pomlad Svet24.si

Tedenski horoskop: Čas je za razmislek, kje lahko...

annie-charlotte Svet24.si

25-letnica v razmerju z dvema moškima: "Ne varam,...

ukc ljubljana m24 sr Necenzurirano

Sum prirejanja razpisov v UKC: šef IT v službo k...

hisa mojca pasek setinc mile-pl015 Reporter.si

Skrivnost elitne vile za pol milijona: kako sta si...

nika prevc Ekipa24.si

Poglejte to! Kako se je kalil veliki kristalni ...

Goran Dragić, Greice Murphy Njena.si

Goran Dragić izbranko pripeljal v Slovenijo

doncic Ekipa24.si

Uau! To je ta nora Dončićeva trojka, ki je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Sporni Petrolov posel v Rusiji ali kako obveščevalci niso opravili svojega dela

Deli na:
Sporni Petrolov posel v Rusiji ali kako obveščevalci niso opravili svojega dela

Predsednik uprave Petrola Tomaž Berločnik je s podjetjem T plus v Moskvi podpisal pogodbo o sodelovanju pri projektih optimizacije sistemov za daljinsko ogrevanje v Rusiji. - Foto: Nebojša Tejić/STA

Komisijo DZ za nadzor javnih financ zanimajo podrobnosti o sklenitvi memoranduma o sodelovanju med Petrolom in rusko družbo T Plus grupa. To je na črni listi ZDA, do podpisa pa je prišlo v okviru uradnega obiska predsednika vlade v Moskvi, zato je člane komisije zanimalo, ali naši obveščevalci niso opravili svojega dela.

Družba T Plus grupa je del ruske družbe Renova group v lasti Viktorja Feliksoviča Vekselberga, oba pa sta na seznamu podjetij in posameznikov, proti katerim so ZDA uvedle prepoved poslovanja. Petrol je z njo podpisal memorandum o sodelovanju na področju energetske učinkovitosti septembra lani v okviru obiska predsednika vlade Marjana Šarca v Rusiji.

"V času podpisa memoranduma so sankcije veljale," je v imenu predlagateljev današnje seje komisije dejal poslanec SDS Zvonko Černač. Vsi ti podatki so javni, zato se je vprašal, kaj so počeli pristojni, da s tem niso seznanili Petrola. "Tudi naša obveščevalno-varnostna agencija ni ustrezno opravila svojega dela," je opozoril.

Zaradi tega podpisa je Petrol po njegovi oceni izpostavljen morebitnim povračilnim ukrepom, kar bi se lahko med drugim izkazalo pri nižjih izplačanih dividendah za državni proračun ter težavah pri poslovanju in širjenju dejavnosti.

Državni sekretar na ministrstvu za zunanje zadeve Matej Marn je pojasnil, da omenjeni družbi in Vekselberg niso na listi omejevalnih ukrepov EU proti Rusiji, zato v uniji ni pravnih zadržkov za poslovanje z njimi. Ministrstvo je sicer Petrol opozorilo na obstoj ameriških sankcij, vendar pa na poslovne odločitve podjetij ne morejo vplivati, zato je do podpisa memoranduma prišlo.

Foto: Bobo - Sedež uprave Petrola v Ljubljani.


To je razburilo predsednika komisije Anžeta Logarja (SDS). "Podpis memoranduma med Petrolom in rusko družbo je potekal v okviru uradnega obiska predsednika vlade z ministri v Moskvi. Da predsednik vlade podpira sodelovanje s podjetji, ki so na črnih listah, je skregano z logiko," je dejal.

Podobnega mnenja je Zvonko Černač (SDS). "Predsednik vlade je vedel, da daje legitimiteto podpisu sporazuma s podjetjem, ki je na črni listi. Dobro, da je v odstopu," je menil in predlagal, naj se zgodba z memorandumom čim hitreje zaključi.

Člani komisije so tako sklenili pristojnim predlagati, naj sprejmejo sklep o umiku podpisa z memoranduma o sodelovanju med Petrolom in T Plus grupo. Vlada naj poleg tega kot skupščina naloži Slovenskemu državnemu holdingu pripravo poročila o tej zgodbi, poročilo o morebitni opustitvi dolžnosti ravnanja odgovornih oseb oz. pranja denarja in financiranja terorizma pa pričakujejo tudi od Urada RS za preprečevanje pranja denarja in Nacionalnega preiskovalnega urada.

Predsednica uprave Petrola Nada Drobne Popović, ki s podrobnostmi podpisa memoranduma ni seznanjena, saj je do njega prišlo v času prejšnje uprave pod vodstvom Tomaža Berločnika, je sicer pojasnila, da do posla ni prišlo. Kljub temu bodo preverili okoliščine podpisa in njegov učinek na poslovanje družbe, je obljubila. "Sprejeli bomo odločitev v dobro Petrola," je zagotovila.