901596_f168_dragonja_promet02t Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še...

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

jansa orban fb1 Reporter.si

Janša nima ugleda v Bruslju, on seže le do ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Nina (Melani Mekicar) Njena.si

Melani Mekicar razkrila, kdaj in kje je spoznala ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Sojenje Radanu se bliža koncu

Deli na:
Sojenje Radanu se bliža koncu

Foto: Bobo

Teden, ki je pred nami, znova obeta izjemno pestro sodno dogajanje.

V Mariboru se obetata dve sojenji za umor, v Ljubljani bo nekdanji vodilni v Hypu Andrej Oblak v istem dnevu pred sodnika moral kar dvakrat. Prav tako se nadaljuje sojenje zdravniku Ivanu Radanu, na sodišče bi znova moral tudi koprski župan Boris Popović, kar je še pod vprašajem.

Sojenje Radanu pri koncu

Po več kot mesecu dni premora se nadaljuje sojenje zdravniku Ivanu Radanu, ki je med drugim obtožen šestih umorov svojih bolnikov iz morilske sle. Sojenje se počasi približuje koncu.

Na ponedeljkovem naroku je pričakovati prikaz posnetka življenjskih funkcij enega od Radanovih bolnikov na dan, ko je ta umrl. Posnetek so naknadno našli na enem od računalnikov na nevrološki kliniki. Do tega dokaza se bosta potem lahko opredelila še avstrijski izvedenec Wolfgang Kröll ter izvedenka tožilstva Mateja Lapuh, ki je strokovnjakinja za paliativo.

Kljub dvema razpisanima narokoma v zadevi kopališče Popoviča tudi tokrat morda ne bo

Nadaljevanje sojenja koprskemu županu Borisu Popoviču v zadevi kopališče je še vedno pod vprašajem. Za minuli petek razpisan narok je sodišče preklicalo tik pred zdajci, zato pa sta razpisana dva nova naroka za prihodnji ponedeljek in petek. Zadnji preklic je bil sicer pričakovan, saj je Popovičev zagovornik Uroš Čop na zadnjem naroku konec oktobra predstavil zdravniško potrdilo, po katerem se župan obravnav ne bi mogel udeleževati najmanj 14 dni, lahko pa tudi dlje časa, odvisno od izvidov specialistov. To pomeni, da utegneta odpasti tudi za prihodnji teden razpisana naroka.



Sojenje v omenjeni zadevi bi se moralo začeti že spomladi, a so zaradi Popovičevih odsotnosti predobravnavni narok večkrat prestavili. Kasneje pa je županova obramba neuspešno predlagala izločitev sodnice porotnice zaradi njenega članstva v županu nenaklonjeni politični stranki. Tožilstvo Popoviču ter soobtoženima, direktorici občinske uprave Sabini Mozetič in tedanjemu predstojniku občinskega urada za gospodarske javne službe Rafku Klinarju očita zlorabo položaja pri razdrtju koncesijske pogodbe za mestno kopališče.

Na Štajerskem na sodišče domnevna morilca, vodstvo Impola in ptujski župan

Na mariborskem sodišču se bo v petek nadaljevalo prejšnji teden prekinjeno sojenje Alexandru Žlendru, ki ga tožilstvo v sodelovanju s srbskimi pravosodnimi organi bremeni sodelovanja pri trojnem umoru leta 1993 v Beogradu. Na septembrskem predobravnavnem naroku krivde v zameno za 18 let zapora ni priznal, prejšnji teden pa je s sojenja samovoljno odšel, tako da mu je sodnica Andreja Lukeš zagrozila s prisilno privedbo.

Na istem sodišču se bo v četrtek nadaljevalo tudi sojenje 63-letnemu Vincencu Bezjaku, ki naj bi julija letos v Sladkem Vrhu umoril svojega 38-letnega sina Sebastijana Bezjaka. Na prvi obravnavi ta teden je v svoj zagovor povedal, da je bila sinova smrt nesreča, ki jo zelo obžaluje, a da ga ni želel umoriti. Njegova žena pa je povedala, da je bil do članov družine nasilen tudi v preteklosti.

V sredo se bo nadaljevalo tudi sojenje prvemu možu Impola Jerneju Čoklu, družbi Upimol in njenemu nekdanjemu direktorju Vladimirju Leskovarju, ki jih tožilstvo bremeni oškodovanja družbe v višini 1,8 milijona evrov. Tožilstvo je ta teden spremenilo obtožnico, zato je obramba zahtevala čas, da se do nje ustrezno opredeli.

Na Ptuju pa se bo v sredo začelo sojenje tamkajšnjemu županu Miranu Senčarju zaradi kaznivega dejanja žaljive obdolžitve. Postopek je kot zasebna tožnica zoper njega sprožila dolgoletna ravnateljica Vrtca Ptuj Božena Bratuž, Senčar pa je na predobravnavnem naroku zavrnil priznanje krivde.