Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Španci na vrhu sveta

Deli na:

Španska nogometna reprezentanca je novi svetovni prvak. Španci so v velikem finalu svetovnega prvenstva v Južnoafriški republiki v Johannesburgu po podaljšku premagali Nizozemsko z 1:0 (0:0, 0:0). Odločilni zadetek za prvi naslov Španije je dal Andres Iniesta.

Španska nogometna reprezentanca je novi svetovni prvak. Španci so v velikem finalu svetovnega prvenstva v Južnoafriški republiki v Johannesburgu po podaljšku premagali Nizozemsko z 1:0 (0:0, 0:0). Odločilni zadetek za prvi naslov Španije je dal Andres Iniesta.

  • Stadion Soccer City, gledalcev 84.490, sodniki: Webb, Cann in Mullarkey (vsi Anglija).
  • Strelec: 0:1 Iniesta (116.).
  • Nizozemska: Stekelenburg, van der Wiel, Heitinga, Mathijsen, van Bronckhorst (od 105. Braafheid), van Bommel, de Jong (od 100. van der Vaart), Kuyt (od 71. Elia), Sneijder, Robben, van Persie.
  • Španija: Casillas, Pique, Puyol, Capdevila, Ramos, Alonso (od 87. Fabregas), Busquets, Iniesta, Xavi, Pedro (od 60. Jesus Navas), Villa (od 106. Torres).
  • Rumeni kartoni: van Persie, van Bommel, de Jong, van Bronckhorst, Heitinga, Robben, van der Wiel, Mathijsen; Puyol, Ramos, Capdevila, Iniesta, Xavi.
  • Rdeč karton: Heitinga (109.).

Ob Urugvaju, Italiji, Nemčiji, Braziliji, Angliji, Argentini in Franciji se lahko od danes naprej z naslovom svetovnega prvaka pohvali še evropski prvak Španija. V osmem "vseevropskem" finalu in prvem, v katerega niso bile vpletene Argentina, Brazilija, Italija ali Nemčija, je bil mož odločitve Andres Iniesta. Španija, ki se lahko pohvali tudi s tem, da je postala prva reprezentanca s stare celine, ki je osvojila naslov zunaj "matičnega" kontinenta, pa je poskrbela, da je Nizozemcem še v tretjem finalu mundiala (po 1974 in 1978) spodletelo na zadnji stopnički.

Da bo dvoboj Španije in Nizozemske precej izenačen, se je dalo slutiti že po statističnih podatkih. Ekipi sta se pomerili devetkrat, obe sta zmagali po štirikrat, ena tekma pa se je končala z neodločenim izidom. In neodločeno je bilo tudi tokrat po rednem delu, ki je vse prej kot navdušil nogometne sladokusce in privržence pregovorno napadalnega španskega in nizozemskega nogometa.

Priložnosti v bolj ali manj šahovski partiji, ki pa je vendarle postregla z rekordom, saj sta ekipi dobili največ kartonov v finalni tekmi SP (doslej je bil rekord dosežen na tekmi med Argentino in Nemčijo leta 1986 s šestimi kartoni), ni bilo veliko, tiste redke pa so tudi napadalci najvišjega kova zapravili. Logična posledica je bil podaljšek, v katerem se je igra le malce razživela, uspešnejši pa so bili nogometaši s Pirenejskega polotoka.

Selektorja sta tekmo začela z bolj ali manj pričakovanima postavama. V španski vrsti je namesto Fernanda Torresa, ki je v slabi formi (tudi zaradi poškodbe), mesto v začetni enajsterici spet zasedel Pedro Rodriguez, tako da je Španija začela z identično postavo kot proti Nemčiji v polfinalu. Bert van Marwijk je na drugi strani v udarno enajsterico po odsluženi kazni vrnil Gregoryja van der Wiela in Nigela de Jonga.

Španci so precej bolje začeli tekmo. V svojem slogu so takoj prevzeli nadzor nad posestjo žoge, kar nekajkrat pa so tudi nevarno zapretili. V peti minuti je Xavi podal z desne strani v kazenski prostor, kjer je Sergio Ramos dobro streljal z glavo, a izkazal se je Maarten Stekelenburg. V 12. minuti je z volejem z leve strani poskusil še David Villa, ki pa je zadel le zunanji del mreže.

Po 15 minutah je Nizozemska le vzpostavila ravnotežje, kar pa je pripeljalo do "šahovske" predstave v naslednjih trenutkih. Za nekaj razburjenja je v 34. minuti poskrbel van der Wiel, ki je žogo Špancem vrnil tako, da bi skorajda ukanil Ikerja Casillasa. Kljub še nekaterim poskusom - najnevarnejši je bil strel Arjena Robbna ob koncu polčasa - pa prvi polčas ni prinesel preveč gledljivega nogometa, kar pa je bilo zaradi ogromnega vložka tudi pričakovati.

Po nadaljevanju "dolgčasa" v drugem polčasu je v 62. minuti Robben zapravil izjemno priložnost za vodstvo. Wesley Sneijder je podal v prazen prostor do Robbna, ki je sam prišel pred Casillasa (podobno kot v 83. minuti), a je slednji z nogo žogo odbil v kot. Veliko priložnost je imel v 69. minuti na drugi strani Villa, a tudi njemu (iz bližine) ni uspelo zatresti mreže. V 77. minuti je imela Španija novo zaključno žogo, ko je po kotu do strela z glavo prišel povsem osamljeni Ramos, a žogo poslal nekaj centimetrov čez prečko.

Ker zadetkov ni bilo, je sledil podaljšek. Že v 95. minuti je sam pred Stekelenburga prišel Cesc Fabregas, a je bil Nizozemec uspešnejši, v 101. minuti pa je bil blizu zadetka tudi Jesus Navas. Osem minut pozneje je moral z igrišča zaradi drugega rumenega kartona (prekršek nad Xavijem 20 metrov od gola) Johnny Heitinga, kar je dalo Špancem številčno prednost. To je v 116. minuti unovčil Andres Iniesta, ki je tako Špancem priigral svetovno krono.