hiša 5 Svet24.si

(Foto) Tako lepe hiše bodo dobili namesto ...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Šoltes bi razrešil finančnega ministra Križaniča

Deli na:

Računsko sodišče je danes na seji senata sprejelo sklep, po katerem bo predsedniku vlade Borutu Pahorju predlagalo razrešitev ministra za finance Franca Križaniča, na svoji spletni strani poroča tednik Demokracija. Razlog za to odločitev še ni znan, povezan pa naj bi bil s Splošno plovbo iz Portoroža in prenosom deležev v tej družbi.

Računsko sodišče je danes na seji senata sprejelo sklep, po katerem bo predsedniku vlade Borutu Pahorju predlagalo razrešitev ministra za finance Franca Križaniča, na svoji spletni strani poroča tednik Demokracija. Razlog za to odločitev še ni znan, povezan pa naj bi bil s Splošno plovbo iz Portoroža in prenosom deležev v tej družbi.

Na računskem sodišču za STA zadeve niso komentirali, o njej pa naj bi spregovorili na sredini novinarski konferenci ob izdaji porevizijskega poročila o smotrnosti pri neodplačnem prenosu, nakupu in prodaji kapitalske naložbe v delež družbe Splošna plovba Portorož.

Predstavniki računskega sodišča bodo predstavili ugotovitve glede izvedbe popravljanih ukrepov ministrstva za finance in vlade o ureditvi razmerij med državo in Slovensko odškodninsko družbo (Sod) ter evidentiranju poslov za račun države.

Računsko sodišče je sicer avgusta pojasnilo, da je v reviziji smotrnosti poslovanja pri neodplačnem prenosu, nakupu in prodaji kapitalske naložbe v portoroški Splošni plovbi med 1. januarjem 2005 in 31. decembrom 2008 ugotovilo, da vlada, ministrstvo za finance, Sod in Kapitalska družba (Kad) v tem procesu niso ravnali učinkovito.

Država je 43,2-odstotni delež v Splošni plovbi na Sod neodplačno prenesla leta 2006, Kad in Sod pa sta nato od Banke Koper pridobila vsak še dodatnih 5,25 odstotka, saj brez tega ne bi imela večinskega deleža.

Računsko sodišče je ugotovilo, da sta se vlada in ministrstvo za finance (tedaj sta ju vodila Janez Janša in Andrej Bajuk) za prenos odločila dva dni pred iztekom roka, ko sta Kad in Sod še lahko uveljavljala predkupno pravico za odkup deleža, ki ga je imela v Splošni plovbi Banka Koper.


S tem sta Sod postavila v časovno stisko pri odločanju, ali je delež od Banke Koper ustrezno kupiti ali ne. "Pri tem tudi nista upoštevala zakona o javnih financah oz. odločitve državnega zbora, da mora ministrstvo za finance to naložbo samo prodati in ne prenašati na Sod," je takrat poudaril vrhovni državni revizor Samo Jereb.

Dodal je, da so neučinkovitost zaznali tudi pri Sodu in Kadu, ki sta se leta 2007 odločila, da prodata 29,6-odstotni delež v Splošni plovbi, v družbi pa obdržita 25 odstotkov plus eno delnico. Delež sta prodala nemškemu ladjarju Döhleju, za kar sta iztržila 55,5 milijona evrov.

Sodišče je po Jerebovih besedah zmotilo, da Kad in Sod nista zagotovila, da bi v celoti spoznala predmet oz. to naložbo, ki sta jo kasneje prodajala in da sta "pomembno omejila število ponudnikov, ki so bili pripravljeni ta delež kupiti", in sicer zgolj na dva obstoječa družbenika, ki bi prišla z nakupom 29,6-odstotnega deleža do večinskega deleža. "Prav tako k oddaji ponudbe nista vabila tujih ponudnikov, čeprav so nekaterih izražali interes za nakup tega deleža," je tedaj še razložil revizor.

V skladu s tem je predsednik računskega sodišča Igor Šoltes vladi in ministrstvu naložil 90 oz. 75 dni časa, da pripravita odzivno poročilo. Računsko sodišče je poročilo o reviziji posredovalo tudi vrhovnemu državnemu tožilstvu, ki v tem primeru vodi postopek, je še pojasnil.

Sicer pa poziv računskega sodišča k razrešitvi ministra, če bo do njega prišlo, ne bo prvi. Sodišče je namreč premierja Pahorja v začetku januarja lani zaradi nezadovoljivih ukrepov ministrstva za okolje na področju ravnanja z ločeno zbranimi komunalnimi odpadki pozvalo tudi k razrešitvi tedanjega ministra za okolje Karla Erjavca. Ta je nato še isti mesec sam odstopil.