Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Tekmovalci Kmetija 2023 Njena.si

Tekmovalka Kmetije se je poročila

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Sodni svet: sodnik Radonjić je z žaljenjem filozofa kršil etični kodeks

Deli na:
Sodni svet: sodnik Radonjić je z žaljenjem filozofa kršil etični kodeks

Sodnik Zvjezdan Radonjić - Foto: Primož Lavre

Ljubljanski okrožni sodnik Zvjezdan Radonjić je po mnenju komisije za etiko in integriteto pri Sodnem svetu kršil kodeks sodniške etike, ko je v spletnem zapisu na žaljiv način obračunal s filozofom Borisom Vezjakom, je razvidno iz zapisnika, objavljenega na spletni strani Sodnega sveta.

Komisija je soglasno ocenila, da je Radonjićev zapis z naslovom O bednem filozofu: Ali je A. A. retardiran? Ali ima IQ višji od številke čevljev?, objavljen oktobra lani na spletnem portalu portalplus.si, kršitev člena kodeksa sodniške etike, ki govori o ugledu.

"Sodnik z osebnim zgledom varuje ugled sodstva in se pri vseh svojih dejavnostih izogiba neustreznemu ravnanju ali obnašanju," narekuje kodeks, ki ga je po mnenju komisije kršil Radonjić. Komisija je sprejela načelno mnenje, katerega obrazložitev bo objavila naknadno, mnenje komisije pa za sodnika nima konkretnejših posledic, saj ne gre za disciplinski postopek, poroča današnji Dnevnik.

Radonjićev zapis je nastal po tistem, ko je Vezjak na svojih spletnih straneh problematiziral oddajo Televizije Slovenija Intervju, v kateri je sodnika gostil novinar Jože Možina. Vezjakov članek je bil kritičen tako do Radonjićevih izjav, še bolj pa do Radiotelevizije Slovenija, povzema časnik. Radonjića je etični komisiji po navedbah Dnevnika prijavil Vezjak.


Sodnik Radonjić je v ospredje pozornosti javnosti prišel, ko je prevzel novo sojenje Milku Noviču zaradi očitkov o umoru nekdanjega direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika. V izreku sodbe je govoril o domnevnih pritiskih nanj. O tem je kasneje govoril in pisal še v nekaterih medijih.

To je sprožilo številne odzive. Zaradi njegovih izjav ob izreku sodbe Noviču je predsednik ljubljanskega okrožnega sodišča Marjan Pogačnik disciplinskemu tožilcu pri Sodnem svetu predlagal uvedbo disciplinskega postopka. Sodni svet je ugotovil, da so Radonjićeve izjave brez podlage in posledica njegovega subjektivnega dojemanja. Oglasili so se tudi Radonjićevi kolegi sodniki in njegove trditve o pritiskih zanikali.

Tudi v Slovenskem sodniškem društvu so v odzivu na Radonjićeve izjave opozorili, da morajo biti sodniki pri svojih izjavah v javnosti zadržani in spodobni, zlasti v situacijah, ko bi lahko bila zaradi javnega izražanja vprašljiva nepristranskost sodstva.

Radonjićeve izjave ob izreku sodbe Noviču je že septembra lani obravnavala tudi komisija za etiko in integriteto Sodnega sveta in njegove izjave označila za neskladne s kodeksom sodniške etike.