Zaljubljena Naomi Odkrito.si

Zaljubljena Naomi Campbell

horoskop Svet24.si

Horoskop za nedeljo, 18. marca

helena blagne, kristijan blagne Svet24.si

Pevska diva s sinom odšla na skrivni dopust

gosposvetska cesta_prenova Svet24.si

Slaba novica za voznike: zaprta tudi Dalmatinova

2016-Spelman2 Najstnica.si

Modni kosi, ki jih moraš imeti v omari

ivica 1 Njena.si

Zvezde plešejo: Je res prestara za metanje po ...

Zala Đurić Ribič in Tanja Ribič Njena.si

Tanja Ribič odhaja v New York

Slovenija

Sojenje za uboj Gašperja Tiča: Kake učinke je povzročila eksplozivna mešanica kokaina in alkohola

Deli na:
Sojenje za uboj Gašperja Tiča: Kake učinke je povzročila eksplozivna mešanica kokaina in alkohola

Foto: Reporter - Obtoženi s svojim zagovornikom Gorazdom Fišerjem.

Z nekdanjim direktorjem urada za droge Milanom Krekom smo govorili o učinkih uživanja večjih količin kokaina in alkohola, kar sta tiste grozne noči počela Stefan Cakić in Gašper Tič.

Krek je obrazložil, da se ob sočasni uporabi kokaina in alkohola v jetrih tvori kokaetilen. Ta snov blokira povratni sprejem dopamina (živčnega prenašalca) iz špranje med nevronskimi končiči, kar povzroči evforični učinek. Razgradnja kokaetilena je vsaj enkrat daljše kot kokaina, njen učinek je daljši kot pri uporabi samega kokaina in tudi močnejši.

Ker se počasneje razgrajuje, je njegova koncentracija v krvi še dolgo visoka. Je do stokrat bolj toksičen kot kokain. Kokaetilen je pomemben generator agresivnega obnašanja. Nevaren je za razvoj miokarnega infarkta. Zmanjšuje občutek posameznika, da je alkoholiziran, zato ta več pije, kot bi sicer pil, in še poslabšuje stanje. Izboljša se samopodoba posameznika, »popuščanje zavor«, kar je stranski pojav pitja alkohola, se nadgradi še s povečanim občutkov za pozitivno samopodobo in moč.

Zato so ljudje, ko so pod vplivom kokaina in alkohola, bolj nagnjeni k nasilju. Obedve substanci povečata koncentracijo serotonina in dopamina, vse to lahko povzroči agresivnost. Po besedah Kreka kokaetilen povzroči še dodatno povečanje nasilja.

Uporaba kokaina povzroči povečano razdražljivost, nemir, panične napade, paranojo in celo popolno psihozo, v kateri človek popolnoma izgubi stik z realnostjo in ima halucinacije. S povečanjem doze se lahko situacija še poslabša. Lahko se zmanjša sposobnost presoje, kar lahko pripelje tudi v tvegane spolne odnose.