zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Sodišče: Premestitev policista Brumca je bila nezakonita

Deli na:
Sodišče: Premestitev policista Brumca je bila nezakonita

Foto: Bobo

Senat višjega delovnega in socialnega sodišča v Celju je odločil, da so policista Davida Brumca njegovi nadrejeni premestili nezakonito, zato ga morajo nemudoma premestiti nazaj na policijsko postajo Velenje. Prvostopenjsko sodišče pa je razveljavilo tudi sklep o premestitvi policista koprske policijske uprave Borisa Kreslina, poroča časnik Večer.

Na policiji oz. notranjem ministrstvu morajo poleg premestitve Brumca po pisanju Večera razveljaviti tudi odločbe in sklepe o policistovi premestitvi v operativno-komunikacijski center (OKC) Celje ter povrniti vse sodne stroške ter Brumčeve stroške in stroške njegovega odvetnika.

Sodišče je ugotovilo, da ne držijo trditve policije, da je bil Brumec v Celje premeščen zaradi nemotenega dela v OKC. Prav tako ne drži trditev policije, da so Brumca premestili zaradi projekta Libra, ker je ta potekal leta 2011 in ne več 2012, ko je bil Brumec premeščen v OKC. Poleg tega je sodišče ugotovilo, da so se iz policije vrstili pritiski na vladno komisijo za pritožbe, ki je odločala o Brumčevi pritožbi glede nezakonite premestitve.

Brumec je med drugim na sodišču povedal, da je bil proti svoji volji in nezakonito premeščen v OKC Celje, pri čemer je bil prepričan, da so ga premestili zaradi nezadovoljstva nadrejenih s tedanjim komandirjem na policijski postaji Velenje Dragom Alencem. Da je bil to glavni razlog Brumčeve premestitve, ne pa zato, ker bi ga nujno potrebovali v Celju, je ugotovilo tudi sodišče.

Brumec čaka še na drugo sodbo višjega sodišča, saj so njegovi nadrejeni po prvi nezakoniti premestitvi storili še drugo - najprej je bil namreč policist premeščen začasno, kasneje za stalno. Da je bila tudi ta premestitev nezakonita, je konec leta že ugotovila sodnica celjskega delovnega sodišča Marija Krivec, vendar se je notranje ministrstvo tudi zoper to sodbo pritožilo na višje sodišče.

Medtem pa je višja državna tožilka Mojca Gruden 24. januarja zavrnila kazensko ovadbo zaradi zlorabe uradnega položaja ali pravic, ki jo je Brumec zaradi po njegovem mnenju nezakonitih premestitev podal zoper direktorja Policijske uprave (PU) Celje Jožeta Senico.

Na ljubljansko delovno in socialno sodišče pa se je pritožil policist PU Koper Boris Kreslin, ki so ga novembra 2011 iz mobilnega kriminalističnega oddelka koprske policijske uprave premestili na delovno mesto policista kriminalista v PU Koper. Policist zatrjuje, da mu razlogi za premestitev nikoli niso bili prav pojasnjeni, zato domneva, da je bil premeščen zaradi kazni in ker nadrejenim ni bil simpatičen. Notranje ministrstvo pa je v odgovoru na tožbo zatrjevalo, da je šlo za premestitev zaradi delovnih potreb.

Sodišče je sklep o premestitvi označilo za nezakonit in ga razveljavilo, naročilo pa, da je treba Kreslina vrniti na staro delovno mesto. Sodba sicer še ni pravnomočna, pričakovati je, da se bo ministrstvo za notranje zadeve zoper njo pritožilo, še navaja Večer.