knight-4698269_1920 Dobra karma

Tarot napoved: pazite, da vas strah pred izgubo ...

4_tanja žagar mama Svet24.si

»Najbolj si želim, da bi šla z očetom mamo ...

naslovka I-bavcar-IB2 Reporter.si

Igor Bavčar ekskluzivno v intervjuju trideset let...

roter kucan dimnik-pl Svet24.si

(Ne)vidne sledi dinastije lobista Boža Dimnika: ...

20200330-00997929 Necenzurirano

Kdo vse svetuje Gantarju v boju proti COVID-19

Gaia Asta 1 Odkrito.si

Gaia Asta: »Stanje pri nas se bo umirilo v ...

2_miha novak Njena.si

Čuk Miha s partneričino hčerko navdušuje na ...

Slovenija

Sporni Petrolov posel v Rusiji ali kako obveščevalci niso opravili svojega dela

Deli na:
Sporni Petrolov posel v Rusiji ali kako obveščevalci niso opravili svojega dela

Predsednik uprave Petrola Tomaž Berločnik je s podjetjem T plus v Moskvi podpisal pogodbo o sodelovanju pri projektih optimizacije sistemov za daljinsko ogrevanje v Rusiji. - Foto: Nebojša Tejić/STA

Komisijo DZ za nadzor javnih financ zanimajo podrobnosti o sklenitvi memoranduma o sodelovanju med Petrolom in rusko družbo T Plus grupa. To je na črni listi ZDA, do podpisa pa je prišlo v okviru uradnega obiska predsednika vlade v Moskvi, zato je člane komisije zanimalo, ali naši obveščevalci niso opravili svojega dela.

Družba T Plus grupa je del ruske družbe Renova group v lasti Viktorja Feliksoviča Vekselberga, oba pa sta na seznamu podjetij in posameznikov, proti katerim so ZDA uvedle prepoved poslovanja. Petrol je z njo podpisal memorandum o sodelovanju na področju energetske učinkovitosti septembra lani v okviru obiska predsednika vlade Marjana Šarca v Rusiji.

"V času podpisa memoranduma so sankcije veljale," je v imenu predlagateljev današnje seje komisije dejal poslanec SDS Zvonko Černač. Vsi ti podatki so javni, zato se je vprašal, kaj so počeli pristojni, da s tem niso seznanili Petrola. "Tudi naša obveščevalno-varnostna agencija ni ustrezno opravila svojega dela," je opozoril.

Zaradi tega podpisa je Petrol po njegovi oceni izpostavljen morebitnim povračilnim ukrepom, kar bi se lahko med drugim izkazalo pri nižjih izplačanih dividendah za državni proračun ter težavah pri poslovanju in širjenju dejavnosti.

Državni sekretar na ministrstvu za zunanje zadeve Matej Marn je pojasnil, da omenjeni družbi in Vekselberg niso na listi omejevalnih ukrepov EU proti Rusiji, zato v uniji ni pravnih zadržkov za poslovanje z njimi. Ministrstvo je sicer Petrol opozorilo na obstoj ameriških sankcij, vendar pa na poslovne odločitve podjetij ne morejo vplivati, zato je do podpisa memoranduma prišlo.

Foto: Bobo - Sedež uprave Petrola v Ljubljani.


To je razburilo predsednika komisije Anžeta Logarja (SDS). "Podpis memoranduma med Petrolom in rusko družbo je potekal v okviru uradnega obiska predsednika vlade z ministri v Moskvi. Da predsednik vlade podpira sodelovanje s podjetji, ki so na črnih listah, je skregano z logiko," je dejal.

Podobnega mnenja je Zvonko Černač (SDS). "Predsednik vlade je vedel, da daje legitimiteto podpisu sporazuma s podjetjem, ki je na črni listi. Dobro, da je v odstopu," je menil in predlagal, naj se zgodba z memorandumom čim hitreje zaključi.

Člani komisije so tako sklenili pristojnim predlagati, naj sprejmejo sklep o umiku podpisa z memoranduma o sodelovanju med Petrolom in T Plus grupo. Vlada naj poleg tega kot skupščina naloži Slovenskemu državnemu holdingu pripravo poročila o tej zgodbi, poročilo o morebitni opustitvi dolžnosti ravnanja odgovornih oseb oz. pranja denarja in financiranja terorizma pa pričakujejo tudi od Urada RS za preprečevanje pranja denarja in Nacionalnega preiskovalnega urada.

Predsednica uprave Petrola Nada Drobne Popović, ki s podrobnostmi podpisa memoranduma ni seznanjena, saj je do njega prišlo v času prejšnje uprave pod vodstvom Tomaža Berločnika, je sicer pojasnila, da do posla ni prišlo. Kljub temu bodo preverili okoliščine podpisa in njegov učinek na poslovanje družbe, je obljubila. "Sprejeli bomo odločitev v dobro Petrola," je zagotovila.

loading...
Loading...