favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Srhljiva skrivnost partizanov

Deli na:

Nemški dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) v današnji izdaji piše o odkritjih v povojnem grobišču v rovu Barbara v Hudi Jami pri Laškem. Obravnava ga v okviru drugih povojnih grobišč v Sloveniji in dogajanja v Sloveniji po drugi svetovni vojni.

Nemški dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) v današnji izdaji piše o odkritjih v povojnem grobišču v rovu Barbara v Hudi Jami pri Laškem. Obravnava ga v okviru drugih povojnih grobišč v Sloveniji in dogajanja v Sloveniji po drugi svetovni vojni.

Kot piše FAZ, so storilci storili vse, da bi njihov zločin ostal skrivnost. Pri odpiranju rova je tehnična ekipa na čelu z rudarskim inženirjem Mehmedalijem Alićem naletela na številne ovire, med drugim je bil rov na dolžini 100 metrov zasut, pot pa sta preprečevala tudi dva opečnata zidova. Pri brisanju sledi so bili storilci tako prizadevni, kot da bi šlo za odlagališče jedrskih odpadkov, piše FAZ.

Ko se je skupini končno uspelo prebiti do grobišča, pa so zagledali prizor, na katerega po Alićevih besedah niso bili pripravljeni. Hermetično zatesnjen rov je namreč sledi oziroma trupla ohranil še bolje kot katerokoli drugo grobišče. Barbara rov so po pisanju FAZ "neke vrste Pompeji totalitarnih grozot" kot posledica načrtovanega zločina.

Vse kaže, da so morali jetniki leči na svoje že mrtve sojetnike, nakar so jih umorili s strelom, mnenje sodne medicine povzema FAZ. Med žrtvami so bili samo moški, žensk in otrok pa v nasprotju z nekaterimi domnevami preiskovalci niso našli. Po ocenah predsednika komisije za prikrita grobišča Jožeta Dežmana je v rovu in obeh njegovih jaških lahko vsega skupaj več kot 4000 trupel.

Medtem ko proti storilcem po besedah vodje policijske akcije Sprava, kriminalista Pavla Jamnika, najverjetneje ne bo več moč posredovati, pa se je že pojavilo 70 prič pobojev, med katerimi je veliko partizanov, ki so dolga leta skrivali skrivnost in si sedaj želijo olajšati vest.

Kot še piše FAZ, pa rov pri Hudi Jami ni edino množično grobišče v Sloveniji. Dežmanova komisija, ki jo je ustanovila prejšnja vlada Janeza Janše, je doslej na slovenskem ozemlju registrirala 590 grobišč, od katerih se največje nahaja v Teznem pri Mariboru. Tam naj bi po ocenah ležalo 15.000 hrvaških, srbskih, črnogorskih in nemških vojakov, pa tudi drugih pripadnikov nemške skupnosti in "razrednih sovražnikov".

A šele odkritje grobišča pri Hudi Jami je po Dežmanovih besedah slovensko javnost tako šokiralo, da "je razpadla neka podoba sveta: podoba sveta tistih, ki so kot otroci partizanov odrasli v mitu osvoboditve in antifašizma in so sedaj soočeni z resničnostjo".

Kot v nemškem dnevniku še piše avtor članka, Karl-Peter Schwarz, so komunistični zločini v spominu na 20. stoletje komajda prisotni. Zaradi zanikanja komunističnih zločinov vas tudi ne more doleteti kazen, tako kot ne zaradi širjenja komunistične ideologije, celo ne v državah, ki so zaradi tega terorja najbolj trpele.

FAZ še omenja, kako je predsednik Zveze borcev za vrednote NOB Slovenije Janez Stanovnik najprej zanikal, da bi vedel za povojne poboje, po odkritju zadnjega grobišča pa si je premislil. Zveza borcev ima razumevanje za okoliščine, v katerih je prišlo do pobojev, je dejal Stanovnik, razumevanje "velike in kompleksne osebnosti" Josipa Broza Tita pa je izrazil tudi slovenski predsednik Danilo Türk, še piše FAZ.