državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Sodišče stopilo na prste Mitji Kunstlju

Deli na:
Sodišče stopilo na prste Mitji Kunstlju

Foto: Primož Lavre

Mitja Kunstelj bo moral zaradi svojih zapisov na spletnem blogu Vinku Vasletu in Špeli Predan plačati visoko odškodnino.

Na okrajnem sodišču v Ljubljani so sočasno sprejeli kar dve sodbi zoper Mitjo Kunstlja, nekdanjega vojaškega specialca in kriminalca, že obsojenega zaradi tatvin, prikrivanja in neupravičene proizvodnje in prometa z mamili.

Tokratni sodbi so izdali na podlagi odškodninskih tožb novinarja in urednika Vinka Vasleta in Špele Predan, urednice in podjetnice za odnose z javnostjo. Oba sta tožbi zoper Kunstlja vložila zaradi zapisov na njegovem spletnem blogu. Okrajna sodnica Rebeka Lea Kovačič v primeru Vasleta in okrajna sodnica Maja Jurić v primeru Predanove sta ugotovili, da je Kunstelj tožnikoma s svojimi zapisi grobo kratil osebnostne pravice. To je storil z množico neresničnih trditev, žalitvami, žaljivimi obdolžitvami in obrekovanji v številnih zapisih.

Zaradi tega je sodnica Kovačičeva Kunstlju prepovedala nadaljnje pisanje o Vasletu na prej opisani način, naložila mu je, naj nemudoma vse take zapise odstrani z bloga, dolžan je objaviti opravičilo v petnajstih dni od prejema sodbe. V enakem roku mora Vasletu plačati deset tisoč evrov odškodnine z zakonskimi zamudnimi obrestmi od dneva vložitve tožbe, poleg tega je mu dolžan povrniti stroške postopka v višini 1.172 evrov.

Podobna je bila tudi razsodba sodnice Jurićeve zaradi zapisov na račun Špele Predan. Kunstlju je sodnica prepovedala tako pisati o Predanovi. Če tega ne bo upošteval, bo moral Predanovi za vsako posamezno novo kršitev plačati tisoč evrov, vse dokler znesek glob ne doseže deset tisoč evrov. V 15 dneh mora z bloga odstraniti vse svoje vsebine o Predanovi. Če tega ne bo storil, bo moral za vsak teden zamude plačati še tisoč evrov, dokler seštevek glob ne bo dosegel zneska deset tisoč evrov.

Prav tako mora v petnajstih dneh objaviti opravičilo Predanovi na svojem spletnem blogu. Poleg tega ji je dolžan v petnajstih dneh plačati deset tisoč evrov odškodnine skupaj z zakonskimi zamudnimi obrestmi. Nazadnje ji bo moral plačati še stroške pravdnega postopka v višini 1.767 evrov. Tako Predanovo kot Vasleta je zastopal odvetnik Janez Stušek iz odvetniške pisarne Nine Zidar Klemenčič.

Sodbi še nista pravnomočni, zoper njiju se Kunstelj lahko pritoži petnajstih dneh od vročitve.

Toda s tem se njegove sodne težave zaradi zavržnih zapisov še ne končajo. Kmalu se bo zoper njega začel tudi kazenski postopek na podlagi kazenskih tožb zaradi opisanih zapisov. Glede na njihovo množičnost in očitno nepripravljenost Kunstlja, da s takšnim početjem preneha, je precej verjetna zaporna kazen. Zapori mu sicer niso tuji, na Dobu je že prestajal kazen.