Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Sovini prisluhi! Rop je bil med pogovorom s Sanaderjem vzkliknil: »Nemoj, Ivo, ne radi mi pizdarije!«

Deli na:
Sovini prisluhi! Rop je bil med pogovorom s Sanaderjem vzkliknil: »Nemoj, Ivo, ne radi mi pizdarije!«

Foto: Bobo

V Magu smo septembra 2007 pisali, kaj sta se leta 2004 pogovarjala Janez Janša in Ivo Sanader, medtem ko jima je prisluškovala Sova.

Nekdanji premier Tone Rop se je vnovič znašel na zatožni klopi zaradi obtožb o izdaji tajnih podatkov, ker je leta 2007 v oddaji Vroči stol na TV Slovenija novinarju Vladimirju Vodušku po telefonu razlagal o pogovorih med takratnih predsednikom hrvaške vlade Ivom Sanaderjem in prvakom SDS Janezom Janšo, ki jih je leta 2004 prestregla Sova.

V telefonskem pogovoru je Rop Vodušku rekel, da naj bi se Janša in Sanader pred volitvami 2004 dogovarjala za incidente na morju: »Onadva sta se torej pogovarjala o tem, kdaj bo kakšen incident v Piranskem zalivu. Janši niso sledili, ker bi drugače imeli tudi posnetke drugih prisluškovanj, ampak so ujeli Sanaderja, ko je klical.«

Zaradi te izjave se je Rop znašel v kazenskem postopku in bil leta 2013 obsojen na 10.000 evrov denarne kazni. Vrhovno sodišče je sodbo razveljavilo, zato je steklo novo sojenje. Kazenski postopek zastara februarja 2018. V ponovnem sojenju je sodišče na sedežu Sove poslušalo avdio posnetke pogovorov med Janšo in Sanaderjem, katerih vsebina je še vedno uradna tajnost.

V arhivu so našli kar štiri cedeje, na katerih so bili posnetki prisluškovanj takratnemu hrvaškemu premierju Ivu Sanaderju.

O njej smo pisali v Magu septembra 2007, ko so posnetke poslušali člani parlamentarne komisije za nadzor nad varnostnimi in obveščevalnimi službami na nadzorniškem obisku v Sovi. V arhivu so našli kar štiri cedeje, na katerih so bili posnetki prisluškovanj takratnemu hrvaškemu premierju Ivu Sanaderju.

Toda na nobenem ni bilo pogovora, ki bi potrdil Ropove obtožbe, da sta se Sanader in Janša dogovarjala za incidente v Piranskem zalivu. Na prvem cedeju je bil posnetek telefonskega pogovora med Sanaderjem in Ropom s konca maja 2004, v katerem sta se premierja pogovarjala o zaščitni ekološko-ribolovni coni, ki jo je napovedala Hrvaška, Slovenija pa ji je nasprotovala. Rop je bil zaradi tega zelo besen in je menda med pogovorom vzkliknil: »Nemoj, Ivo, ne radi mi pizdarije!« (Ivo, nikar mi delaj pizdarij).

Za poslance je bil bolj zanimiv zvočni zapis na drugem cedeju, kjer je bil posnet pogovor Janše in Sanaderja 23. septembra 2004. Hrvaški premier je prvaka SDS klical iz New Yorka, kjer se je udeležil zasedanja generalne skupščine OZN. Dan prej se je zgodil incident pri mejnem prehodu Sečovlje, ko so hrvaški policisti aretirali 12 članov SLS na čelu z Janezom Podobnikom. Slovenska vlada je zato sklenila, da ne bo več podpirala hrvaškega pridruževanja EU.

Sanader je bil zaradi tega ogorčen in je omenil, da se je Rop 11. septembra z ribiško ladjo slikal sredi Piranskega zaliva. Janša naj bi sogovorniku dejal, da je bila aretacija Podobnika neumnost in da mu s tem samo delajo reklamo pred volitvami, prav tako naj bi mu dejal, da ankete SDS dobro kažejo.

V pogovoru, ki je trajal 14 minut, je še dejal, da incidenti niso potrebni, zato ga je prosil, naj nikar ne pošilja ribiče v Piranski zaliv, saj je slovenska javnost za to zelo občutljiva.

Na tretjem cedeju so Sovini prisluškovalci posneli Sanaderjev pogovor z Janšo 4. oktobra 2004, ko mu je čestital za zmago. Na četrtem sta se mesec dni pozneje pogovarjala pred srečanjem v Bruslju na vrhu Evropske ljudske stranke.