vinjeta, avstrijska, počivališče Svet24.si

Novost pri vinjetah: na voljo tudi enodnevna

arheolog Svet24.si

Foto: V Zambiji odkrili nenavadno najdbo

20200310-00994436 Necenzurirano

Nekdanja desna roka Bešiča Loredana dela za ...

rtvs Reporter.si

Javna hiša pred moralnim bankrotom: RTV Slovenija...

roglic Ekipa24.si

Rogličev nekdanji sotekmovalec udaril: ...

Miss Slovenije 2023 Njena.si

Za novo Miss Slovenije okronali 19-letno Alido

planica Ekipa24.si

Svetovno prvenstvo v poletih spet v Planici? Vlada...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Sramota, kaj si je privoščil Luka Mesec: kako je minister izbrisal izvoljene

Deli na:
Sramota, kaj si je privoščil Luka Mesec: kako je minister izbrisal izvoljene

Minister za delo Luka Mesec - Foto: M24/Sašo Radej

Ministrstvo Luke Mesca se je kljub demokratično izpeljanim volitvam za predstavnike nevladnih organizacij v še enega od strateških svetov vlade, ki so bile v skladu s pravilnikom izvedene postopkovno in vsebinsko neoporečno, odločilo razveljaviti izbor in ga ponoviti.

Čeprav smo v aktualni vladi že nekajkrat doživeli, kako sam predsednik vlade podira dogovore s samovoljnimi intervencijami, obljublja in se potem posipa s pepelom, pa ta modus operandi očitno prevzema tudi njegov minister.

Pojdimo na začetek zgodbe. Konec februarja so bile na pobudo Meščevega ministrstva za delo izpeljane volitve za predstavnike nevladnih organizacij v še enega od strateških svetov te vlade, ki se bodo intenzivneje ukvarjali z delom centrov za socialno delo. Volitve je pripravil in izvedel Center nevladnih organizacij Slovenije (CNVOS).

Pri izboru kandidatov so lahko sodelovale samo tiste nevladne organizacije, ki so predlagale svoje ljudi ali so pravočasno sporočile, da želijo glasovati. Kandidati pa so morali izkazati izkušnje na področju neposrednega strokovnega dela z ljudmi. V postopku izbora je sodelovalo 33 upravičencev, torej nevladnih organizacij, ki so na koncu izbirale med 15 kandidati. Največ glasov sta prejela Suzana Gajšek in Ivan Kramberger, tretje- in četrtouvrščeni pa naj bi postala namestnika v delovni skupini. 

V pozivu nevladnim organizacijam so v CNVOS celo pomenljivo zapisali, da bodo v skladu z načeli demokratičnega izbora postopek izbora predstavnikov nevladnih organizacij izvedli po določilih njihovega poslovnika. Ko so bili kandidati že obveščeni o izboru, pa se je zgodil salto mortale.

Meščevo ministrstvo se je kljub demokratično izpeljanim volitvam, ki so bile v skladu s pravilnikom izvedene postopkovno in vsebinsko neoporečno, odločilo razveljaviti izbor in ga ponoviti.

»Že med samim postopkom sem imela občutek, da nekaj ni čisto v redu, ker komunikacije s strani CNVOS ni bilo več, ko pa smo prejeli obvestilo o tem, da se postopek ponovi, mi je bilo takoj jasno, da smo očitno bili izbrani predstavniki, ki nismo po godu organizacije, ki izvaja izbor, ali pa celo ministrstva kot naročnika,« pripoveduje Gajškova, univerzitetna diplomirana socialna delavka z opravljenima strokovnima izpitoma iz socialnega dela kot iz zdravstva, torej primerna kandidatka za razpisano mesto v strateškem svetu.

CELOTEN ČLANEK LAHKO PREBERETE V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24