Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Spominska slovesnost prežeta s socialistično ikonografijo

Deli na:
Spominska slovesnost prežeta s socialistično ikonografijo

Foto: Boris Cipot

V Murski Soboti so se ob dnevu zmage spomnili na sovjetske vojake, padle v zadnjih dneh druge svetovne vojne.

Gre za tradicionalno prireditev, prizorišče pa spomenik zmage, ki so ga po načrtih ruskega inženirja Arončika postavili do avgusta 1945, kipe partizana in sovjetskega vojaka sta prispevala kiparja Boris in Zdenko Kalin. Da Murska Sobota vsa ta leta z ljubeznijo skrbi za pomnike padlim sovjetskim vojakom, je v uvodu današnje slovesnosti med drugim dejal soboški župan Aleksander Jevšek. Slovesnost sta ob sodelovanju veleposlaništva Ruske federacije organizirali soboška mestna občina in združenje borcev za vrednote NOB, osrednji govorec pa je bil ruski ambasador Doku Zavgajev.

Zanimivo, govor je imel napisan v slovenščini. Spomnil je na krvave dogodke druge svetovne vojne, v kateri naj bi sovjetska armada z ramo ob rami z jugoslovanskimi partizani zadali odločilne udarce za poraz nacizma in fašizma. Njihov pogum ne sme biti pozabljen in zgodovina se ne sme ponoviti. Sporočila Nürnberga so nekaj, kar človeštvo ne sme nikoli pozabiti, zlasti v luči bohotenja različnih –izmov, (fašizem, nacizem in islamizem), ki da grozijo človeštvu.

Pri tem je spomnil na tragične dogodke v Parizu in Bruslju ter na sestrelitev ruskega letala nad Sinajem, ki so jih zagrešili islamski skrajneži, zavestno pa zamolčal žrtve malezijskega potniškega letala, ki so ga z rusko protiletalsko raketo sestrelili ruski separatisti. V za zbrane všečnem govoru je Zavgajev povdaril, da so se v sovjetski armadi bojevali in padli pripadniki različnih narodnosti živečih v Sovjetski zvezi. Narodnosti, Ukrajinci, Gruzijci, Azarbejdžanci prav gotovo niso pripadniki narodnosti, temveč narodov, ki so tudi pod Sovjetsko zvezo krepko občutili divjanje Stalinovga sovjetskega režima.

Na to je spomnil ukrajinski veleposlanik v Sloveniji Mykhailo F. Brodovych, ta je namreč govoril na spominski slovesnosti, ki je bila že v nedeljo. Dejal je, da je bila druga svetovna vojna posledica usodnih strateških napak. Pri tem je mislil na pakt Molotov Ribentrop: »Leta 1939 so Ukrajinci skupaj s Poljaki prvi občutili posledice zarote dveh totalitarnih ideologij: komunizma in nacizma.«

O tem danes ruski ambasador Zavgajev v svojem nagovoru niti besedice. In če se je Zavgajev spretno izognil rusko ukrajinskem konfliktu, so bile besede ukrajinskega veleposlanika več kot zgovorne. »Pred nekaj leti je Ukrajince šokirala izjava Putina, ki je ponižujoče povedal, da bi Rusija v vojni zmagala tudi brez Ukrajine … Nihče nima pravice monopolizirati zmage nad nacizmom, še manj pa to uporabiti za opravičevanje lastne imperialistične politike,« je bil jasen veleposlanik Brodovych.

Kaj pa Slovenija? Sodeč po nedeljski in današnji spominski slovesnosti, smo so povsem podredili ruskemu interesu. Pa ne mestne oblasti v Murski Soboti, temveč slovenska diplomacija je tista, ki je pokleknila red veliko Rusijo. Včeraj komaj kaj ljudi, še prapori združenja za vrednote NOB so umanjkali. Skratka, drugorazredni dogodek, na katerem so bili le diplomatski predstavniki Ukrajine, Gruzije in Azerbejdžana, držav, ki so tako ali drugače v konfliktnem razmerju s Putinovo Rusijo. Danes, ko so polagali vence predstavniki ruske ambasade, pa je bila ikonografija povsem drugačna.

Prapori združenja borcev za vrednote NOB, celo prapor Zveze veteranov vojne za Slovenijo ni manjkal, v bližini zastave Socialistične partije Slovenije, skratka ikonografija, ki pritiče pravi socialistični ureditvi. Tudi s pionirčki s titovkami na glavi niso manjkali. Še venca, ki sta ju položila soboški župan Jevšek in ruski ambasador Zavgajev, se ločita le po tem, da je na ruskem napis v cirilici. Res lepa popotnica za Putinov obisk v Sloveniji.