Revija Reporter
Slovenija

Sramoten rusofilski izpad stranke SD v Novem mestu

Nenad Glücks
18 4.934

1. sep. 2022 6:00

Deli na:

Tanja Fajon je odločno nastopila proti ruski agresiji v Ukrajini, v novomeški SD pa stokajo zaradi sankcij proti Rusiji.

Bobo

Pri stranki socialnih demokratov razglašajo, da podpirajo sankcije Evropske unije zoper Rusijo zaradi agresije te države na Ukrajino. Toda očitno se s to politiko ne strinjajo v občinski organizaciji SD Novo mesto. Tam pravijo, da so sankcije zoper Rusijo »nepremišljene« in se sprašujejo, zakaj sploh sankcije!?

Pri Reporterju smo objavili povzetek članka STA, v katerem analitik Denis Mancevič ugotavlja, da gre del izjemno visokih cen energentov pripisati dogajanju v Ukrajini, del pa tiči v sistemskih razlogih. Po besedah Manceviča danes plačujemo za izjemno pasivno energetsko politiko na ravni EU in Slovenije v zadnjem desetletju.

Na facebooku so se na članek odzvali pri občinski organizaciji SD Novo mesto. Po njihovem »danes plačujemo ceno nepremišljenih sankcij«. Pravijo, da si žagamo vejo na kateri sedimo, brez da bi imeli že drugo na katero se bomo usedli. V novomeški SD dodajajo, da » se kar pozablja, da je zadnjih 20 let ekonomski razcvet EU in posledično Slovenije temeljil na poceni ruskih energentih in surovinah. Smo pred dilemo ali je na prvem mestu gospodarski razvoj in blaginja prebivalcev EU ali recesija, pomanjkanje, revščina? Predvsem pa se poraja vprašanje zakaj?«

Res se poraja vprašanje, ali so pri SD v Novem mestu prespali zadnjega pol leta, odkar je Rusija napadla suvereno državo Ukrajino, zasedla okoli petino njenega ozemlja in povzročila neizmerno uničenje človeških življenj, mest, infrastrukture. Povzročila je tudi, da je okoli 12 milijonov ljudi postalo beguncev. Pri čemer so sankcije EU zoper Rusijo gospodarski odgovor na to divjaštvo. In pri SD v Novem mestu se sprašujejo, zakaj sankcije!?

Morda jim lahko odgovori kar predsednica stranke Tanja Fajon, ki je konec junija v intervjuju za STA kot zunanja ministrica dejala, da »za rusko agresijo v Ukrajini ni opravičila in nihče ne more nasprotovati temu, da Slovenija pomaga s sankcijami znotraj mednarodnih organizacij.« Pred mesecem dni pa je na obisku v Kijevu poudarila, da je slovenska politika od začetka vojne poenotena v materialni in humanitarni podpori Ukrajini in sankcijah proti Rusiji, sprejetih v okviru Evropske unije.

Na vodstvo SD smo naslovili vprašanje, kako se bodo odzvali na zapis njihove občinske organizacije v Novem mestu.