blagne helena 1_1_210 Odkrito.si

Bivši s tožbo nad Heleno Blagne, sodišče odločilo

strele, združeno kraljestvo, strela, nevihta Svet24.si

FOTO in VIDEO: Na Otoku udarila »mati vseh ...

Jure Kopušar – obrez!!! Svet24.si

Jure se boji blokade

Tovarna sladkorja Ormož Svet24.si

Razburil jo je slovenski sladkor iz Hrvaške

Selena Gomez Najstnica.si

Taylor Swift se je na odru pridružila Selena ...

Giorgos Parasiris; Savina Atai Njena.si

Družina Savine Atai se bo povečala za enega člana

ivona pavlovic Njena.si

Barovka Ivona na Tajskem takole dvigovala ...

Slovenija

Sramotno: Levica učiteljsko stavko, za katero je v veliki meri kriva sama, zlorablja za volilno kampanjo

Deli na:
Sramotno: Levica učiteljsko stavko, za katero je v veliki meri kriva sama, zlorablja za volilno kampanjo

Foto: Twitter/Levica

Leve parlamentarne stranke so veliko stavko šolnikov izkoristile za nagovarjanje svojih potencialnih volivcev. Najbolj glasni so bili v Levici, katere poslanci in vidni politiki so se celo osebno udeležili stavke in podprli »organiziran delavski boj«.

Zaostajati niso hotele niti druge stranke, ki so tako kot Levica z vnaprej posnetimi videi na protestu na Kongresnem trgu nagovorile stavkajoče šolnike. Sviz je namreč parlamentarne stranke pozval, naj jim za protest pošljejo posnete izjave svojih politikov, kako vidijo razmere v vzgoji in izobraževanju. Odzvali so se v SMC, SD, DeSUS, Levici in v Stranki Alenke Bratušek, medtem ko se desni SDS in NSi na poziv sindikata nista odzvali.

Po odzivu množice na Kongresnem trgu je razpoloženje stavkajočih najbolj zadel prvak stranke Levica Luka Mesec, najmanj posrečen pa je bil pričakovano prispevek SMC, katere ministra Maja Makovec Brenčič in Boris Koprivnikar sta glavni tarči jeze stavkajočih. Posredni stroški Koprivnikarjevega potovanja v Dubaj bodo milijonski, čeprav je neposredni strošek zanemarljiv. Sindikatom je glavni vladni pogajalec dal v roke dodatno orožje za pridobivanje javnega mnenja na njihovo stran,« je odziv vlade in ministra Koprivnikarja na stavko komentiral Gregor Virant.

Manjkati ni hotela niti SD, katere izjavo je prispeval nekdanji šolski minister Jernej Pikalo. Gospod profesor je ob tej priložnosti postal tovariš – tako ga je namreč na Twitterju opisal poslanec SD Jernej Štromajer in tako pihal na dušo spuntanim šolnikom. Pri tem je ignoriral dejstvo, da ti protestirajo proti vladi, v kateri so tudi Štromajerjevi socialni demokrati.

Foto: Twitter

Ti so se s prispevkom k današnjemu protestu še dodatno distancirali od Cerarja in SMC ter že nagovarjali v javnem sektorju zaposlene volivce.

Zna biti, da bo Levica zmagovalka te stavke, ki je v veliki meri posledica pogajalske nesposobnosti vlade, meni Virant. »Če vlada pri plačah JS ne bi bila popolnoma brez strategije, kot kura brez glave, bi se dalo zadevo že zdavnaj rešiti na fiskalno vzdržen način. Največji problem so si naredili z blaznim povečanjem števila zaposlenih (+13.000), kar je dramatično povečalo maso,« je Virant zapisal na Twitterju.

»Ja nič, glasovati za Mesca bo treba,« pa se je po nastopu Luke Mesca na Twitterju oglasil nekdanji minister za znanost, izobraževanje, kulturo in šport Žiga Turk. Tako kot Virant tudi on meni, da sta Cerar in SMC poraženca stavke: »Verjetno ga ni denarja, ki bi preprečil odliv glasov od SMC k SD in Mescu.«