nusa_derenda Odkrito.si

Nuša Derenda s strtim srcem

horoskop Svet24.si

Horoskop za sredo, 22. avgusta

Kozarec vode Petisvet

Enostavna metoda, ki vam lahko čez noč ...

Kolinda Grabar-Kitarović Svet24.si

Klara na rojstni dan povabila hrvaško ...

Danijela Martinović Svet24.si

Imata Danijela in Grašo res hude težave v zvezi?

Justin Bieber Najstnica.si

To je Bieberjev dojenček

Giorgos Parasiris; Savina Atai Njena.si

Savina Atai se je poročila

Slovenija

Sojenje za uboj Gašperja Tiča: Kake učinke je povzročila eksplozivna mešanica kokaina in alkohola

Deli na:
Sojenje za uboj Gašperja Tiča: Kake učinke je povzročila eksplozivna mešanica kokaina in alkohola

Foto: Reporter - Obtoženi Cakić s svojim zagovornikom, odvetnikom Gorazdom Fišerjem.

Z nekdanjim direktorjem urada za droge Milanom Krekom smo govorili o učinkih uživanja večjih količin kokaina in alkohola, kar sta tiste grozne noči počela Stefan Cakić in Gašper Tič.

Krek je obrazložil, da se ob sočasni uporabi kokaina in alkohola v jetrih tvori kokaetilen. Ta snov blokira povratni sprejem dopamina (živčnega prenašalca) iz špranje med nevronskimi končiči, kar povzroči evforični učinek. Razgradnja kokaetilena je vsaj enkrat daljše kot kokaina, njen učinek je daljši kot pri uporabi samega kokaina in tudi močnejši.

Ker se počasneje razgrajuje, je njegova koncentracija v krvi še dolgo visoka. Je do stokrat bolj toksičen kot kokain. Kokaetilen je pomemben generator agresivnega obnašanja. Nevaren je za razvoj miokarnega infarkta. Zmanjšuje občutek posameznika, da je alkoholiziran, zato ta več pije, kot bi sicer pil, in še poslabšuje stanje. Izboljša se samopodoba posameznika, »popuščanje zavor«, kar je stranski pojav pitja alkohola, se nadgradi še s povečanim občutkov za pozitivno samopodobo in moč.

Zato so ljudje, ko so pod vplivom kokaina in alkohola, bolj nagnjeni k nasilju. Obedve substanci povečata koncentracijo serotonina in dopamina, vse to lahko povzroči agresivnost. Po besedah Kreka kokaetilen povzroči še dodatno povečanje nasilja.

Uporaba kokaina povzroči povečano razdražljivost, nemir, panične napade, paranojo in celo popolno psihozo, v kateri človek popolnoma izgubi stik z realnostjo in ima halucinacije. S povečanjem doze se lahko situacija še poslabša. Lahko se zmanjša sposobnost presoje, kar lahko pripelje tudi v tvegane spolne odnose.