Revija Reporter
Slovenija

Sramota slovenskega tožilstva: pijanski ekscesi tožilke in pasivnost njenih šefov

Nenad Glücks
1 4.624

25. feb. 2023 6:00

Deli na:

Popolnoma nesprejemljivo je, da je tožilka Anica Šoštarič še vedno na svoji funkciji.

Slovenske novice

V prejšnji številki Reporterja smo pisali o razvpiti tožilki Anici Šoštarič z okrožnega državnega tožilstva v Murski Soboti. Gospa ima očitno velike težave z alkoholizmom. Policisti so jo že večkrat zalotili pijano za volanom (javnost je za prvi primer izvedela februarja 2019, ko je za kar štirikrat prekoračila dovoljeno vsebnost alkohola), pri čemer je enkrat celo povzročila prometno nesrečo z materialno škodo in nato zapustila kraj dogodka.

Februarja 2021 je bila pijana na delovnem mestu, kjer se je tudi nedostojno vedla do nadrejenega (vodja tožilstva v Murski Soboti je Drago Farič) in sodelavcev. Preizkus alkoholiziranosti je odklonila. Pijano so jo na cesti sicer policisti dobili tudi septembra 2021., zadnji hujši eksces pa je bil pred dobrima dvema mesecema, ko se je opita vračala s službene poti – sodne obravnave v Gornji Radgoni.

Neverjetno je, da je gospa po vsem skupaj še na tako odgovorni funkciji, kot je tožilska, ko je od njenega dela odvisna usoda ljudi. Po zakonu o državnem tožilstvu je med disciplinskimi kršitvami tudi »vedenje ali ravnanje državnega tožilca, ki je v nasprotju s samostojnostjo državnega tožilca ali tožilstva ali s katerim se krši ugled poklica državnega tožilca«. Hujša disciplinska kršitev je, če ima njegovo ravnanje hujše posledice za samostojnost oziroma ugled poklica državnega tožilca.

V primeru hujših kršitev je med sankcijami mogoča tudi prekinitev tožilske funkcije. Pravna podlaga za prekinitev funkcije torej nedvomno je. Z vrhovnega državnega tožilstva so nam sporočili, da ji je za tri prekrške (avtonomno) disciplinsko sodišče v letu 2021 izreklo opomin. Gre za najmilejšo od vseh sankcij!? Niso se na primer odločili niti za zmanjšanje plače ali ustavitev napredovanja.

Trenutno je zanjo predlagan disciplinski postopek še za pet kršitev. »Ko bo to mogoče, se bo izvedel enoten postopek za vse kršitve.« Tožilka je večino časa na bolniškem dopustu, tedaj disciplinski postopki ne tečejo. Predsednik disciplinskega sodišča I. stopnje višji državni tožilec Darko Simonič nam je pojasnil, da je prvi disciplinski postopek bil bil zaradi vožnje pod vplivom alkohola v februarju 2019, nedostojnega vedenja do dveh sodelavcev v decembru 2020 in zavrnitve preizkusa alkoholiziranosti v februarju 2021, ko je na delovnem mestu kazala znake alkoholiziranosti. Disciplinski tožilec je bil vrhovni državni tožilec Jože Kozina, člani senata disciplinskega sodišča I. stopnje so bili okrožni državni tožilec Matija Hostnik kot predsednik ter okrajna državna tožilka Lea Martinjak in višja sodnica Andreja Sedej Grčar kot članici senata.

Zdaj veste, kdo je za tem, da je bila Šoštaričevi izrečena zgolj najmilejša sankcija. Smo pa od naših virov izvedeli, da je ob novem disciplinskem postopku generalni državni tožilec Drago Šketa zanjo izrekel začasno odstranitev iz državnotožilske službe, kar mu omogoča zakon o državnem tožilstvu. Dodali so, da izrek še ni pravnomočen. Na vrhovno državno tožilstvo smo vprašali, ali to glede ukrepanja Škete drži, vendar nam zaradi varovanja osebnih podatkov pojasnil niso dali