stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Slovenija v žaklju ali ko je dovoljeno vse

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Spar otrokom prodaja lik množičnega morilca Che Guevare

Deli na:
Spar otrokom prodaja lik množičnega morilca Che Guevare

Zvezek z likom množičnega morilca Che Guevare Spar ponuja za 79 centov.

Mednarodna trgovska veriga Spar ponuja otrokom v svojih slovenskih trgovinah zvezek z likom revolucionarja Che Guevare, najbrž v povezavi z novo politično stvarnostjo, saj se marsikateri član Združene levice z nošenjem majic ali kap navdušuje nad tem južnoameriškim komunistom. Na vprašanja, zakaj so se odločili zanj, ali sploh vedo, kdo je v resnici bil, ali Spar ponuja take zvezke tudi v drugih državah, so nam iz Spara na kratko odgovorili, da so zvezke z različnimi motivi dobili od dobavitelja, da je bilo zanimanje za Che Guevaro veliko in da do zdaj niso imeli nobenih pripomb.
 
Očitno tostran Alp Che Guevara še velja za osebo, kot so jo opisovali jugoslovanski učbeniki in enciklopedije: bil je upornik, borec za pravico in proti imperialističnim ZDA, nesebični prijatelj in tovariš. Toda v resnici je bil Che Guevara rasist, množični morilec in terorist. V prevodih njegovih dnevnikov je običajno izpuščeno razmišljanje o črncih, ki se jim zaradi svoje rase ni treba umivati. Opisuje jih kot sanjače, ki skromno plačo zapravijo za pijačo, drugače od Evropejcev, ki so navajeni dela in varčevanja. Prav tako ne vemo, da je po prihodu Castra na oblast na Kubi ukazal poboj uradnikov dotedanjega predsednika Batiste. Najmanj 180 umorov je uradno dokumentiranih. Takrat je zapisal, da se mu ob vonju krvi in smodnika nosnice kar razširijo.

Bil je tudi terorist, ki je deloval v Boliviji, kamor je hotel »izvoziti« revolucijo. Za njim je ostalo na stotine trupel (predvsem civilistov), dokler ga leta 1967 niso pospravili na oni svet. Zanimivo je, da je diplomiral za zdravnika, toda v nasprotju z načeli poklica je bolj jemal življenja, kot pa jih je reševal.