Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar Svet24.si

Tudi Nataša Pirc Musar podpira Pahorja

Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Solidarnost Pahorju grozi z ustavno obtožbo, če bo volitve razpisal v času dopustov

Deli na:
Solidarnost Pahorju grozi z ustavno obtožbo, če bo volitve razpisal v času dopustov

Foto: Bobo

Stranka Solidarnost vztraja pri nameri ustavne presoje odloka o razpisu predčasnih volitev, če bodo poleti. Poslance še poziva, naj s spremembo ustave določijo, da volitve v juliju in avgustu niso mogoče. Če bo predsednik republike Borut Pahor volitve razpisal v času dopustov, DZ predlagajo, naj razmislijo o ustavni obtožbi zoper Pahorja.

V zunajparlamentarni stranki Solidarnost so prepričani, da Pahor krši ustavo in da DZ lahko to kršitev popravi, saj so prepričani, da poletnim volitvam v anketah javnega mnenja nasprotuje tudi večina državljanov.

Volilna pravica je lahko kršena tudi z neprimernim datumom volitev in neprimernimi prostori volišča, je na včerajšnji novinarski konferenci pred DZ pojasnil Dušan Keber iz stranke Solidarnost. Spomnil je na odločitev ustavnega sodišča, da bi izvedba referenduma takoj po praznikih otežila učinkovito izvajanje glasovanja, in je predvideni glasovalni dan razveljavilo. V drugi sodbi je odločilo, da je zdajšnja ureditev, po kateri ni potrebno, da so vsa volišča dostopna invalidom, neustavna.

Zato v Solidarnosti menijo, da bi razpis volitev v poletnih mesecih pomenil zavestno kršitev ene od temeljnih človekovih pravic in kaže na nasprotovanje odločbi ustavnega sodišča v podobni zadevi.

Ocenjujejo, da gre morda za konflikt med dvema deloma ustave. Vendar bi Pahor pri tehtanju dveh ustavnih določil moral po njihovem mnenju dati prednost varovanju volilne pravice. Če bi utemeljil, da odlaga volitve na september, mu nihče ne bi očital kršitve ustave, je prepričan Keber.

Sopredsednik Solidarnosti Uroš Lubej je izpostavil, da ima v državi oblast ljudstvo. "Ljudstvo je v demokraciji kralj. Kralja sredi julija ni na prestolu, njegovi služabniki, ki so v Sloveniji tudi predsednik države in poslanke in poslanci, naj počakajo, da se vrne na prestol," je pozval.

Spomnil je, da so se predstavniki Solidarnosti srečali s Pahorjem. Med drugim so ga opozorili, da je za politično stabilnost bistvenega pomena legitimnost volitev.


Politiki, ki bodo izvoljeni z višjo volilno udeležbo, bodo imeli po mnenju Lubeja večjo moralno in politično moč. S tem je odgovoril tudi na vprašanje, ali bi volitve septembra dejansko prinesle stabilnejšo vlado.

Za zdaj se Solidarnost s poslanci še ni pogovarjala o podpor njihovim predlogom. Večina v DZ je sicer že ocenila, da se ustave tik pred volitvami ne spreminja. Keber pa pri tem opozarja na tehtanje med politično kulturo in ustavnimi pravicami državljanov.

Ravno dejstvo, da imamo že tako ali tako nizko udeležbo na volitvah, nas mora po njegovem mnenju navajati k temu, da tistim, ki bi prišli na volitve, to omogočijo.

V Solidarnosti so še prepričani, da si nobena stranka v resnici ne želi na hitro razpisanih volitev.

Ustavno pritožbo zaradi skrajševanja rokov za razpis predčasnih volitev pa sta napovedali tudi stranki Demokrati Slovenije (DS) in Krščanski socialisti Slovenije (KSS) ter društvo Davkoplačevalci se ne damo (DPSND).

Kot so poudarili v skupnem vabilu na četrtkovo novinarsko konferenco, bosta stranki, za razliko od Solidarnost, ki opozarja na neustrezno udeležbo volivcev v času dopustov, pred Ustavnim sodiščem izpostavili namero Pahorja, da 30-dnevni rok za zbiranje možnega mandatarja skrajša na polovico. "Taka interpretacija odnosov med inštitutom predsednika države in vlado ni v skladu z ustavnimi normami in pomeni njihovo kršitev," so izpostavili.

Ustavno pritožbo podprto s strokovnim mnenjem pravne stroke nameravajo vložiti takoj, ko bo predsednik razpisal predčasne volitve in neustavno skrajševal omenjene roke, so še zapisali.