državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Sporočilo Gaucku in Pahorju: "Kidrič mora pasti! Berlin, pomagajte nam!"

Deli na:
Sporočilo Gaucku in Pahorju: "Kidrič mora pasti! Berlin, pomagajte nam!"

S transparenti "Dovolj je komunizma v Sloveniji!" in "V Sloveniji Berlinski zid še vedno ni padel!" so vztrajniki pred hotelom Union v Ljubljani pozdravili nemškega predsednika Joachima Gaucka, ki se mudi na obisku v Sloveniji.

Po mnenju državnega protokola so bili z zahtevami po svobodo za Janeza Janšo in Toneta Krkoviča preglasni, zato so od njih zahtevali, naj izključijo mikrofon. Na to so se odzvali z vzklikanjem "Pahor pridi ven!" Odbor je protokol tudi obtožil, da krši njihovo pravico do svobodnega izražanja.

Pred hotel Union, kjer je Gauck sodeloval na okrogli mizi o dialogu, so se protestniki odpravili, ker Odbor 2014 nanjo ni bil povabljen, in ker so hoteli Gaucku prenesti svoje zahteve po reformah slovenskega sodstva. Bali so se tudi, da utegne predsednik Pahor nemškega kolega zavajati o stanju v Sloveniji, so v Odboru pojasnili svoj protest pred hotelom, ki so ga podkrepili s transparenti "Kidrič mora pasti! Berlin, pomagajte nam!" in "Zahtevamo pošteno sodstvo".

"Pahor je k dialogu povabil sindikate, ni pa povabil največjega gibanja v Sloveniji, ki se bori za resnico in pravico, to je Odbor 2014!" je bil ogorčen Aleš Primc.



So pa predstavniki odbora včeraj na svojo pobudo obiskali nevladno organizacijo za človekove pravice AIS. Kot so za STA pojasnili v AIS, sta se direktorica Nataša Posel in predsednica Dragana T. Trivunžda s sodelavci sestali s predstavniki Odbora 2014, Davidom Tasičem, Andrejem Aplencem, Alešem Hojsom in Tonetom Kuntnerjem.

Predstavili so jim delovanje Odbora 2014 in poglede na stanje človekovih pravic v Sloveniji, zlasti so se osredotočali na domnevne kršitve človekovih pravic v pravosodju, vključno z obsodbo Janeza Janše, so še zapisali na AIS.

Podpisniki peticije ugotavljajo, da se v Sloveniji soočamo z zaskrbljujočim režimskim trendom, ki spominjajo na tiste iz svinčenih komunističnih časov. Primer Janeza Janše, enega od najbolj vidnih znanilcev demokratičnih sprememb na območju nekdanje Jugoslavije ob koncu osemdesetih let prejšnjega stoletja, to zelo jasno javno manifestira, so sporočili iz odbora.