klemen boštjančič Svet24.si

Svoboda ima še tretjega podpredsednika, nimajo pa...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Spopad varuhov

Deli na:

Direktor urada za varstvo konkurence (UVK) Jani Soršak je začuden nad napovedjo, da namerava informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar odrediti ponovno pečatenje že zapečatenih podatkov, zaseženih v treh največjih trgovskih družbah. Soršak razmišlja o kazenskopravnem postopku proti Pirc Musarjevi.

Direktor urada za varstvo konkurence (UVK) Jani Soršak je začuden nad napovedjo, da namerava informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar odrediti ponovno pečatenje že zapečatenih podatkov, zaseženih v treh največjih trgovskih družbah. Soršak razmišlja o kazenskopravnem postopku proti Pirc Musarjevi.

Pirc Musarjeva je za STA povedala, da je bila odločba vročena danes. Poudarila je, da bo Uradu za varstvo konkurence (UVK) dala čas za prebiranje odločbe. Po besedah informacijske pooblaščenke bo celotna odločba v petek objavljena na spletni strani.

Soršak je pojasnil, da je bil danes na UVK državni nadzornik za varstvo osebnih podatkov Jože Bogataj, ki je napovedal, da namerava informacijska pooblaščenka odrediti ponovno pečatenje ob prisotnosti nadzornika. "In to kljub temu, da ni sporno, da so podatki zapečateni," je poudaril Soršak in pojasnil, da se je o tem prepričal tudi Bogataj. Ob tem je Soršak dodal, da se zdi uradu "vnovično pečatenje nenavadno".

"Že iz načelnih razlogov pa moram povedati, da bomo uporabili vsa pravna sredstva, ker ni primerno, da ovirajo naš postopek, ko ta še ni končan," je poudaril. Dodal je, da je urad pridobil pravno mnenje Inštituta za primerjalno pravo Pravne fakultete v Ljubljani, "ki kaže, da urad dela zakonito".

Na uradu sicer premišljujejo o ukrepih proti odgovornim osebam informacijske pooblaščenke. "Razmišljamo o tem, da bomo kazenskopravno ukrepali tudi proti informacijski pooblaščenki," je za STA povedal Soršak.

Kot je znano, so uslužbenci UVK 7. julija nenapovedano vstopili v poslovne prostore treh največjih trgovskih družb v Sloveniji, pri čemer so iskali dokumente o medsebojnem dogovarjanju trgovcev o končnih cenah izdelkov. Pri tem so poleg pisne dokumentacije zasegli tudi nekaj elektronske dokumentacije.

Na podlagi prijave Mercatorja je prostore urada 10. julija obiskal državni nadzornik za varstvo osebnih podatkov Jože Bogataj in odredil njihovo zapečatenje, dokler informacijski pooblaščenec ne odloči, ali uslužbenci urada lahko pregledajo podatke, zasežene med preiskavo.

Po mnenju Inštituta za primerjalno pravo je bil Bogatajev inšpekcijski nadzor med preiskavo UVK v poslovnih prostorih Mercatorja nepotreben in neutemeljen. Inštitut je bo tem poudaril, da je UVK med preiskavo v treh največjih slovenskih trgovskih družbah (Mercator, Engrotuš in Spar Slovenija) deloval v skladu z zakonodajo.