Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Šolniki se upirajo obveznemu testiranju zaposlenih v šolah

Deli na:
Šolniki se upirajo obveznemu testiranju zaposlenih v šolah

Fotografija je simbolična. - Foto: Bobo

Pred delnim odpiranjem šol sindikat Sviz opozarja na zmedo glede testiranja zaposlenih na novi koronavirus s hitrimi testi. Medtem ko okrožnica šolskega ministrstva, ki so jo osnovne šole prejele v sredo, testiranje zaposlenih priporoča, pa je ministrica Simona Kustec danes povedala, da bo testiranje obvezno. Sviz jo poziva k preklicu te napovedi.

Dan pred torkovo vrnitvijo otrok v vrtce in šolarjev prvega triletja v šolske klopi v devetih od 12 slovenskih regij je predvideno testiranje zaposlenih s hitrimi testi na novi koronavirus.

Po mnenju Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (Sviz) bo testiranje težko izvedljivo, še posebno zato, ker ni izdelanega logističnega načrta testiranj. Poleg tega Sviz opozarja na zmedo glede obveznosti testiranja.

V okrožnici, ki so jo osnovne šole prejele v sredo, namreč ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport hitro testiranje zaposlenih priporoča, ne zapoveduje. Takšen pristop se, kot poudarjajo v sindikatu, v celoti sklada tudi s stališčem Sviza, kjer so prepričani, da je argumentirano spodbujanje ljudi, naj se testirajo, ker to koristi vsem, bolj učinkovito od prisile in kaznovanja.

Nasprotno pa je ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec na današnji novinarski konferenci o obnovitvi pouka za učence prve triade osnovnih šol povedala, da bo testiranje zaposlenih obvezno. Zato se v Svizu sprašujejo, kako naj ob tem ravnajo vodstva šol in zaposleni.

"Nasprotujoči si stališči ministrstva za izobraževanje, znanost in šport povzročata zmedo, slabo voljo in številna vprašanja, zato je nujno takojšnje pojasnilo. Res je, da zakonska možnost za uveljavitev obveznega testiranja obstaja, a v sindikatu velja trdno prepričanje, da bo ohranitev prostovoljnosti testiranja imela večje in pozitivne učinke kot obvezna prisila, ki bo povečala nelagodje med zaposlenimi, še posebej, ker se ob tem odprejo številne pravne dileme o posledicah, če zaposleni testiranje morda odkloni," so navedli pri Svizu.



V sindikatu opozarjajo tudi, da "oblast očitno ne namerava spoštovati tistega dela predpisa, ki pravi, da se testiranja zaposlenih izvajajo na lokaciji delodajalcev, in ne v zdravstvenih domovih ali mobilnih enotah".

Z zakonsko prisilo testiranja se bodo po prepričanju Sviza odnosi med zaposlenimi in šolsko oblastjo, "ki že zdaj niso najboljši, po nepotrebnem še zaostrili". Sindikat ministrico Simono Kustec zato poziva, naj napoved obveznega testiranja prekliče.

Pred ponovnim delnim odprtjem osnovnih šol pa v Svizu dodatno poudarjajo še, da bi morali učitelji prvega triletja ob obnovitvi dela v šolah pedagoško poskrbeti še za otroke, ki jim zaradi zdravstvenih omejitev ni dovoljeno obiskovati pouka. Kar pomeni dodatno delo, ki pa ni ovrednoteno, opozarjajo pri Svizu.

Izpostavili so še, da, kot opozarja Nacionalni inštitut za javno zdravje, se z odpiranjem šol "odločamo tudi za večje tveganje za prenos bolezni". To po navedbah Sviza pomeni, da je treba tveganja v skladu s kolektivno pogodbo za javni sektor tudi ustrezno finančno ovrednotiti. Sindikat se, kot navaja, že od pomladi neuspešno zavzema, da bi o tem s šolsko oblastjo sklenil dogovor.

"V že sicer zaostrenih razmerah ministričino zavračanje pogovorov o ureditvi specifičnih pogojev dela, ki so posledica epidemije, le še stopnjuje nezadovoljstvo zaposlenih," so sklenili v Svizu.