Revija Reporter
Slovenija

Spet cenzura Reporterja na RTV: kaj skušajo prikriti o novinarki Eugeniji Carl!

Nenad Glücks

28. avg. 2017 13:41 Osveženo: 16:41 / 28. 8. 2017

Deli na:

V tokratni številki Reporterja razkrivamo družinske povezave novinarke RTV Slovenija Eugenije Carl, ki jih je zamolčala pri obravnavi zgodbe o domnevni črni gradnji družine Vitoslava Türka na Parecagu nad Sečovljami.

Carlova se je Türkovih in njihove gradnje lotila pred tremi leti, mi pa smo ugotovili, da je sama tesno družinsko povezana z uslužbencema na občini Piran, ki igrata v zadevi zelo pomembno vlogo. Novinarka Carlova je namreč nekdanja žena nekdanjega vodje urada za okolje in prostor na piranski občini Borisa Kočevarja, ki je pred leti v dokumentih izrecno potrjeval, da je zemljišče, kjer so Türkovi zgradili hišo, stavbno.

Zdaj na občini trdijo nasprotno in sicer, da je zemljišče avtomatično, ko so ga kupili od prejšnje lastnice, postalo kmetijsko. Na njem naj torej sploh ne bi smeli graditi. To je popolna neumnost in nima nobene osnove v predpisih, so nam razložili izkušeni gradbeni inšpektorji, namembnost zemljišča se namreč ne spremeni kar enostavno s spremembo lastnika. Imeli so tudi veljavno gradbeno dovoljenje za gradnjo.

Kljub temu pa sedanja vodja urada za okolje in prostor na občini Piran zagovarja stališče o kmetijskem zemljišču, seveda v škodo Türkovim. Gospa, ki to zagovarja na občini, je Manca Plazar, sedanja žena Borisa Kočevarja, torej nekdanjega moža novinarke Carlove. S slednjo ima Kočevar sina, ki je tako polbrat od otrok, ki jih imata zdaj zakonca Plazar- Kočevar.

Kljub tem družinskim okoliščinam, zaradi katerih bi se glede na novinarski kodeks morala Carlova zaradi konflikta interesov izločiti iz obravnave te teme, tega ni storila. Še več, v pogovoru za Reporter se je čudila, kaj naj bi bilo sploh sporno in v kakšnih družinskih povezavah da sta s Plazarjevo.

Ker smo pri Reporterju prvi razkrili te družinske naveze, smo seveda to dali tudi v oglas za predvajanje na Radiu Slovenija, z RTV Slovenija imamo namreč sklenjeno pogodbo o oglaševanju. Pogodbi navkljub so nas z RTV obvestili, da  »po posvetu z direktorjem Radia Slovenija (Miho Lamprehtom, op. p.) in odgovornimi uredniki sporočamo, da na Radiu Slovenija ne nasprotujemo odkrivanju ozadij, vendar prosimo, da podjetje Reporter Media pripravi nov oglas, brez osebnih imen.«

Si predstavljate, oni nimajo težav z oglaševanjem ozadij, ne želijo pa predvajati, da gre za ozadja njihove cenjene novinarke Eugenije Carl!? Ponudili so nam, naj jim pošljemo nov oglas brez imena, česar seveda nismo storili. Raje smo brez oglasa, kot s cenzuriranim, pri čemer je RTV Slovenija kršila pogodbo o oglaševanju.

Obvestilo o cenzuriranju oglasa nam je sicer poslala Polonca Komar, vodja službe za odnose z javnostmi na RTV, ki je bila pred nekaj leti poslanka državnega zbora iz Virantove Državljanske liste. Izvedeli smo, da sta glede vsebine oglasa poleg Lamprehta razpravljala tudi odgovorna urednika prvega programa Radia Slovenija in Vala 202- Mirko Štular in Andrej Stopar.

Eugenija Carl je skupaj s še nekaj novinarkami na javni televiziji tako vplivna, da lahko počne praktično vse, kar hoče.

Danes pa so nam iz oddelka za trženje oglasnega prostora na MMC RTV Slovenija sporočili, da je glavna urednica (najbrž mislijo odgovorno urednico informativnega programa Jadranko Rebernik) zahtevala, da se umakne pasico, saj se je na naslovnici naše revije Eugenija Carl. Torej so nam cenzurirali še objavo naslovnice tokratne številke, ker jim ni bila pogodu, je razkrila preveč!?

No, oglasila se je tudi Carlova na omrežju facebook, kjer pravi: »Odvetnici Türkovih in dežurnim novinarskim braniteljem njihovega lika in dela sporočam, da mi ne morejo zbiti kredibilnosti in me izločiti iz poročanja o rabotah Türkovih, pa če mi posvetijo celo edicijo in napišejo milijon mailov mojim urednikom. Jaz sem Türkove razkrila in jaz jih bom nadaljevala, pa če jim je to všeč, ali ne.«

Ta zapis potrjuje besede naših virov na RTV, da je Carlova skupaj s še nekaj novinarkami na javni televiziji tako vplivna, da lahko počne praktično vse, kar hoče, ne da bi jo odgovorna urednica ustavila. Tudi tedaj, če njene družinske povezave tvorijo očiten konflikt interesov pri obravnavi določene teme.

Odgovorna urednica Rebernikova nam je pojasnila, da z opisanimi okoliščinami glede Carlove ni bila seznanjena, vendar se je skušala od zadeve distancirati, češ da omenjena novinarka sodi pod odgovornega urednika TV Koper. Toda, ker Carlova objavlja svoje udarne prispevke v osrednjih informativnih oddajah RTV Slovenija, pod katere je podpisana Rebernikova, ima slednja seveda pristojnost, da poseže vmes, če se razkrije očiten konflikt interesov, kot je bilo v tem primeru.

Prav v tej zadevi se bo pokazalo, kaj je s profesionalnimi standardi, s katerimi se na RTV tako radi ponašajo, češ pri njih so ti na najvišjem nivoju.

VEČ V TISKANEM REPORTERJU IN TRAFIKI24