Revija Reporter
Slovenija

Sodišče zavrglo 17,96 milijona evrov težko tožbo Iskratela zoper Dars

STA

6. sep. 2020 6:00

Deli na:

Okrožno sodišče v Ljubljani je zavrglo tožbo, v kateri je Iskratel od Darsa zahteval plačilo odškodnine v višini 17,96 milijona evrov zaradi domnevnih kršitev v zvezi s postopkom vzpostavitve elektronskega sistema cestninjenja. V Iskratelu so napovedali, da se bodo pritožili, danes piše Dnevnik.

Na okrožnem sodišču naj bi po pisanju časnika presodili, da Iskratelova tožba ne izpolnjuje procesnih predpostavk za sodno varstvo. Na Darsu so z odločitvijo sodišča zadovoljni in jo pozdravljajo, a ker sodba še ni pravnomočna, saj je v 15 dneh možna pritožba na višje sodišče, zadeve še ne komentirajo. Medtem so v Iskratelu za časnik napovedali, da se bodo pritožili.

Iskratel je bil leta 2016 neuspešen na Darsovem razpisu za projekt elektronskega cestninjenja. Skupaj s slovaškim partnerjem SkyToll in ponudbo v vrednosti 110 milijonov evrov z DDV je bil drugi najugodnejši ponudnik na razpisu. Ker so v družbi prepričani, da je Dars zlorabil postopek izbire izvajalca, z aneksi pa se je posel bistveno spremenil, so septembra lani proti Darsu vložili odškodninsko tožbo.

V Darsu so očitke Iskratela zavrnili. Med drugim so poudarili, da so v vseh fazah postopka ravnali zakonito in skladno s predpisi, da je sistem DarsGo zelo kompleksen, zato je razloge za sklenitev aneksov in postopek, po katerem bodo sklenjeni, predvidela že pogodba, ter da je bila odločitev o oddaji posla konzorciju podjetij Telekom Slovenije in norveške družbe Q-Free, ki je oddal ponudbo v vrednosti 99,9 milijona evrov z DDV, gospodarna z vidika skrbne porabe sredstev.