Revija Reporter
Slovenija

Šolska ministrica Simona Kustec razkurila starše, opozicija jo že ima na muhi: odneslo naj bi jo reševanje krize na plečih otrok

Igor Kršinar
19 3.209

5. jan. 2021 11:29 Osveženo: 11:31 / 05. 1. 2021

Deli na:

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec.

Bobo

Šole so zaprte že dva meseca in pol, ministrica za izobraževanje Simona Kustec pa se vsaj verbalno vseskozi zavzema za njihovo odprtje, a kaj ko epidemija covid-19 kljub strogemu lock-downu, omejitvi gibanja na občine in policijski uri niti najmanj ne pojenja.

»Ko sem govorila o jezi, je bilo to povezano tudi s samim dejstvom, da sama osebno ocenjujem, da smo na izobraževanje na daljavo šli absolutno prezgodaj. Razumem, zakaj smo to morali narediti: ker smo takrat pravzaprav morali zagotoviti zdravstvenemu sistemu, da je lahko 'oddelal' svoje temeljno poslanstvo,« je ministrica izjavila v oddaji Svet na Kanalu A.

Po drugi strani pa nekatere države EU šol in vrtcev sploh niso zapirale ali pa so jih zaprle za krajši čas in so jih ob prvi priložnosti odprle, saj se zavedajo, da je šolanje in varstvo otrok najbolj občutljivo področje, ki pušča najbolj trajne in dolgoročne posledice. Kljub najstrožjim ukrepom za omejitev epidemije se v Sloveniji položaj ne izboljšuje, ampak po prednovoletnim delnem »odprtju« slabša, zato otroci najbrž še nekaj časa ne bodo videli učilnic.

Zato ni čudno, da je ogorčenje državljanov, zlasti staršev šolajočih se otrok nepopisno, saj je ministrica sama priznala, da zdravstveno krizo rešujejo na plečih otrok in njihovih staršev, ki se morajo ob svojem rednem delu ukvarjati še s šolanjem otrok.

Opozicija pa že kar nekaj časa razmišlja o interpelaciji zoper Kustečevo, a težava je v tem, da je članica SMC, s katero se stranke KUL dogovarjajo o novi vladi. Toda za zdaj SMC trmasto vztraja v Janševi vladi, opozicija pa teče zadnji podaljšek, v katerem si lahko poslanci SMC vzamejo premislek o podpori konstruktivni nezaupnici, ki jo bo KUL v vsakem primeru vložil naslednji teden.

Če bodo poslanci SMC oziroma vsaj trije izmed njih podprli Karla Erjavca za mandatarja, potem bo izglasovana nezaupnica premierju Janezu Janši in s tem tudi njegovi vladi. V tem primeru se bo ministrica Kustečeva poslovila skupaj z njo. V nasprotnem primeru pa bodo opozicijske stranke zoper njo vložile interpelacijo za njeno razrešitev.

SMC bo tako med dvema ognjema: pod kladivom opozicije, ki bo brez milosti napadala njene ministre, in pod nakovalom Janeza Janše, ki bo lahko še z večjim zadovoljstvom uresničeval najbolj radikalni del svojega programa, ki najbolj jezi poslance SMC in zaradi katerega je Desus že zapustila vladno koalicijo.