pomlad Svet24.si

Tedenski horoskop: Čas je za razmislek, kje lahko...

annie-charlotte Svet24.si

25-letnica v razmerju z dvema moškima: "Ne varam,...

Boštjan Gorjup Necenzurirano

Odstopil direktor enega največjih slovenskih ...

hisa mojca pasek setinc mile-pl015 Reporter.si

Skrivnost elitne vile za pol milijona: kako sta si...

nika prevc Ekipa24.si

Poglejte to! Kako se je kalil veliki kristalni ...

Thomas naj bi vedel preveč Odkrito.si

Je pokojni Kingston vedel, kaj je narobe s Kate?

doncic Ekipa24.si

Kaaaaaj?! Dončić se je držal za glavo in smejal...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Šrot obtožen zlorabe položaja, Bavčar pranja denarja

Deli na:

Nekdanji direktor Pivovarne Laško Boško Šrot je obtožen zlorabe položaja ali pravic in ponareditve ali uničenja poslovnih listin, prvi mož Istrabenza Igor Bavčar pa pranja denarja. Proti menedžerjema je posebna skupina tožilcev za pregon organiziranega kriminala julija vložila obtožnici v primeru menedžerskih prevzemov pivovarne in Istrabenza.

Nekdanji direktor Pivovarne Laško Boško Šrot je obtožen zlorabe položaja ali pravic in ponareditve ali uničenja poslovnih listin, prvi mož Istrabenza Igor Bavčar pa pranja denarja. Proti menedžerjema je posebna skupina tožilcev za pregon organiziranega kriminala julija vložila obtožnici v primeru menedžerskih prevzemov pivovarne in Istrabenza.

 

Kot piše današnji Dnevnik, se tožilstvo v obtožnici - ki je bila podana zoper devet fizičnih in šest pravnih oseb - osredotoča predvsem na lastninjenje Pivovarne Laško. Nekdanjemu generalnemu direktorju in nekdanjemu največjemu lastniku družbe Šrotu očita več kaznivih dejanj, in sicer v treh primerih zlorabe položaja ali pravic in v enem primeru ponareditve ali uničenja poslovnih listin.

Nekdanji predsednik uprave Istrabenza Bavčar je obtožen kaznivega dejanja pranja denarja. Kriminalisti, ki so proti njemu podali kazensko ovadbo, so ga sicer sumili kaznivih dejanj zlorabe položaja in ponarejanja listin.

Bavčarjev odvetnik Aleksander Čeferin je danes za STA pojasnil, da so obtožnico prejeli v ponedeljek, nanjo pa se bodo v predvidenem osemdnevnem roku tudi pritožili. Kot je zatrdil, Bavčar namreč ni storil kaznivega dejanja pranja denarja, temveč se je tako pač odločilo tožilstvo.

Čeferin je obtožbo zoper Bavčarja označil kot politični pamflet. "Obrazložitev se začne s citatom bivšega ministra za gospodarstvo, ki je v nekem časopisu govoril o svoji teti. Takih obtožb v demokratičnih državah že desetletja ni več," je zatrdil. Dodal je, da kaznivo dejanje pranja denarja v obtožnici ni niti približno utemeljeno, "saj se Bavčarju očita, da je denar pral tako, da ga je imel na NLB".

"Če bo na sodišču prisoten ustrezen strokovni pogum in če se bo odločalo zgolj po pravu in brez vpliva populističnih politikov, bo postopek zoper gospoda Bavčarja ustavljen. Najmanj, kar bi moralo storiti sodišče, pa je odrediti tožilcu, naj zahteva uvedbo preiskave," je še povedal Čeferin. Bavčar pa je za STA dejal, da sam obtožnice še ni prejel.

Obtožnica je po navedbah časnika poleg Bavčarja in Šrota podana še proti direktorju Maksime Holdinga in nekdanjemu lastniku podjetja Microtrust Nastji Sušinskemu, nekdanjemu svetovalcu za finance v Istrabenzu Kristjanu Sušinskemu, lastniku Sportine Bahtijarju Bajroviću, kranjskemu odvetniku Branku Lipovcu, nekdanjemu direktorju Infond Holdinga Matjažu Rutarju, nekdanji "slamnati" lastnici Šrotovega podjetja Kolonel Danijeli Raković in Šrotovi poslovni sodelavki Vesni Rosenfeld.

