Revija Reporter
Slovenija

Sodnica Ana Testen izbrisala zapis, da je bila pijana kot čep

Nenad Glücks
24 307

5. sep. 2017 15:00 Osveženo: 15:22 / 05. 9. 2017

Deli na:

Šele po ponovnem poizvedovanju Reporterja je okrožna sodnica iz Ljubljane Ana Testen na svojem facebook profilu izbrisala zapis, da je bila pijana kot čep

Razkritje Reporterja, da je okrožna sodnica Ana Testen na odprtem delu svojega facebook profila objavila svojo fotografijo s sončnimi očali in pojasnila, da je »bila v Portorožu pijana kot čep, zato ima očala«, je zelo odmevalo v javnosti.

Sodniki so funkcionarji, ki imajo trajni mandat in morajo vzbujati zaupanje v javnosti, ugled sodniške funkcije so dolžni varovati ves čas, ne le v službi. V zakonu o sodniški službi celo piše, da ni osebnostno primeren za opravljanje sodniške funkcije tisti, ki ne varuje sodniškega ugleda. Te določbe niso zapisane zaradi moraliziranja, pač pa zaradi odgovornosti do ljudi, ki jim sodijo in izredno velikih pooblastil, ki jih sprejmejo sodniki ob izvolitvi v funkcijo. Funkcija ne nosi le posebnega statusa, pač pa tudi primeren nivo obnašanja, vsaj v javnosti.

Prvi članek o opisanem ekscesu te sodnice (aprila letos je iz okrajne napredovala v okrožno sodnico) smo objavili sredi preteklega tedna. Testenova je sicer ob zapisu o pijanosti pisala tudi, kako je treba posneti selfie (sebek): »Kim Kardashian me je naučila, da se moram našobiti kot riba, glavo dati dol, da skrijem podbradek, na široko odpreti oči: ob predpostavki, da sem močno naličena«.

Na naše vprašanje, kako bo ukrepal, je predsednik okrožnega sodišča v Ljubljani Marjan Pogačnik sodnici »izrazil pričakovanje, da bo v bodoče način komuniciranja na omrežjih, ki so dostopni javnosti, glede na pomen funkcije, ki jo opravlja, čim bolj zadržan.«

Kljub temu je bil zapis te nečakinje nekdanjega predsednika vrhovnega sodišča Franca Testena vse do včeraj še vedno javno dostopen! Zato smo Pogačnika znova vprašali, kako bo ukrepal- ali bo Testenovo pozval, naj zapis odstrani iz javno dostopnega facebooka. In res, po novem na javno dostopnem facebook profilu Ane Testen ni več niti fotografije, niti zapisov. Po besedah Pogačnika je dala sodnica izbrisati zapise in sliko iz profila, ta pa ostaja zaprt za javnost.

Se morda vprašate, ali bodo to funkcionarko doletele kakšne sankcije? Ne bodite smešni, nekdanja predsednica okrajnega sodišča v Ljubljani Vesna Pavlič Pivk, ki je infantilno rajala v opravi Titove pionirke, se lepo sprehaja po pravosodnem sistemu: lani se je prijavila za dodelitev na ministrstvo za pravosodje, kjer zdaj kot sodnica »opravlja najzahtevnejše strokovne naloge s področja pravosodne uprave in zakonodaje s področja pravosodja«.