Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Specializirano državno tožilstvo Italijana ovadilo terorizma

Deli na:
Specializirano državno tožilstvo Italijana ovadilo terorizma

Foto: Bobo

Specializirano tožilstvo je vložilo obtožbo zoper Ivana Cernica, Italijana, osumljenega, da je češkemu finančnemu ministru poslal pismo s strupenim cianidom. Očitajo mu kaznivo dejanje terorizma, neupravičeno proizvodnjo in promet s prepovedanimi drogami ter ponarejanje listin. Njegov odvetnik je že napovedal ugovor, poročajo Primorske novice.

Obtožba še ni pravnomočna, o njej bo še pred začetkom sojenja razpravljal zunajrazpravni senat koprskega okrožnega sodišča. Odvetnik Gorazd Gabrič, ki Cernica zagovarja, je potrdil, da je obtožbo prejel in napovedal, da bo nanjo vložil ugovor. "Prepričan sem, da očitki iz obtožbe, tako kot je podana, ne držijo," je povedal.

Specializirano tožilstvo je za Cernica predlagalo tudi podaljšanje pripora, v katerem je od začetka decembra lani, in sicer zaradi begosumnosti in ponovitvene nevarnosti. Odvetnik Gabrič takšnemu predlogu nasprotuje, saj meni, da je ukrep nesorazmeren. Cernic je evropski državljan, zato ga lahko pristojne oblasti vedno izsledijo, poudarja, oporeka pa tudi ponovitveni nevarnosti.

Cernica so prijeli novogoriški kriminalisti potem, ko je lani jeseni češki minister za finance Andrej Babiš prejel pošiljko s strupeno snovjo. Že pred tem je ovojnico s podobno vsebino s Švedske prejel tudi češki minister za notranje zadeve Milan Chovanec. V obeh ovojnicah naj bi bila smrtonosna doza cianida. Češka policija je ugotovila, da je Babiš pošto s strupenim dodatkom dobil iz Slovenije. Vse sledi so vodile v Grgar.

Novogoriško sodišče, ki je sprva vodilo postopek, je odredilo pregled in zadrževanje pošiljk, ki so jih novogoriški kriminalisti podrobno pregledali. V začetku decembra lani pa so v Grgarju pričakali Cernica in ga aretirali. Pri aretaciji so mu zasegli tudi 50 gramov amfetamina, zato mu specializirano tožilstvo očita še neupravičeno proizvodnjo in promet s prepovedanimi drogami.

S ponarejenimi osebnimi dokumenti naj bi Cernic na pošti v Grgarju prevzemal različne pošiljke, zato tudi očitek tožilstva glede ponarejanja listin. Po aretaciji so na domu osumljenega v Gorici italijanski policisti opravili hišno preiskavo in zasegli več računalniške opreme, nekaj drugih domnevno sumljivih snovi in laboratorijsko opremo. Obtoženi italijanski državljan je namreč študent veterine. Od tod tudi prepričanje preiskovalcev, da je imel dovolj znanja za pripravljanje nevarnih pošiljk, vse, kar je potreboval, pa naj bi naročal prek spleta.

Po informacijah Primorskih novic naj bi tožilstvo Cernicu očitalo več kot en primer pošiljanja strupenih snovi. V solkanskem priporu so Cernica že pred časom zaslišali tudi italijanski policisti, o njegovi dejavnosti in povezavah z drugimi vpletenimi pa so se na koordinacijskem sestanku v začetku leta pogovarjali policisti in tožilci iz Slovenije, Italije in Češke, saj naj bi bili postopki odprti tudi v teh dveh državah, še poroča časnik.