franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Sramota - Tina Maze še vedno brez obljubljenih sredstev

Deli na:

Ekipa Tine Maze namreč kljub odličnim uspehom ni prejela dogovorjenega zneska (manjkala naj bi še polovica tretjega, celotni četrti obrok in sredstva iz Generalija). Neuradno je slišati, da naj bi se to zgodilo zaradi »nerodnosti«.

Ekipa Tine Maze namreč kljub odličnim uspehom ni prejela dogovorjenega zneska (manjkala naj bi še polovica tretjega, celotni četrti obrok in sredstva iz Generalija). Neuradno je slišati, da naj bi se to zgodilo zaradi »nerodnosti«.

V ciljnih arenah Garmischa smo se po spustih zlate Korošice Tine Maze tudi Slovenci spet počutili smučarski narod, tako kot že v času Bojana Križaja, Mateje Svet in Jureta Koširja. Letošnja sezona je vklesala Mazejevo z zlatimi črkami v razred vrhunskih smučark. Zlato in srebrno odličje na svetovnem prvenstvu in končno tretje mesto v skupni razvrstitvi za veliki kristalni globus. In nazadnje slovenski rekord po številu posamičnih zmag v svetovnem pokalu.

Ob koncu sezone pa kljub uspehom na dan prihajajo spet novi – stari problemi. Razen Mazejeve doživlja slovensko alpsko smučanje v zadnjih sezonah občutno krizo. Pa tudi Mazejeva je v preteklosti dognala, da bo uspešnejša, če bo delovala s samostojno ekipo A-Maze. Prejšnjo olimpijsko sezono, ki je bila kronana z dvema srebrnima medaljama, je ekipa koroške smučarke tako izpeljala samostojno s sponzorskimi sredstvi. Prihod Tomaža Lovšeta na čelo Smučarske zveze Slovenije (SZS) v letu po olimpijskih igrah je vlil novo upanje o učinkovitejšem delovanju. Prvi takojšen rezultat, ki ga je dosegel Lovše, je bila vrnitev Mazejeve in njenega Team to A-Maze pod okrilje SZS.

Lovše je slovenski šampionki takrat obljubil polno avtonomijo pri delovanju in potrebno finančno pomoč pri izpeljavi sezone. Po informacijah naših virov blizu SZS naj bi se finančna pomoč pokazala v pogodbi v višini nekaj več kot 200 tisoč evrov (vključno z DDV-). Sporazum je po naših informacijah predvideval še uporabo avtomobila (Mazejeva se mu je odrekla na račun sponzorskega), možnost testiranja v vetrovniku in po en smukaški dres za vsako tekmo. Ob tem naj bi po naših informacijah tudi zavarovalnica Generali, sicer reprezentančni sponzor, sklenila pogodbo za 35 tisoč evrov, ki pa naj bi jih Mazejeva na zahtevo SZS prejela po tej.

In na tej točki se je nekje zalomilo. Ekipa Tine Maze namreč kljub odličnim uspehom ni prejela dogovorjenega zneska (manjkala naj bi še polovica tretjega, celotni četrti obrok in sredstva iz Generalija). Neuradno je slišati, da naj bi se to zgodilo zaradi »nerodnosti«. Lovše naj bi bil ob sklepu sezone prisiljen k nekaterim finančnim rezom, ker so v zadnjem trenutku funkcionarji na SZS ugotovili luknjo v višini 366 tisoč evrov. Zaradi tega, smo izvedeli pri virih, naj bi moralo novo vodstvo najprej pokrpati »nepredvidene dolgove«. Predvideni naj bi bili rezi celo za že odobrene pogodbene obveznosti. V tem okviru naj bi se delu podpore morala odpovedati tudi Mazejeva, ki je zdajšnje uspehe že tako in tako dosegla z bistveno nižjimi sredstvi, kot jih imata na primer Lindsey Vonn in Maria Riesch. Z vprašanji o manjkajočih plačilih ekipi naše najboljše smučarke in o terminih, kdaj bodo izplačila, smo se obrnili tudi na SZS, od koder so nam odgovorili, da bodo poravnali vse obveznosti.

Pri tem se poraja vprašanje: znamo v Sloveniji primerno ovrednotiti (tudi finančno) naše vrhunske športnike? Ne gre samo za problem organiziranosti znotraj posameznih športnih zvez. Država (Slovenski olimpijski komite in ministrstvo za šolstvo in šport) je Mazejevo za izjemno sezono nagradilo le z osem tisoč evrov (»poceni« sezona pa stane več kot 300 tisoč evrov). A nam predčasna (k sreči preklicana) upokojitev Primoža Kozmusa pred poldrugim letom ni bila dovolj dober poduk?