profimedia-0808999589 Svet24.si

Umrl komaj 15-mesečni sin slavnega MMA borca

Hyalomma-marginatum_H Svet24.si

Eksotični orjaški klop osvaja alpske dežele in ...

870457_151-vatikan Necenzurirano

Ko znani lobist pelje slovenske gradbince v ...

zvezdan radonjic Primoz Lavre Reporter.si

Tako v SDS nagrajujejo zasluge in zvestobo: ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

najstniki Njena.si

Še pred polnoletnostjo več deset spolnih ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Speča Udba in budni Kučan - med agenti Kosa tudi Kučan

Deli na:
Speča Udba in budni Kučan - med agenti Kosa tudi Kučan

Foto: Bobo

Roman Leljak v novi knjigi Speča Udba objavlja seznam udbovcev, med nekdanjimi agenti obveščevalne službe JLA naj bi bil tudi Milan Kučan.

Raziskovalec in publicist Roman Leljak pripravlja knjigo Speča Udba, v kateri bo objavil seznam nekdanjih pripadnikov Udbe in Kosa v Sloveniji. Delno ga že objavlja na svoji spletni strani Leljak.si, kjer ga tudi sproti ažurira. Tako med drugim na seznamu nekdanjih sodelavcev jugoslovanske vojaške obveščevalne službe KOS JLA najdemo tudi nekdanjega slovenskega predsednika Milana Kučana, mariborskega tožilca Andreja Ferlinca, nekdanjega poslanca LDS Richarda Bauermanna ter celo šoštanjskega župana in nekdanjega poslanca SDS Darka Meniha. Na seznamih sta tudi sinova nekdanjega slovenskega visokega komunističnega funkcionarja Staneta Dolanca: Jože Dolanc je med nekdanjimi sodelavci Kosa, Igor Dolanc pa med aktivnimi pripadniki SDV v Ljubljani.

Med pripadniki SDV na območju Ljubljane je na seznamu tudi Katjuša Kodele Kos, nekdanja žena Draga Kosa, zdaj predsednica Društva Ključ. Med nekdanjimi rezervnimi pripadniki ljubljanske SDV pa naj bi bila župan občine Škofljica Ivan Jordan in nekdanji glavni delovni inšpektor Borut Brezovar, nedavno obsojen zaradi goljufije. Med rezervnimi pripadniki celjske SDV naj bi bil Franc Avberšek, nekdanji direktor velenjskega premogovnika in poznejši poslanec združene liste SD, med nekdanjimi aktivnimi pripadniki celjske SDV pa naj bi bil odvetnik Rafael Mohorko. Na Leljakovem seznamu nekdanjih udbovcev so tudi nekateri sodniki: Janez Žirovnik z mariborskega okrožnega sodišča (aktivni pripadnik SDV Maribor), Bojan Žunič z mariborskega delovnega sodišča (rezervni pripadnik SDV Murska Sobota), Franc Drešar, predstojnik kazenskega oddelka višjega sodišča v Kopru (rezervni pripadnik SDV Koper). V koprski Udbi pa naj bi bil dejaven tudi koprski kriminalist Igor Štolfa. Na seznamu so seveda tudi znana imena slovenske Udbe iz osemdesetih let, nekatera se pozneje pojavljajo tudi v poosamosvojitvenih slovenskih obveščevalnih službah.

Na vprašanje, kako je nastal ta seznam, Leljak odgovarja, da ga sestavlja na podlagi gradiva nekdanje SDV, ki ga je našel v arhivu SDV. Gre za dokumentacijo nekdanje Udbe o izplačilih, posojilih, stanovanjih, orožnih vajah njenih pripadnikov in podobno, Leljak pa jih vse podatke zbral in jih razvrstil po krajih bivanja oziroma delovanja nekdanjih udbovcev. Podatke o Kučanovem sodelovanju z obveščevalno službo JLA pa je dobil v knjigi Balkanski vojaški špijoni, ki jo je napisal nekdanji sodelavec te službe in generalpolkovnik JLA Marijana Krajnca. Kučan naj bi takrat imel vzdevek Plavi, to je Leljak večkrat omenil tudi na svojih tiskovnih konferencah, nekdanji predsednik države in partije pa ga ni nikoli demantiral. Leljakova knjiga Speča Udba naj bi izšla sredi septembra, že zdaj pa jo je mogoče po polovični ceni naročiti na njegovi spletni strani.