900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Sramota, kaj počne Branko Grims: na twitterju širi že pred dnevi ovržene laži o morilcu iz Teksasa!

Deli na:
Sramota, kaj počne Branko Grims: na twitterju širi že pred dnevi ovržene laži o morilcu iz Teksasa!

Poslanec SDS Branko Grims širi laži na twitterju - Foto: STA

Ameriški kongresnik Paul Gosar je bil prisiljen zbrisati tvit, v katerem je širil dezinformacije o morilcu z osnovne šole v Teksasu, a slovenski poslanec Branko Grims je nekaj dni kasneje objavil zbrisani tvit.

Republikanec Gosar je 24. maja na dan pokola v osnovi šoli v teksaškem mestu Uvalde tvitnil, da je bil morilec Salvador Ramos transspolni levičarski nezakoniti priseljenec. Dokazov za senzacionalistični tvit seveda ni priložil, a Gosarju širjenje lahko ovrgljivih teorij zarote ni tuje – med drugim od 6. januarju lani neutrudni kriči, da so bile ameriške predsedniške volitve leta 2020 ukradene, pa da je bila napadalka na ameriški kongres Ashli Babbit usmrčena, ne pa ustreljena, ko je z množico Trumpovih podpornikov vdrla v kongres.

Ni jasno, kdo je fabriciral zadnjo laž, ki jo je širil Gosar, so pa po napadu na družbenih medijih zaokrožile fotografije, na katerih naj bi bil Ramos identificiran kot transspolna oseba – nazadnje se je izkazalo, da je na fotografijah umetnik, ki sploh nima zveze z napadom.

Vse, kar je doslej znanega o Ramosu so informacije o njegovih zločinih in da je bil po vsej verjetnosti v preteklosti sam tarča nasilja. Še največ, kar so o njem povedali ljudje, ki so ga poznali, je, da bil »tihe sorte« in da se ni družil z ljudmi, kot ga je opisal menedžer restavracije, kjer je Ramos nekaj časa delal.

Več je zato znanega o Gosarju. Kongresnik iz Arizone ima slovenske korenine in predsednik države Borut Pahor ga je pred leti tudi odlikoval za sodelovanje pri krepitvi odnosov med Slovenijo in ZDA. Obenem gre za enega najbolj problematičnih članov ameriškega kongresa in prepričanega Trumpovega privrženca, ki se rad druži z belskimi ekstremisti. Lani so ga celo vrgli iz kongresnih odborov, potem ko je objavil animiran video, v katerem je bil prikazan, kako ubije demokratsko kongresnico Alexandrio Ocasio-Cortez in grozi ameriškemu predsedniku Joeju Bidnu.


Zaradi Gosarja niso v zadregi le zmernejši republikanci, temveč tudi njegova družina. V primeru brez precedensa v sodobni ameriški politiki je šest od njegovih devetih bratov in sester že pred leti zavrnilo asociacijo s Paulom in pred leti podprlo njegovega nasprotnika na volitvah, lani, po napadu na kongres in Gosarjevem vnetem širjenju laži o ukradenih volitvah, pa so se celo angažirali za njegov odpoklic s položaja kongresnika.

Gosarjev brat Tim ga je opisal kot »nevarnega in brez zavor«, drugi brat Dave pa zanj pravi, da bolj zaničevanja vrednega politika ne pozna. Bratje in sestre zanj uporabljajo pridevnike kot sta rasističen in korumpiran.

A za Branka Grimsa je Gosar očitno nekdo, čigar besede so suho zlato. Kako drugače razumeti njegov nekritično poobjavljanje Gosarjevega tvita (ker je bil zbrisan, je lahko Grims objavil le zajem zaslona tvita). »Ker je razgalil zločinskost levičarja, so ga mediji grobo napadli...Znano?« je pripisal Grims.

Grims je torej očitno preveril, zakaj je bil Gosarjev tvit izbrisan, a se je vseeno odločil, da bo širil »informacije« v tvitu. Ker jim bolj verjame kot vsem doslej znanim dejstvom in to kljub temu, da so nekateri konservativni viri na družbenih omrežjih, ki so sprva pomagali širiti laž o transspolnem morilcu, vmes že objavili popravke.