Poleg Sportine in Microtrusta, prek katerih je Pivovarna Laško družbam iz Bavčarjevega kroga prodala 7,3 odstotka Istrabenza, ter Šrotovih družb Kolonel in Atka-Prima sta med pravnimi osebami, ki jih zadeva obtožnica, tudi podjetji Durox in Cogito, ki ju zastopa Rosenfeldova, sicer tudi njuna nekdanja lastnica, navaja Dnevnik.

Tožilstvo Nastji Sušinskemu očita kazniva dejanja pranja denarja, zlorabe položaja ter ponareditve ali uničenja poslovnih listin, Kristijanu Sušinskemu pa kaznivo dejanje pranja denarja. Bajrovića tožilstvo bremeni pomoči pri storitvi kaznivega dejanja zlorabe položaja ter ponareditve ali uničenja poslovnih listin, enaki kaznivi dejanji očita tudi Lipovcu. Da so Šrotu pomagali pri storitvi kaznivega dejanja zlorabe položaja, pa očita Rakovićevi, Rutarju in Rosenfeldovi, piše časnik.

Kot so za STA pojasnili na Okrožnem sodišču v Ljubljani, so doslej prejeli samo dva ugovora na obtožnice. Sodišče tudi še nima vseh potrdil o vročitvi. Rok za ugovor je sicer osem dni od vročitve obtožnice.

Sodišče je navedlo, da se obtožnica zoper fizične osebe nanaša na kazniva dejanja zlorabe položaja ali pravic, zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, ponareditve ali uničenja poslovnih listin, pranja denarja ter pomoči pri kaznivem dejanju zlorabe položaja ali pravic in pomoči pri kaznivem dejanju pranja denarja. Obtožnica zoper pravne osebe pa se nanaša na kazniva dejanja pomoči pri kaznivem dejanju zlorabe položaja ali pravic, pranja denarja, ponareditve ali uničenja poslovnih listin in zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti.

 

Ovadbe zaradi Šrotovih podjetij

Stečajni upravitelj Infonda Holdinga Marko Zaman je danes potrdil, da je sredi maja zaradi suma oškodovanja upnikov vložil kazensko ovadbo. Zaradi varstva osebnih podatkov o imenih za STA ni želel govoriti, po pisanju Dnevnika pa je Zaman ovadil nekdanjega direktorja Matjaža Rutarja in nekdanjo predsednico uprave Centra Naložb Sašo Fajs.

Kot piše današnji Dnevnik, se je Zaman za ovadbo zoper Rutarja in Fajsovo odločil zaradi spornega posla z delnicami Pivovarne Laško, ki sta ga septembra lani sklenila Infond Holding in Center Naložbe.

Takrat že insolventni Infond Holding je namreč na Center Naložbe neodplačno prenesel za kar okoli 2,5 milijona evrov delnic Pivovarne Laško, s čimer je Center Naložbe zaprl manjši del terjatev do Infonda Holdinga in hkrati manjši del delnic Pivovarne Laško "rešil" pred bančnim rubežem. Iz Centra Naložb so sicer te delnice - prav tako neodplačno - po nekaj dneh prešle v last Kolonela, ki pa jih je moral po več mesecih lastništva naposled vrniti Infondu Holdingu, piše današnji Dnevnik.

Ker je bil Infond Holding v času neodplačnega prenosa delnic Laškega na Center Naložbe že insolventen, tega posla Rutar in Fajsova sploh ne bi smela izpeljati. Na ta način so bili po pisanju Dnevnika namreč oškodovani vsi upniki Infonda Holdinga, med katerimi so največje prav družbe iz skupine Pivovarna Laško.

Zaman je v zvezi s kazenskimi ovadbami povedal le, da je vse zapisal v rednem vmesnem poročilu sodišču, v katerem pa je zapisano le to, da je sredi maja vložil kazensko ovadbo zaradi suma oškodovanja upnikov. Ob tem je na vrhovno državno tožilstvo dal tudi pobudo za začasno zavarovanje omenjenih delnic Pivovarne Laško. Že konec maja je preiskovalna sodnica mariborskega okrožnega sodišča Centru Naložbam tudi prepovedala zunajsodno prodajo vseh delnic v lasti Infonda Holdinga.