šrota, piše današnje Delo. Če informacija drži, potem je italijansko podjetje postalo lastnik podjetja, ki v celotni verigi navzdol pripelje do Pivovarne Laško.

Tržaško podjetje Iniziative Generali 96 naj bi v ponedeljek kupilo podjetje Kolonel, ki je v stoodstotni lasti Atka-Prime oziroma Boška Šrota, piše današnje Delo. Če informacija drži, potem je italijansko podjetje postalo lastnik podjetja, ki v celotni verigi navzdol pripelje do Pivovarne Laško.

Podjetje Iniziative Generali 96, ki ga vodi Pierpaolo Cerani, se ukvarja s celim spektrom dejavnosti, z biomedicino in medicinsko opremo na čelu. Cerani naj bi po navedbah Dela v četrtek postal tudi direktor Kolonela. Takrat naj bi tudi razkril načrte z verigo podjetij, pridobljenih z nakupom Kolonela.

Goričan Cerani je sicer znana medijska osebnost v Italiji in jugovzhodni Evropi, pozornost pa je pritegnil leta 2006, ko je bil vpleten v škandal s savojskim princem Victorjem Emanueleom in njegovim bratrancem in takrat bolgarskim premierom Simeonom Saxe Coburgom. Cerani je takrat dejal, da je Saxe Coburg svojemu bratrancu in Ceraniju v zameno za finančno podporo v predvolilni kampanji obljubil posle v Bolgariji oz. da bosta zmagala na nekem javnem razpisu. Saxe Coburg je zanikal obtožbe, priznal pa je, da je koristil Ceranijeve usluge, in sicer se je večkrat vozil z njegovim letalom. Cerani je kasneje priznal, da je lagal.

Ceranijevo ime se je v italijanskih medijih pojavljalo večkrat, tudi v zvezi z donacijo nekakovostnih zdravil Eritreji. Princ Victor Emanuele, ki je bil omenjen v večih škandalih s prostitutkami, saj naj bi od svojih sodelavcev zahteval, da mu priskrbijo prostitutke, najraje je imel blondinke, želel donirati zdravila Eritreji, vendar naj bi bila ta, kot je zahteval, "ne preveč draga in ne nujno preveč kakovostna".

V posel naj bi bil vključen prinčev sodelavec Gian Nicolino Narducci, ki je sporna zdravila želel naročiti pri Ceraniju, ki ima farmacevtsko družbo v Trstu, je poročala La Repubblica.

Lastnik Kolonela je družba Atka-Prima, ki jo obvladujeta Šrot in njegova žena Anica. Kolonel ima v lasti 78 odstotkov Centra naložb, omenjena družba pa je 71-odstotna lastnica Infond Holdinga. Ta je s 55-odstotnim deležem večinski lastnik Pivovarne Laško, v lasti pa ima tudi 24,9 odstotka Mercatorja.

Spomnimo, da je Nova Ljubljana banka zaradi neplačanega 130 milijonov evrov dolga junija Infond Holdingu zasegla 10,75 Mercatorja in 23,51 Pivovarne Laško, s katerima je Infond Holding zavaroval posojilo.

Šrot je prek skupine Pivovarne Laško nadzoroval večino slovenske industrije pijač (v njej so kot odvisne družbe Radenska, Pivovarna Union, Vital Mestinje ter splitska Jadranska pivovarna), obvladoval pa je tudi pretežen del trga tiskanih medijev, saj so Laščani lastniki skoraj 81 odstotkov največjega slovenskega časnika Delo, ta pa poseduje skoraj 80-odstoten delež Večera.

Boško Šrot je v četrtek zaradi interesov poslovnega sistema in umiritve pritiskov ponudil odstop z mesta generalnega direktorja Pivovarne Laško, nadzorni svet pa je njegov odstop sprejel. Na čelo laške pivovarne je imenoval Dušana Zorka.

Zorko je že napovedal, da bo skupina Laško prodala določene naložbe, ki niso povezane z osnovno dejavnostjo. Ničesar pa po njegovih besedah ne bodo prodali na hitro, niti naložbo v Mercatorju, Delu oz. Večeru.