lev Dobra karma

Danes je galaktični dogodek leta - odpirajo se ...

bevk1 Svet24.si

Sto aktivnih let Ivana Bevka: "V naravi se ...

josip broz tito davorjanka paunovic Reporter.si

To je bila najbolj vroča Titova ljubezen: seksa ...

sezonski-delavci, kmetijstvo Svet24.si

Sezonci pobegnejo v Avstrijo, kjer so tudi bolje ...

pivec3 Necenzurirano

Aleksandra Pivec je žrtev – same sebe #kolumna

bejrut, eksplozija, amonijev-nitrat Odkrito.si

Zakaj je eksplozija v Bejrutu bila tako ...

tom in jan Njena.si

KMETIJA: Takšen je maček Tom po skoraj enem letu...

Slovenija

Spravna venca v Bazovici: bo Borutu Pahorju uspel še en spravni met in bo s tem prišel v zgodovino?

Deli na:
Spravna venca v Bazovici: bo Borutu Pahorju uspel še en spravni met in bo s tem prišel v zgodovino?

Italijanski predsednik Sergio Mattarella in slovenski predsednik Borut Pahor sta leta 2016 v Doberdobu položila venec padlim Slovencem na soški fronti. Mattarello ima Pahor za osebnega prijatelja. - Foto: Bobo

Pred formalno vrnitvijo Narodnega doma v Trstu v slovenske roke bosta predsednika Slovenije in Italije Mattarella in Pahor v ponedeljek v Bazovici položila vence k spomeniku bazoviških žrtev in pri fojbi – na različnih koncih vasi. Čeprav velika večina predstavnikov Slovencev v Italiji tej spravni gesti vsaj ne nasprotuje, so do nje še najbolj neprijazni trši levičarji v Sloveniji.

Ali bo predsedniku Borutu Pahorju uspel še en spravni met in bo s tem prišel v zgodovino? Se mu bodo borci odrekli?

Je sprava v Bazovici eden od najbolj pretresljivih in samoponiževalnih dogodkov, kot meni spomenka Hribar? Zakaj za senatorko Tatjano Rojc postanek pred spomenikoma v Bazovici potrjuje visok izraz človečnosti, medsebojnega razumevanja in mirnega sožitja?   

Zgodovinar dr. Renato Podbersič nam je povedal, da fojbah namreč ne ležijo samo pobiti Italijani in Furlani ter zajeti nemški vojaki, ampak najdemo med njimi tudi žrtve slovenskega, hrvaškega in še kakšnega rodu, ki jih je nova jugoslovanska revolucionarna oblast imela za svoje dejanske ali namišljene idejne oziroma razredne nasprotnike. Prav tako najdemo na strani morilcev narodnostno pisano sestavo.

ZakajRepublika Slovenija ni grajena na tem zločinu in nima nobenega razloga, da bi ščitila zločince in skrivala zločine, kot v najbolj umazanih propagandnih manipulacijah zahtevajo različni govorci od levice do komunističnih veteranov, pojasnjuje zgodovinar dr. Jože Dežman.

Mar »nacionalkomunistično vreščanje« samo potrjuje pravilnosti dejanj predsednika republike Pahorja? Z njimi bo po besedah Dežmana ravno tako ovrgel manipulacije italijanske skrajne desnice, češ da je šlo pri fojbah za slovenski genocid nad Italijani, saj so bile strupeni sad totalitarizmov prejšnjega stoletja.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24

Foto: Naslovnica - Reporter št. 28, 2020

Loading...