Revija Reporter
Slovenija

Sodnica, ki je oprostila Toneta Ropa, na facebooku piše, da je bila v Portorožu pijana kot čep

Nenad Glücks

2. sep. 2017 6:00 Osveženo: 6:40 / 02. 9. 2017

Deli na:

Okrožna sodnica Ana Testen, ki je nedavno oprostila Toneta Ropa, je na svojem facebook profilu oznanila, da je bila v Portorožu pijana kot čep

Slovenski sodniki in sodnice vsak dan znova presenečajo. Ne le s svojimi sodbami, pač pa tudi z vedenjem. Tako je tudi v primeru okrožne sodnice Ane Testen z okrožnega sodišča v Ljubljani, ki je pred nekaj dnevi nekdanjega premierja Toneta Ropa oprostila obtožb, da je novinarju Vladimirju Vodušku izdal tajne podatke.

Testenova je prejšnji mesec na odprtem delu svojega facebook profila objavila svojo fotografijo, na kateri ima sončna očala in živo rdeče namazane ustnice. Nič posebnega, če ne bi med komentarji pod to njeno fotko zapisala, da je bila v Portorožu, pijana kot čep in je imela ravno zaradi tega sončna očala.

Tudi sicer je bil nivo sodnice, razviden iz dialoga med komentarji, precej nizek. Tako je pod stavkom, da je bila pijana kot čep, zapisala, da je pred tem v hotelu brala knjigo od Kim Kardashian- Selfie. »To je znanost«, pravi Testenova, »Kim Kardashiam me je nauiča, da se moram našobiti kot riba, glavo dati dol, da skrijem podbradek, na široko odpreti oči: ob predpostavki, da sem močno naličena.« Po besedah naših virov gre za nečakinjo nekdanjega predsednika ustavnega sodišča Franca Testena, ki je bil tudi predsednik vrhovnega sodišča.

Ker so sodniki dolžni varovati ugled sodniške funkcije ves čas, ne le ko so na delovnem mestu, smo na okrožno sodišče v Ljubljani pod vodstvom Marjana Pogačnika naslovili vprašanje, kako bodo ukrepali v zvezi s takšnim ravnanjem sodnice. Kot pravijo, je Testenova pojasnila, da na profilu facebook nima objavljenega podatka, da je sodnica (kakšen smešen izgovor je to!?), ter da je profil zaprt za javnost in dostopen samo prijateljem, razen objavljene fotografije in zapisov k njej. Kako oster je bil do sodnice Pogačnik?

»Glede na pojasnila sodnice, da na profilu ne uporablja svojega sodniškega naziva in zaposlitve na Okrožnem sodišču v Ljubljani ter da je profil v pretežni meri zaprt za javnost, je predsednik sodišča do sodnice izrazil pričakovanje, da je v bodoče način komuniciranja na omrežjih, ki so dostopni širši javnosti, glede na pomen funkcije, ki jo opravlja, čimbolj zadržan in takšen, da ne predstavlja podlage za kakršnokoli utemeljeno ali neutemeljeno diskreditacijo sodnikov ter institucije, kateri pripada.« Iz tega, milo rečeno vprašljivega odgovora, je razvidno, kot da mora sodnica paziti, da ne bo ponudila podlage za diskreditacijo sodnikov. Mar ni že sama z objavo grdo diskreditirala sodniške funkcije!?

Bodite pozorni- predsednik sodišča Testenove ni disciplinsko kaznoval, ali ji vsaj odredil, da se ne sme tako obnašati. Ne, on je zgolj »izrazil pričakovanje«.